ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιδεολογική θολούρα, ανεύθυνη αντιπολίτευση

Newsroom eleftherostypos.gr

Η εικόνα που εμφανίζει προς τα έξω ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει ευθέως σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε αποδρομή. Ιδεολογική θολούρα, νεποτισμός και άγριες κόντρες μεταξύ στελεχών και ηγεσίας είναι σημάδια αποσύνθεσης μόλις 14 μήνες μετά την εκλογική του ήττα.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν την υπόγεια διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ προεδρικών, πασοκογενών και αριστερής πτέρυγας που εκφράζεται από την κίνηση των «53» και όχι μόνο, αλλά, παράλληλα, αποτυπώνουν το σοβαρό ιδεολογικό και πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ρήγματα στους κόλπους του πρώην κυβερνώντος κόμματος είναι πολλά και βαθιά και αποκαλύπτουν το μίσος που φαίνεται να διακατέχει τα μέλη μιας φράξιας εναντίον των συντρόφων τους μιας άλλης. Η εξουσία αναγκαστικά ενώνει, όπως παλαιότερα και η αναμονή για αυτήν, και παρακάμπτει τις ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν αυτούς που τη στελεχώνουν, αλλά δεν τις εξαλείφει, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση του κόμματος του Αλ. Τσίπρα.

Η δημόσια αμφισβήτηση από τον επικεφαλής των «53» στο χυδαίο αντιπολιτευτικό ύφος του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, που προκάλεσε την παρέμβαση της αδελφής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Ευκλ. Τσακαλώτο σαν να ήταν κόμμα ιδιοκτησίας της, σε συνδυασμό με τον ιδεολογικό καβγά που πυροδότησαν οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί «άπατρις» και «διεθνιστής» που χρησιμοποίησε η Θ. Τζάκρη κατά του πρωθυπουργού, δείχνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν τα «μαχαίρια».

Η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός λόγος που εξηγεί την εκδήλωση φαινομένων έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, την ώρα που η ηγεσία του κόμματος δείχνει φανερά ανήμπορη να ελέγξει τις αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονται και το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται με ύβρεις κατά του πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από έλλειμμα πολιτικών προτάσεων, αλλά διαθέτει πλεόνασμα λαϊκισμού, δημαγωγίας και υποκρισίας. Πλέον όμως οι εκτός ελέγχου εσωκομματικές έριδες ενισχύουν την άποψη ότι, εκτός από τη σοβαρή κρίση ταυτότητας που τον χαρακτηρίζει, ταυτόχρονα τον κατατρώγει και το σαράκι της διχόνοιας.

Η εσωστρέφεια είναι σίγουρα ένα σοβαρό ζήτημα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει την απήχησή του στους πολίτες να μειώνεται δραματικά, με βάση τα εξαγόμενα των δημοσκοπήσεων, όμως η ανεύθυνη αντιπολιτευτική τακτική, από το θέμα του κορονοϊού μέχρι τη στήριξη των καταλήψεων στα σχολεία, είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μιχάλης Μάρδας

Οι μεταρρυθμίσεις και το νέο ΑΣΕΠ

Μιχάλης Μάρδας

Καραντίνα τύπου Μαρτίου

Μιχάλης Μάρδας

Να γιατί φθάσαμε μέχρι εδώ…

Μιχάλης Μάρδας

Η ανοίκεια επίθεση στον Σωτήρη Τσιόδρα

Μιχάλης Μάρδας

Το lockdown δεν είναι επιλογή του

Tinad

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Μιχάλης Μάρδας

Τα νομικά «δώρα» του ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσή Αυγή

Μιχάλης Μάρδας

Η «ουδετερότητα» του ΝΑΤΟ και η Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας