ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα, όπως και όλη η υφήλιος, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη στη σύγχρονη εποχή υγειονομική κρίση, η οποία έχει προκαλέσει ως τώρα ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Μια από τις ελάχιστες θετικές εξελίξεις, στο πλαίσιο αυτό, ήταν το ότι η Ευρώπη αναγκάστηκε να «ξυπνήσει» σχετικά νωρίς και να λάβει γενναίες αποφάσεις για τη στήριξη της οικονομίας της.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

Από τα κεφάλαια που θα διατεθούν για το σκοπό αυτόν, η Ελλάδα εξασφάλισε ένα συνολικό πακέτο το οποίο υπερβαίνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται σαφώς για σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία, αφού η χώρα μας -έχοντας μόλις το 2,4% του πληθυσμού και το 1,2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης- λαμβάνει περίπου το 9,8% της χρηματοδοτικής στήριξης.

Με τους πόρους αυτούς, έχει τη μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσει συνθήκες για την επανεκκίνηση, αλλά και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας της. Η ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή γίνεται ακόμη πιο εμφανής και επιτακτική, με δεδομένη την «καθίζηση» που προκαλεί η πανδημία σε τομείς όπως ο τουρισμός, αλλά και η εστίαση, οι μεταφορές, το λιανεμπόριο κ.ά..

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μίγματος της ελληνικής οικονομίας, με στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων, ανασυγκρότηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, προκειμένου να αυξηθούν η διαφοροποίηση και η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι πόροι που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, αποφεύγοντας λάθη και αστοχίες του παρελθόντος. Στόχος πλέον δεν μπορεί να είναι η τροφοδότηση της κατανάλωσης, αλλά η δημιουργία μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού αποτυπώματος στη χώρα. Αυτό μπορεί να γίνει, μέσα από την παροχή κινήτρων για νέες παραγωγικές επενδύσεις, σε κλάδους όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, η πράσινη ενέργεια, η κλινική έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, αλλά και ο τουρισμός με την ανάδειξη νέων, εναλλακτικών μορφών.

Μπορεί να γίνει με κατάλληλα κίνητρα και εργαλεία υποστήριξης της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες επιχειρήσεις μεγαλύτερου μέσου μεγέθους, με προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Μπορεί να γίνει με γενναίες επενδύσεις και παρεμβάσεις για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση του τριγώνου της γνώσης και την ενίσχυση του συστήματος καινοτομίας της χώρας. Μπορεί να γίνει με την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη φορολογία και στο ασφαλιστικό σύστημα, στην εκπαίδευση και στην υγεία, στη Δημόσια Διοίκηση κ.ά.

Αν θέλουμε η Ελλάδα να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και να μη βρεθεί ξανά ουραγός, πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες συνθήκες. Να διαμορφώσουμε ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα διασφαλίζει ισχυρότερες αντοχές απέναντι στις κρίσεις, θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, θα δημιουργεί όρους ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Το αναπτυξιακό πλάνο για επενδύσεις 45 δισ. ως το 2026 – Τα 46 εμβληματικά έργα

Δημήτρης Ντόγκας

Τα μεγάλα e-ργα που «τρέχουν»

Kon

Aξιολόγηση ΔΝΤ: «Βλέπει» ανάκαμψη της οικονομίας 5% από το 2021

Δημήτρης Ντόγκας

Το σταθερό κυβερνητικό σχέδιο δράσης είναι το αντίδοτο στις προκλήσεις της οικονομίας

Kon

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στόχος να απαλύνουμε τις συνέπειες της πανδημίας και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης

Tinad

ΠΕΦ: Αυξήθηκαν κατά 59,7% οι εξαγωγές φαρμάκων

Tinad

Η πρόκληση του παραγωγικού μετασχηματισμού

Kon

ΤτΕ: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία – Ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Tinad

Βαρύ το τίμημα του κορωνοϊού: Δραματική πρόβλεψη ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία και το χρέος

Tinad