Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ναπολέων, ο Μακρόν κι η ευρωπαϊκή ηθική

Newsroom eleftherostypos.gr

Με αφορμή τη μεσογειακή σύσκεψη πριν λίγες μέρες στο Ajacio της Κορσικής, μέρος που γεννήθηκε ο Μ. Ναπολέων και βέβαια τις καθοριστικές αποφάσεις που λήφθηκαν για την τουρκική συμπεριφορά, θέλω να σημειώσω τα εξής. Ζούμε μια ενδιαφέρουσα επανάληψη ιστορικών γεγονότων, ακόμη κι αν οι χρονικές αποστάσεις εκ πρώτης όψεως είναι μεγάλες.

davetasΓράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας*

Ο Μ. Ναπολέων κι ο Εμανουέλ Μακρόν ακολουθούν αναλογικά την ίδια πολιτική στη Μεσόγειο με την Ελλάδα να ’ναι πάντα σε σημαντικό ρόλο οικονομικά και πολιτισμικά. Ας τα δούμε λοιπόν. Ο Βοναπάρτης είχε πάντα, όπως έγραφε το «Ανατολικό» Μεσογειακό του «όραμα». Ψάχνοντας για νέους οικονομικούς δρόμους, αλλά και βάζοντας τις βάσεις της νέας θεσμικής Ευρώπης που γέννησε η Γαλλική Επανάσταση κι ο Διαφωτισμός, θεμελίωσε τη Μεσογειακή του πολιτική ως έναν βασικό, κεντρικό άξονα της εξωτερικής του πολιτικής.

Οπως παλαιότερα ο Μ. Αλέξανδρος ενσάρκωνε στα μάτια των λαών και φιλοσόφων τον «βασιλιά – φιλόσοφο» (όραμα του Πλάτωνα), έτσι κι ο Ναπολέων ενσάρκωνε στο ξεκίνημά του τον ηγέτη των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Γερμανός φιλόσοφος Χέγκελ τον είδε ως την ενσάρκωση του σύγχρονου κράτους και των θεσμών του. Το βέβαιο είναι ότι ο Βοναπάρτης έβαλε, μέσω ιδεών του Γαλλικού Διαφωτισμού, τις βάσεις μιας νέας ευρωπαϊκής συνείδησης κι ηθικής. Και συνέβαλε καθοριστικά τότε στην ηθική και πρακτική στήριξη της Ελληνικής Επανάστασης. Υπήρξε «Τουρκοφάγος» και δεν ήθελε ν’ αφήσει ποτέ την Τουρκία να ’χει τον πρώτο ρόλο στη Μεσόγειο γιατί σαν ορθολογιστής που ήταν δυσπιστούσε στο ανατολικό ταμπεραμέντο παζαριού (έλλειψη αρχών δημοκρατίας) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ήθελε να μπουν οι βάσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής αντίληψης και Δημοκρατίας.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος Μακρόν, 225 χρόνια αργότερα, συνεχίζει να πορεύεται στο ίδιο Μεσογειακό όραμα, στην εξωτερική του πολιτική. Οπως κι ο Ναπολέων συγκρούστηκε με τους Οθωμανούς, έτσι κι αυτός είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τους «νεο-οθωμανούς». Ο Γαλλικός αντι-οθωμανισμός θέλει περιορισμό της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ώστε από τη μια να υπάρχουν για την ίδια και την Ευρώπη ανοιχτοί οι δρόμοι εμπορικού ανεφοδιασμού κι από την άλλη να μην υπάρξει τουρκική ισχυροποίηση που θα απειλήσει το ήδη υπάρχον ευρωπαϊκό πολιτιστικό δημοκρατικό μοντέλο.

Η παρουσία άλλωστε της Γαλλίας σήμερα σε Αίγυπτο, Λίβανο, Συρία, Λιβύη, στη βόρεια Αφρική και στην Αφρική γενικώς είναι ιδιαίτερα έντονη και καθοριστική για τη γαλλική εξωτερική πολιτική. Μέσω της οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτιστικής παρουσίας της στη Μεσόγειο η Γαλλία μπορεί και θέλει να ελέγξει και να προστατεύσει την Ευρώπη και την ίδια από το ανεξέλεγκτο κύμα προσφύγων, από την ισλαμιστική τρομοκρατία, δίνοντας το αίσθημα ασφάλειας στους Γάλλους κι Ευρωπαίους πολίτες. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση κι η ουδέτερη στρατιωτικά θέση της Γερμανίας ωθεί τη Γαλλία σε πρωταγωνιστικό ρόλο της οικονομικής και πολιτιστικής ηθικής της σύγχρονης Δημοκρατίας. Και βέβαια κάτι ακόμα.

Οπως επί Ναπολέοντα οι Οθωμανοί πιέζονταν από Γαλλία, Βρετανία και στράφηκαν σε συμμαχία με Πρωσία κι επιλεκτικές επί μέρους σχέσεις με Ρωσία, έτσι και σήμερα οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας και Ρωσίας προχωρούν ανάλογα.

Ομως η Ευρώπη σαν μια νέα πραγματικότητα, σαν μια νέα ταυτότητα δεμένη με το τώρα, δεν επιτρέπει διασπάσεις. Χρειάζεται ενιαία «ηθική» πολιτική. Μια ηθική ισχυρότερης Ενωσης και κοινών δρόμων δημοκρατικής αλληλεγγύης. Κι αυτήν ακριβώς την ηθική στηρίζουν μέσα από την εξωτερική τους πολιτική σήμερα οι Γάλλοι.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σασόλι: Ένδειξη αυταρχισμού η απέλαση 10 πρέσβεων από την Τουρκία – Δεν εκφοβιζόμαστε

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τουρκία: «Persona non grata» θα κηρυχθούν οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Λευκός Οίκος: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Μακρόν – Συνάντηση των δύο ηγετών στη Ρώμη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Μπλοκάρουν» την πώληση F-16 στην Τουρκία Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι και Ινδοί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρόκληση δίχως όριο από τον Τατάρ: Οι Κύπριοι πρέπει να προσεύχονται σε Τουρκία και τουρκικό στρατό

Λάμπρος Κατσαρός

Τουρκία: Το νέο ροζ βίντεο που ανάβει… φωτιές στον Ερντογάν – Πολιτικός του Ψευδοκράτους σε πρωταγωνιστικό ρόλο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Σύνοδος Κορυφής: Η Άγκυρα να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom