Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ούτε η Ελβετία αντέχει δεύτερο λοκντάουν»

Newsroom eleftherostypos.gr

Ακόμη και η πλούσια Ελβετία δεν έχει αρκετά χρήματα για να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο λοκντάουν. Γι’ αυτό η κυβέρνηση και οι πολίτες πρέπει να το αποφύγουν με κάθε μέσον, τηρώντας μεν τους κανόνες ατομικής προστασίας, αλλά ανοίγοντας περισσότερο την οικονομία.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ταύτα υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Ελβετίας, Ούλι Μάουρερ, σε μια κυριακάτικη συνέντευξη στην εφημερίδα «20 Μinutes», που συζητήθηκε πολύ. Ο Μάουρερ ανήκει στο ακροδεξιό Κόμμα του Ελβετικού Λαού και διατηρήθηκε στην προεδρία από το 2013 ως το 2019, βάσει διακομματικής συμφωνίας στη χώρα των Αλπεων.

Κλασικός οπαδός της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, υπενθύμισε πως ήδη η Ελβετία φορτώθηκε πρόσθετο χρέος 30 δισεκατομμυρίων φράγκων, από τα οποία τα 18 δισ. ξοδεύτηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας.

Επειδή η ύφεση αναγκάζει την κυβέρνηση της Βέρνης να δανειστεί άλλα 22 δισ. ως το τέλος του 2020, τα περιθώρια για περισσότερα έξοδα είναι μηδαμινά, δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα της Ελβετίας θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα μόλις το 2024. Εκτός αν επιβληθούν νέοι φόροι – που το τραπεζικό και επιχειρηματικό κατεστημένο αποκλείει κατηγορηματικά, όπως φυσικά και ο Μάουρερ.

Σαν «μικρός Ρέγκλινγκ», ο Ελβετός τέως πρόεδρος (άραγε μακρινός πρόγονος του Βαυαρού αντιβασιλέα του Οθωνα, Γεωργίου Λουδοβίκου φον Μάουρερ – ποιος ξέρει;) τόνισε πως η χώρα «πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο προς τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις λελογισμένες δαπάνες».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανόνες καραντίνας, ώστε να ξαναπάρει μπροστά ο τουρισμός. «Αν λείψουν οι Γάλλοι τουρίστες αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, τότε χαθήκαμε», προειδοποίησε άλλωστε ο επικεφαλής του ελβετικού τουρισμού, Μάρτιν Νίντεγκερ.

Τι κι αν η Γαλλία βρίσκεται σε υγειονομικό συναγερμό; Αν τα αλπικά θέρετρα μείνουν άδεια τα Χριστούγεννα, τα κόρνα θα ηχήσουν πένθιμα στις βουνοπλαγιές και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί στο αδιανόητο – να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πελέ, εις τους αιώνας των αιώνων

Tinad

Πνευμονία: μας τρόμαζε και πριν τον COVID-19

Leonidas Kallidonis

Αντιπολίτευση στον ιό

Kon

Φιλότιμο στη εποχή covid…

Kon

Εξαπλώνεται ο «τυφώνας Vox» στην Ισπανία

Kon

Κορωνοϊός: Μόνο τα απολύτως απαραίτητα θα πουλάνε τα σούπερ μάρκετ στην Ουαλία

Μαρίνα Μπενέκου

Έκτακτο δελτίο καιρού από τη Β. Κορέα: Μείνετε μέσα, έρχεται κορωνοσκόνη από την Κίνα!

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός – Πορτογαλία: Μερικό lockdown σε τρεις δήμους

Ανδρέας Ντίνης

Ιταλο-ισπανικός άξονας, χωρίς τον Μακρόν

Kon