Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ερντογάν και ο «ζωτικός χώρος»

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι συνεχείς παραληρηματικές απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και των παρατρεχάμενών του κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, οι αδιάκοπες αναφορές του στη «γαλάζια πατρίδα», οι στρατιωτικές του προκλήσεις εναντίον συμμαχικών προς την Τουρκία χωρών και οι επεκτατικές του βλέψεις και ενέργειες σε βάρος των γειτονικών προς την Τουρκία χωρών έντονα θυμίζουν την τακτική του «ζωτικού χώρου» του Αδόλφου Χίτλερ.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Ο Χίτλερ για να δικαιολογήσει την επεκτατική του παράνοια προσδιόρισε αυθαιρέτως τα «δίκαια» της χώρας του, χωρίς φυσικά καμία συζήτηση και πολύ περισσότερο συγκατάθεση, με τις χώρες «στόχους» του. Αυτές επιδίωξε και πέτυχε προσωρινά – ευτυχώς για την ανθρωπότητα – είτε να τις προσαρτήσει, όπως την Αυστρία, το 1938, είτε να τις υποδουλώσει, όπως το 1939 την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία, και έτσι άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Χίτλερ εξεβίασε την αυστριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί την προπαγάνδα του, ότι οι Αυστριακοί είναι ένας λαός με τους Γερμανούς, αλλιώς θα επιβάλει με τα όπλα τη θέλησή του. Ετσι επεβλήθη το «άνσλους» (προσάρτηση).

Στην περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας οι χιτλερικοί, προ της εισβολής, προπαγάνδισαν ότι οι Σουδήτες είναι γερμανικό φύλο, που «καταπιέζεται» από τους Τσεχοσλοβάκους. Η εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία προέκυψε πρώτον με την κατάργηση στην πράξη της Συνθήκης των Βερσαλλιών, δεύτερον με το πρόσχημα του «ζωτικού χώρου» που ήθελε ο Χίτλερ στην περιοχή – διάδρομο του Ντάντσιχ (Γκντανσκ στα πολωνικά), που ένωνε τη Γερμανία με την Ανατολική Πρωσία, και τρίτον με την εξασφάλιση της μη επίθεσης της ΕΣΣΔ με το σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ.

Η Τουρκία, κατά το χιτλερικό πρότυπο, αυθαιρέτως δημιουργεί ένα δικό της «δίκαιο» για τη Μεσόγειο, θεωρεί ότι της ανήκει η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα του μεγαλύτερου μέρους της Ανατολικής Μεσογείου και θέλει να υποκύψουν στις ορέξεις της όλες οι χώρες.

Ο ηγεμόνας της γείτονος θεωρεί αφελείς όλους στους οποίους απευθύνεται, αφού είναι λογικά απαράδεκτο να υποστηρίζει ότι ακολουθεί «το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα», χωρίς να έχει υπογράψει και χωρίς να αποδέχεται τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ψηφίστηκε στο Μοντέγκο Μπέι της Τζαμάικα (του 1982) και την οποία έχουν υπογράψει 168 χώρες και οι περισσότερες από τις χώρες της Μεσογείου. Από τα 21 κράτη – μέλη του ΟΗΕ, που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, τα 18 την έχουν υπογράψει. Μόνο τρία δεν την υπέγραψαν: η Τουρκία, το Ισραήλ και η Συρία.

Είναι επίσης λογικά απαράδεκτο να υποστηρίζει ο κ. Ερντογάν ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όταν ακόμη και η μικροσκοπική Μάλτα έχει οριοθετήσει με τη Λιβύη τις θαλάσσιες ζώνες και όταν στην Ελλάδα το World Factbook της CIA αναγνωρίζει πλήρη ακτογραμμή σε όλα τα ελληνικά νησιά, κατατάσσοντάς την 9η στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμής, με 15.147 χιλιόμετρα, μετά τις 8ες ΗΠΑ, με 19.924 χιλιόμετρα.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Παραλογισμός Ερντογάν: Λέει ναι σε συνάντηση με Μητσοτάκη γκριζάροντας το Καστελλόριζο

Tinad

Νέα «πυρά» Ερντογάν σε Μακρόν: Είναι ανίκανος φιλόδοξος

Tinad

Μέση Ανατολή: Γιατί οι συμφωνίες του Ισραήλ με αραβικές χώρες εκνευρίζουν τον Ερντογάν

Δημήτρης Ντόγκας

Το είπε και αυτό ο Τραμπ: Τα πάω καλύτερα με κακούς και σκληρούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν

Tinad

Ανάλυση «Ε.Τ.»: Οι κυρώσεις δεν πτοούν τον Ερντογάν – Οι κινήσεις της Τουρκίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Tinad

Προκλητικός Ερντογάν: Είμαστε πολύ μεγάλοι για να μας φάτε

Tinad

Ευθεία επίθεση Ερντογάν σε Ελλάδα: Έχουν μισοτελειωμένες Ένοπλες Δυνάμεις, θα πληρώσουν το τίμημα

Tinad

Μήνυμα Κουρτς με πολλούς αποδέκτες: «Δεν μπορούμε να δεχόμαστε άλλο τη συμπεριφορά του Ερντογάν»

Tinad

Προκλητικό μήνυμα Ερντογάν στην Ελλάδα: Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα

Tinad