Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιδημία χαρακτηρισμών

Newsroom eleftherostypos.gr

Η επιδημία -που δείχνει τα δόντια της τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας- επιβαρύνει το υγειονομικό πεδίο, αλλά και την οικονομία: η αβεβαιότητα αυξάνεται – και αυτό βραχυπρόθεσμα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Για μία κοινωνία που έζησε επί μία δεκαετία τη μιζέρια των Μνημονίων είναι ένα απρόσμενο φρενάρισμα στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα. Ωστόσο, πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ των δύο καταστάσεων: η σημερινή κρίση δεν οφείλεται στην αποτυχία της διακυβέρνησης, αλλά σε μία επιδημία που προκαλεί ανάλογες επιπτώσεις στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ δεν πέφτουν πάντοτε μέσα στις προβλέψεις τους – αλλά όταν συμπίπτουν σε μία διαπίστωση, σπανίως διαψεύδονται. Και σε αυτή την κρίση, οι πάντες εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι μεν βαθιά, αλλά σύντομη θα είναι και η ανάκαμψη.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο έναρξης της ανάκαμψης. Θα είναι την ημέρα που θα ανακοινωθεί η θετική έκβαση των δοκιμών για τα εμβόλια; Θα είναι όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί; Θα είναι όταν αρχίσoυν να μπαίνουν σε καθοδική τροχιά οι «μαύροι» αριθμοί της επιδημίας;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Είπαμε, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το «πότε» θα αρχίσει η ανάκαμψη – το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό θα συμβεί. Και τότε, το στοίχημα για κάθε χώρα θα έχει να κάνει με το μέγεθος της ανάκαμψης και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την επιστροφή στα προηγούμενα οικονομικά επίπεδα.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, κατάφερε το δεύτερο τρίμηνο του ΄20 -πάνω στην πρώτη έξαρση της επιδημίας- να έχει μείωση του ΑΕΠ στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με χώρες που δεν έχουν ανάλογες  εξαρτήσεις. Επομένως, είναι λογικό να περιμένουμε ότι η επιστροφή της ανάπτυξης θα γίνει με όρους που θα μπορούσαν να είναι ακόμα και εκρηκτικοί.

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να το έχουν υπόψη όλοι – και κυρίως τα κόμματα που επιχειρούν να αποδώσουν στην κυβερνητική πολιτική τη βαθιά ύφεση των τελευταίων μηνών: παραβιάζει την κοινή λογική ο Αλέξης Τσίπρας όταν αποδίδει τον χαρακτηρισμό του πολιτικού απατεώνα στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή η Ελλάδα επλήγη οικονομικά όσο και οι άλλες χώρες της Ευρώπης από τον κορονοϊό. Και βέβαια, αν η ανάκαμψη έλθει σύντομα, οι ψηφοφόροι θα θυμούνται τα λόγια του…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η επόμενη μέρα μίας αποτυχίας

Kon

Οταν μιλά το παρελθόν

Μιχάλης Μάρδας

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon

Βούτυρο και κανόνια

Kon

Πίσω από τη μάσκα

Kon

Δύσκολος διάλογος

Kon

Το στοίχημα της σύνταξης

Kon

Γαλλικός καφές

Kon

Καπετάν Φασαρίας

Kon