Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεταρρύθμιση… χρόνου

Newsroom eleftherostypos.gr

Eξαγγέλθηκαν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η Εθνική Οδός Πάτρας – Πύργου, ο περιβόητος ΒΟΑΚ στην Κρήτη και πολλά ακόμα έργα. Πόσες φορές ακόμα άραγε θα εξαγγελθούν μέχρι να γίνουν πραγματικότητα;

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΓΙΑ να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό χρειάστηκε να περάσουν 19 χρόνια από το κλείσιμο του αεροδρομίου και σχεδόν 6 χρόνια από το διαγωνισμό αξιοποίησής του.

Η δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή θα βγει σε λίγες εβδομάδες, αφού θα έχουν συμπληρωθεί επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις συλλήψεις των κορυφαίων στελεχών του ναζιστικού μορφώματος.

ΠΕΡΑΣΑΝ 28 ολόκληροι μήνες μέχρι να προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Folli Follie και να προφυλακιστούν πατέρας και γιος Κουτσολιούτσος.

ΕΔΩ και δεκαετίες εκσυγχρονίζεται το ΕΣΥ, αλλά οι ασθενείς μπαίνουν σε λίστες αναμονής και περιμένουν ολόκληρους μήνες για θεραπείες και εγχειρήσεις.

ΑΝ κάποιος θέλει να επενδύσει -λίγες χιλιάδες ευρώ ή ακόμα και πολλά εκατομμύρια- θα πρέπει να περιμένει από μήνες έως χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει τις πολυδαίδαλες και μακρόσυρτες διαδικασίες που επιβάλλει η γραφειοκρατία.

ΤΟ κύριο πρόβλημα σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο χρόνος. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το κράτος μπλοκάρει τη λειτουργία της χώρας. Ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Η χρονοκαθυστέρηση με την οποία λειτουργεί το κράτος είναι προκλητική. Βιώσαμε μια επώδυνη δεκαετία Μνημονίων, στην οποία υποτίθεται πως ψηφίστηκαν νόμοι και έγιναν μεταρρυθμίσεις ώστε το κράτος να πατήσει γκάζι. Στην πραγματικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν μπήκαν στο ψυγείο, ενώ αρκετές από όσες ψηφίστηκαν τελικά μπλοκαρίστηκαν από το ίδιο το κράτος.

ΠΕΡΝΟΥΝ εβδομάδες, μήνες, χρόνια μέχρι να εφαρμοστεί κάτι που νομοθετήθηκε, μέχρι να υλοποιηθεί κάτι που αποφασίστηκε, μέχρι να κινηθεί η Δικαιοσύνη, μέχρι να διεκπεραιωθεί μια απλή διαδικασία σε οποιαδήποτε υπηρεσία.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση του ΚΕΦΙΜ -τα στοιχεία αφορούν το 2018- η Ελλάδα βρίσκεται στην 92η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες όσον αφορά στο δείκτη οικονομικής ελευθερίας. Ενώ βρισκόμαστε στη 15η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη χωρών με το μεγαλύτερο κράτος.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως διαθέτει τόσο τη βούληση όσο και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Οπως αποδεικνύεται δεν αρκούν μόνο τα χρήματα. Η χώρα πρέπει να τρέξει να καλύψει το χρόνο που σπαταλιέται καθημερινά. Είναι ίσως το πιο κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί ώθηση στην πραγματική οικονομία και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αγνοεί την πραγματικότητα και η πραγματικότητα τον… αγνοεί

Kon

Αυτονόητη προστασία

Kon

Φιλοσοφία… μπαχαλακισμού

Kon

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή της Hard Rock για το καζίνο στο Ελληνικό

Μιχάλης Μάρδας

Οσα σήματα κι αν αλλάξει…

Kon

Οι μάσκες και τα μέτρα

Kon

Kι όμως το κράτος υπάρχει

Kon

Η μεταρρύθμιση της ΔΕΘ

Kon

Απόλυτη κυριαρχία

Μιχάλης Μάρδας