Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Μόρια, ο Ερντογάν και οι δικαιωματιστές

Έτσι στήνονται οι κατηγορίες ενάντια στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό [βίντεο]

Newsroom eleftherostypos.gr

ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ απομονωμένος ο Τ. Ερντογάν, παρά την παρανοϊκή και εμπρηστική ρητορική που συνεχίζει, είναι φανερό πως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό που ήθελε να κάνει. Και, όπως -μάλλον ορθώς- λέει ο καθηγητής και βουλευτής Αγγ. Συρίγος, «ο Τούρκος πρόεδρος μετά τα τηλεφωνήματα που έγιναν, ιδίως από τον Τραμπ, έχει σταματήσει να κυνηγά το θερμό επεισόδιο στο Ανατολικό Αιγαίο». Το χθεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής «Σαμπάχ», σύμφωνα με το οποίο τα τουρκικά πλοία έχουν πάρει εντολή «να μην πυροβολήσουν πρώτα», ενισχύει την εκτίμηση του κ. Συρίγου. Ο Ερντογάν έμεινε μόνος με το Κατάρ, έχοντας απέναντί του τη Γαλλία, ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ε.Ε., το Ισραήλ, όλο τον αραβικό κόσμο. Ταυτοχρόνως, έχει σχεδόν «αδρανοποιημένους» τους δύο μεγάλους προστάτες του: τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία αδυνατούν να μην αντιδράσουν στην πειρατική πολιτική και στην πολεμική ρητορική του χρεοκοπημένου σουλτάνου.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΠΙΘΑΝΩΣ λοιπόν, κάτω από το ασήκωτο βάρος της πραγματικότητας, ο Τ. Ερντογάν ψάχνει τον τρόπο να κάνει ένα βήμα πίσω και να προσέλθει σε διάλογο, αλλά όχι με τους όρους που είχε στο μυαλό του. Και πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να διαχειριστεί εκείνο το σημαντικό κομμάτι το οποίο φανάτισε και περίπου έπεισε πως η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι πολύ κοντά.

Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ αναδίπλωση του Τούρκου προέδρου, όμως, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει εντελώς τα σχέδιά του ή ότι ξεθύμανε το μίσος του για το μεγαλύτερο εμπόδιο στα αναθεωρητικά όνειρά του, την Ελλάδα. Ολα δείχνουν ότι επιστρέφει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο: στον ασύμμετρο πόλεμο που επιχείρησε στον Εβρο με «όπλο» τους μετανάστες. Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν οι κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές στον Εβρο. Και ξαφνικά μπήκε και η φωτιά στη Μόρια. Ουδείς μπορεί ακόμα να πει κάτι μετά βεβαιότητος, αν δηλαδή ήταν έργο μόνο των μεταναστών φορέων του Covid-19. Οι οποίοι δεν ήθελαν να μπουν σε καραντίνα. Ή, ακόμα κι αν ήταν δικό τους έργο, αν υπήρξε «συνδρομή» από μουσουλμανικές δυνάμεις ή από κάποιες ΜΚΟ, οι οποίες δεν κρύβονται πλέον. Ή αν ήταν κάτι ευρύτερο στο οποίο συμμετείχαν ενδεχομένως και μυστικές υπηρεσίες άλλης χώρας.

ΩΣΤΟΣΟ υπάρχουν τα γεγονότα. Στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στο Μ. Μαξίμου συμμετείχαν τόσο ο ΑΓΕΕΘΑ όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ. Προφανώς δεν είδαν φως και μπήκαν, ούτε πήγαν ακάλεστοι. Ταυτοχρόνως, υπάρχουν και τα γεγονότα που αφορούν αυτόν καθαυτόν τον εμπρησμό της Μόριας. Πριν από την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ, μπήκε μια άλλη φωτιά, 60 χλμ. μακριά και σε αντίθετη κατεύθυνση. Μπορεί κανείς να υποθέσει βάσιμα ότι η φωτιά μπήκε για αντιπερισπασμό και προκειμένου να απασχολήσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αμέσως μετά μπήκαν οι φωτιές κοντά στο ΚΥΤ της Μόριας, οι οποίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα και σε διαφορετικά σημεία και ήταν σαν να «κύκλωναν» το ΚΥΤ. Το αιφνίδιο γεγονός δεν φαίνεται να αιφνιδίασε τους μετανάστες, οι οποίοι είχαν έτοιμα τα σακίδια με τα πράγματά τους. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών πετούσαν πέτρες στους πυροσβέστες. Και κάποιοι άλλοι είχαν την ψυχραιμία να βιντεοσκοπούν την πυρκαγιά τραγουδώντας χαρούμενοι «Bye, bye Moria»…

ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ μπήκαν πολύ γρήγορα και τα τουρκικά ΜΜΕ, διαρρηγνύοντας τα ανθρωπιστικά ιμάτιά τους. Πιθανώς όλα να είναι μια σύμπτωση. Δύσκολο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι να επιβεβαιωθεί και να τεκμηριωθεί. Μέχρι τότε όμως οι «πρόθυμοι» δικαιωματιστές ανά τον κόσμο θα μπορούν να δυσφημούν την Ελλάδα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή να ενισχύουν την κλασική προπαγάνδα της Αγκυρας, η οποία επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα σαν μια υπανάπτυκτη χώρα η οποία αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Το όποιο πρόβλημα υπάρχει -βασικά εξανεμίστηκε στον Εβρο- έγκειται στην προσπάθεια της Τουρκίας να ανακτήσει το έδαφος που έχει χάσει στην αγνόηση του Διεθνούς Δικαίου με την πειρατική πολιτική της, εργαλειοποιώντας ξανά το μεταναστευτικό. Αλλά κι αυτό αντιμετωπίζεται από μια ικανή και αποφασισμένη κυβέρνηση.

 

ΟΥΤΕ ΙΧΝΟΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ «ΜΑΓΑΖΙ»;

Η Μόρια είναι «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ. Γνήσιο τέκνο της πολιτικής και της υποκρισίας του. Χθες, με αφορμή τον εμπρησμό στο ΚΥΤ της Μόριας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, η οποία βρίθει αφορισμών, χαρακτηρισμών και ιδεοληψιών. Το «νόημα» της ανακοίνωσης ήταν ότι «η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη – Μηταράκη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του νέου εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε την «εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης για τη Μόρια». Ας αφήσουμε στην άκρη την αριστερή δαιμονολογία και την προκλητικά ένοχη λήθη για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το κολαστήριο για ανθρώπινες ζωές.

Ολόκληρο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κράτησε ούτε μια «πισινή»; Δεν αναρωτήθηκε καν πώς και από ποιους μπήκε αυτή η φωτιά, παρά την ύπαρξη πλήθους ενδείξεων; Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Κι όταν ο τέως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, τόλμησε να πει κάτι, το… αποτελείωσε: «Ηδη ξεκίνησε η κυκλοφορία φημών περί Τούρκων πρακτόρων, ωσάν αυτό να αναιρεί την κυβερνητική ευθύνη»! Δηλαδή, αν -λέμε αν- τη φωτιά την έβαλαν «Τούρκοι πράκτορες», κατά τον κ. Μουζάλα δεν αναιρεί την «κυβερνητική ευθύνη»; Δεν έχει την παραμικρή σημασία αν η φωτιά είναι έργο «Τούρκων πρακτόρων», οι οποίοι προφανώς προσπαθούν -εφόσον είναι έτσι- να εργαλειοποιήσουν πάλι το μεταναστευτικό; Αν δεν είχε μπει η φωτιά, θα είχαν το παραμικρό νόημα οι εκατοντάδες λέξεις της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν λείπει μόνο η πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Λείπει η στοιχειώδης σοβαρότητα. Ας μην αναρωτιούνται λοιπόν «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»…

 

Ο ανεύθυνος κ. Μουτζούρης

Πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες για τη δημιουργία νέων και πιο ασφαλών ΚΥΤ σε απομακρυσμένες περιοχές των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Μίλησε με εντυπωσιακή απρέπεια για τον πρωθυπουργό της χώρας.

Αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη που έγινε για την αποσυμφόρηση των νησιών που έγινε στο Μ. Μαξίμου. Και χθες -μετά τον εμπρησμό στη Μόρια- βγήκε σαν «αθώα περιστερά» και ζήτησε τη δημιουργία καταυλισμού «σε απομακρυσμένο κλειστό χώρο». Κ. Μουτζούρης, εκλεγμένος περιφερειάρχης Β.Α. Αιγαίου…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Ερντογάν προαναγγέλλει νέες επιχειρήσεις του τούρκικου στρατού εναντίον των Κούρδων της Συρίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Η αξιολόγηση μπορεί να τελειώσει και τον συνδικαλιστικό αναχρονισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

Η «γαλοπούλα» που βάζει και αυτογκόλ

Kon

Θεοδωρικάκος από τον Έβρο : Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, σε απόλυτη επαγρύπνηση – Ασφάλεια στα σύνορα, ασφάλεια σε όλη τη χώρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Κιλιντσάρογλου επιμένει: «Να εξεταστεί ιατρικά ο Ερντογάν»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα «σφαλιάρα» Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom