Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλέξη, με παροχές 7 δισ. € μπορεί να κλείσεις την ψαλίδα

Μετά την πρωθυπουργική παροχή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή εφαρμογής της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα «προσφυγικά» νησιά ο ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με τις «Τάσεις» της MRB- έκλεισε την ψαλίδα με τη Ν.Δ. κατά μιάμιση μονάδα. Κάνοντας έναν μπακαλίστικο υπολογισμό, αφού η Κουμουνδούρου είχε αυτό το κέρδος δίνοντας 700 εκατομμύρια ευρώ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να δώσει τα δεκαπλάσια για να εκμηδενίσει τη διαφορά. Θεωρητικά, λοιπόν, αν το Μαξίμου έδινε παροχές ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε οι νταμπλ σκορ δημοσκοπήσεις θα γίνονταν ντέρμπι.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΕΝΤΑΞΕΙ, ας κάνουμε και λίγο πλάκα μέσα σε αυτό το μίζερο κλίμα. Μπορεί τα παραπάνω να μην ισχύουν, αλλά δείχνουν το πόσο πολύ έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά η κυβέρνηση. Και να σκεφτεί κανείς πως από την Πρωτοχρονιά αντί για παροχές θα εφαρμοστούν εισπρακτικά μέτρα ύψους δυόμισι δισεκατομμυρίων. Θα αυξηθούν δραματικά οι εισφορές επαγγελματιών, αγροτών και θα ανατιμηθούν καύσιμα, τσιγάρα, καφές και σταθερή τηλεφωνία λόγω ΕΦΚ.

ΟΛΑ τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει για μια ακόμη φορά την πολιτική διαπραγμάτευση. Αυτές τις ημέρες επιθυμεί την έξοδο του ΔΝΤ από το Μνημόνιο. Προφανώς και αυτό σημαίνει ότι έχει αποδεχθεί οριστικά και αμετάκλητα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για την επόμενη δεκαετία, όπως και ότι δεν πρόκειται να συμφωνηθούν μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτές τις ημέρες βαδίζει με αυτή τη στρατηγική, γιατί είναι αρκετά πιθανό αύριο το μεσημέρι μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ να βγει και να πει ότι το ΔΝΤ είναι… χρήσιμο.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα πράξει. Φαινομενικά το δίλημμα είναι το αν θα υπογράψει νέα επώδυνα μέτρα ή όχι. Το πραγματικό δίλημμα είναι όμως το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ όποτε και αν στηθούν κάλπες. Αν ο πρωθυπουργός πάει σε «ρήξη» και πρόωρες εκλογές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ένα διψήφιο ποσοστό που μπορεί και να αγγίζει το 20%. Αν υπογράψει τη συμφωνία, τότε θα κερδίσει χρόνο αλλά στις εκλογές το κόμμα του θα φλερτάρει επικίνδυνα πλέον με μονοψήφια ποσοστά.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας δεν επιθυμεί την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, αλλά πιθανότατα θα τις προκηρύξει γιατί έχει αυτοεγκλωβιστεί. Οπως δείχνει η πραγματικότητα, του λείπουν όχι μόνο παροχές επτά δισεκατομμυρίων για να ανακτήσει την πρωτιά, αλλά και η στρατηγική για να πετύχει μια καλή συμφωνία. Τουλάχιστον, ακόμα, μπορεί να πετύχει ποσοστά… αξιοπρέπειας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η σοβαρότητα της κατάστασης γελοιοποιεί όσους… κραυγάζουν

Kon

Το σημείο καμπής για τον Τραμπ

Kon

Προτεραιότητα στην πραγματική οικονομία

Kon

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon