Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορoνο-αντιφάσεις

Κορωνοϊός: Τα μοριακά τεστ είναι πιθανότερο να βγουν θετικά αν γίνουν λίγο μετά το μεσημέρι

Newsroom eleftherostypos.gr

Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα: χρειάστηκε να φτάσουμε στο όριο της αποτυχίας στη διαχείριση της επιδημίας για να πάρουμε μέτρα και να δούμε -από χθες- μια πρώτη μείωση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Η Ελλάδα πήρε άριστα στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν με το «μένουμε σπίτι» κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού σε επίπεδα απολύτως διαχειρίσιμα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μετά ήλθε το τέλος του «μένουμε σπίτι», το άνοιγμα του τουρισμού και μία σειρά παλινωδιών, που έφεραν τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο.

Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε και πάλι να μειώνεται. Αλλά -όπως είναι προφανές- τίποτα δεν έχει τελειώσει, ούτε και πρόκειται, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Πολύς λόγος γίνεται όλους τους τελευταίους μήνες για τις μάσκες και τη χρήση τους: ξεκινήσαμε από το ότι δίνουν «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» -όταν δεν υπήρχε μάσκα ούτε για δείγμα στην αγορά- για να φτάσουμε στην υποχρεωτική χρήση τους σε κλειστούς και δημόσιους χώρους με συνωστισμό, αφού περάσαμε από το ακατανόητο στάδιο της «ισχυρής σύστασης», που εξελήφθη από όλους ως το τέλος κάθε είδους περιορισμού στην κυκλοφορία.

Η ατομική ευθύνη αφορά βεβαίως τους πολίτες, αλλά πέρα από εκείνους που σε κάθε ανάλογη περίπτωση κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, υπάρχουν και όλοι οι άλλοι, οι οποίοι λάμβαναν για μεγάλο διάστημα το λάθος μήνυμα από τους αρμοδίους για τη χρήση της μάσκας. Είναι προφανές ότι με τέτοιες επιλογές πάει πολύ να ζητείται από τους πολίτες να κάνουν τις σωστές κινήσεις με λάθος οδηγίες. Το «μείνε σπίτι» ήταν σαφές – η «ισχυρή σύσταση» αποδείχθηκε μη σύσταση…

Το βέβαιο είναι ένα: ακόμα κι αν τα κρούσματα μειωθούν και άλλο με τα μέτρα που εφαρμόζονται πια, δεν πρέπει να επαναληφθούν οι αντιφάσεις που σημάδεψαν τη διαχείριση της επιδημίας με το άνοιγμα του τουρισμού. Ακόμα και στο οικονομικό πεδίο, το ανοιγοκλείσιμο της αγοράς προφανώς προκαλεί πιο σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις σε σχέση με ένα πιο ελεγχόμενο άνοιγμα, που θα συνεπαγόταν πιο αυστηρά μέτρα από εκείνα με τα οποία μπήκαμε στην καλοκαιρινή περίοδο. Σαν κάποια μαγαζιά, στα οποία η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά η έξοδος πανάκριβη…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon