Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πολυτέλεια του διχασμού

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο με το «Oruc Reis» και τις «βόλτες» του δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν σχετικά με το «πακέτο» των τουρκικών απαιτήσεων, που υπερβαίνει κατά πολύ τον καθορισμό της ελληνικής και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σε σχέση με την επήρεια του Καστελλόριζου.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

ΑΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ μόνον για αυτό, τότε τα πράγματα θα ήταν μάλλον απλά – και όλα θα μπορούσαν να διευθετηθούν, είτε μέσω διαπραγμάτευσης είτε μέσω κοινής προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά είναι προφανές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε μια τέτοια διαπραγμάτευση όταν η Τουρκία του Ερντογάν ονειρεύεται ως και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης – που σημαίνει ότι έχει βάλει στο μάτι νησιά με ελληνικό πληθυσμό, που της έχουν αποδοθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί μόνον στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών της και στη συγκρότηση διπλωματικών συμμαχιών. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, πρέπει να είναι σαφές -ειδικά σε εκείνους που ενθουσιάζονται ή απογοητεύονται εύκολα- πως οι συμμαχίες είναι θέμα συμφερόντων, όπου ισχύει συνήθως ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου…

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ αυτή, οι φωνές που ζητούν κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο με ελληνική πρωτοβουλία, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον της χώρας. Οσο το ερευνητικό σκάφος απλώς πλέει σε διεθνή ύδατα, έστω και πάνω από βυθό που εμείς θεωρούμε ότι ανήκει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, χωρίς να επιχειρεί να πραγματοποιήσει έρευνες, δεν υπάρχει δικαιολογία για κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη γίνεται, με τις συνεχείς προειδοποιήσεις να αποχωρήσει.

Η ΕΛΛΑΔΑ δεν μπορεί να εμφανίζεται ως παραβιάζουσα το Διεθνές Δίκαιο – αυτό ακριβώς είναι που επιζητούν οι Τούρκοι προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις δικές τους, παράνομες ενέργειες.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι σαφές πως οι γείτονες δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους όσο θεωρούν ότι στο τέλος θα πάρουν όχι μόνον όσα δικαιούνται, αλλά και κάτι παραπάνω. Και ένας λόγος για να θεωρούν ότι θα πάρουν εν τέλει το κάτι παραπάνω είναι το δικό μας εσωτερικό μέτωπο: Οσο η Ελλάδα εμφανίζεται διχασμένη, όσο η κυβέρνηση λειτουργεί υπό την πίεση «υπερπατριωτών», τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για κινήσεις που θα δώσουν στην Τουρκία το πάνω χέρι. Τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά για να έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon