Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Oχι «καζάν καζάν», μόνο «καζάν-καϊμπέτ»

Oχι «καζάν καζάν», μόνο «καζάν-καϊμπέτ»

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ερντογανική πομφόλυγα περί «καζάν καζάν» (win win επί το… ελληνικότερο) έχει πάψει προ πολλού να παραμυθιάζει ακόμη και τους πιο αφελείς.
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Η τουρκική στάση απέδειξε ότι μία και μοναδική έκβαση υπάρχει στις ελληνοτουρκικές διαμάχες: «καζάν-καϊμπέτ» (win-lose). Δηλαδή ένας θα κερδίσει κι ο άλλος θα χάσει κι αυτό όχι με ευθύνη της δικής μας πλευράς. Αν είχαμε απέναντί μας μια φυσιολογική χώρα, που να σέβεται έστω προσχηματικά το Διεθνές Δίκαιο και να μην συμπεριφέρεται σαν τον αρχινταή της υφηλίου, θα μπορούσαμε ακόμη και να κάνουμε λογικές παραχωρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκεί που η ελληνική νησιωτική παρουσία είναι πιο «φτενή» σε σχέση με τις υπόλοιπες θαλάσσιες ζώνες.

Με την Τουρκία όμως δεν μπορείς να κάνεις ούτε ένα διαδικαστικό gentlemen’s agreement, όπως απέδειξαν οι χοντροκομμένες διαρροές Τσαβούσογλου μετά την -εχέμυθη υποτίθεται- τριμερή του Βερολίνου.

Η μερική, έστω, οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο ήταν μια κίνηση προς την κατεύθυνση να μην είμαστε εμείς η πλευρά του «καϊμπέτ» – όπως προεξοφλούσε μοιρολατρικά η ντεφετιστική σχολή σκέψης στην Αθήνα. Δεν ήταν φυσικά κίνηση-ματ, αλλά απλώς ένα «θαυμαστικό», όπως λέμε στη σκακιστική διάλεκτο, που δίνει στην ελληνοαιγυπτιακή πλευρά την πρωτοβουλία, με τη σύμφωνη ως φαίνεται γνώμη της αμερικανικής διπλωματίας, της γαλλικής προεδρίας και των Chevron/Noble, Total.

H Γαλλία άλλωστε επιστρέφει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο, με την de facto ανάληψη διακυβέρνησης του διαλυμένου Λιβάνου και τη στρατιωτική συμφωνία με την Κύπρο. Οι Αμερικανοί έδιωξαν τους Γάλλους από τη Συρία, ανοίγοντας το δρόμο στους Τούρκους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά στον Λίβανο.

Η παρτίδα άναψε για τα καλά, όμως οι αψίκοροι Τούρκοι δεν δέχονται μια έντιμη ισοπαλία, που είναι το συνηθέστερο αποτέλεσμα στο μοντέρνο σκάκι. Αν επιμείνουν ντε και καλά στο «καζάν», μπορεί να τους έρθει σφοντύλι ένα «καϊμπέτ», που δεν φαντάστηκαν ούτε στα χειρότερα όνειρά τους.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

H Λεπέν βγαίνει από… αριστερά στον Ζεμούρ

Kon

Επείγει και μια ελληνο-ελληνική συμφωνία

Kon

To τέλος του «Ιστορικού Συμβιβασμού»;

Kon

Aν Ινταλγκό, μια «ντεμοντέ» υποψηφιότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμογεννήτριες παντού, στην αμερικανική ΑΟΖ

Kon

Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λίβανος: Κραχ και στην μπάλα

Kon

Πογκρόμ κατά Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Kon

Η Γαλλία βγαίνει μπροστά και στο μεταναστευτικό

Kon