Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπήρξαν τρεις κατηγορίες εγκλείστων…

Ο κορωνοϊός «γονατίζει» τον ισπανικό τουρισμό: Χαριστική βολή η επιβολή καραντίνας από την Βρετανία

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν ξέρω, ειλικρινά, πώς μπορεί να πείσει κανείς τα 17χρονα και δεκαοκτάχρονα που στριμώχνονται το πρωί στις παραλίες και το βράδυ κολλούν το ένα με το άλλο στα κλαμπ ότι κινδυνεύουν, ότι βάζουν σε κίνδυνο τους γονείς τους και μπορεί άνετα να στείλουν εν τόπω χλοερώ τους παππούδες τους. Από την εμπειρία μου με τα εγγόνια μου έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι νομίζουν πως είναι άτρωτα. Και πώς να μη νιώθουν έτσι όταν ολόκληρη η ζωή είναι ακόμη μπροστά τους.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Από τα μέσα Μαρτίου και για δυόμισι μήνες παραμείναμε εθελουσίως έγκλειστοι στο σπίτι μας. Υπήρχαν τρεις κατηγορίες εγκλείστων. Η πρώτη ήταν εκείνη που πέρασε την καραντίνα πάνω από ένα κομπιούτερ. Δύο ώρες με κανονικές συνθήκες να συντάξεις ένα δύσκολο έγγραφο; Τέσσερις από το σπίτι και άλλες τρεις μετά στο τηλέφωνο να εξηγήσεις και να «διεκπεραιώσεις». Αθλος! Με έβρισκε το βράδυ, πτώμα. Η δεύτερη ομάδα ήταν εκείνη που στρώθηκε στον καναπέ και αναστέναξε το Netflix, αφού περί τα μέσα Απριλίου μου τηλεφωνούσαν φίλοι ότι είχε εξαντληθεί όλο το ρεπερτόριο και είχαν περάσει στη… Nova! Για βιβλίο ανοικτό άκουσα από τους λιγότερους ενώ από πολλούς άκουσα ότι είχαν συνεχώς ανοικτή την τηλεόραση ώστε να ακούνε τις ειδήσεις για τον ιό. Σχεδόν εμμονή. Υπάρχει και η τρίτη ομάδα, που ασχολήθηκε με τα του οίκου της. Δουλειές στο σπίτι. Ανοιγμα αποθηκών. Μετακίνηση επίπλων. Και συντροφιά με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Ενσωμάτωση είναι στα ελληνικά ο όρος -της μόδας- bodying, ο οποίος παραχρησιμοποιήθηκε λόγω κορονοϊού. Διάβασα σε πλειάδα άρθρων, ελληνικών και ξένων, ότι την περίοδο του εγκλεισμού είχαμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Να εντάθηκαν μπορεί. Αλλά να εμφανίστηκαν ξαφνικά και μόνο λόγω κορονοϊού, οι σχετικοί επιστήμονες το αποκλείουν.

Εκανα αυτή την αναδρομή γιατί φαίνεται ότι ξεχάσαμε τον εγκλεισμό. Μάλλον νομίζουμε ότι ήταν… πέρυσι, ή πέρασε. Αλλά ο ιός είναι… πολύ κοινωνικός, έχει μεγάλη δυνατότητα διασποράς και μου φαίνεται, από ό,τι διαβάζω, ότι ήρθε για να μείνει. Δηλαδή, με ένα λόγο, ότι θα ζήσουμε μαζί του ώσπου να έχουμε το εμβόλιο και με ασφάλεια να τον βάλουμε στην άκρη. Κάναμε όλοι μαζί τόση προσπάθεια. Η οικονομία γονάτισε αλλά όλοι λέγαμε «τουλάχιστον έχουμε την υγεία μας». Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω ότι χρειάστηκε ο Χρυσοχοΐδης να κατεβεί στη Μύκονο για να μαζέψει τη χαλάρωση. Ούτε στα Εξάρχεια δεν πήγε για να μαζέψει τους μπαχαλάκηδες και χρειάστηκε να κατεβεί στο κυριλέ νησί; Και ποια εικόνα δίνουμε τώρα που η Ελλάδα κατόρθωσε να είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες; Οτι το… μετανιώσαμε και πρέπει να κερδίσουμε τον χαμένο καιρό φέρνοντας πίσω τον ιό;

Ποια μέτρα χρειάζονται για την προστασία μας, όλοι το ξέρουμε. Το πρώτο είναι να πάρουμε απόφαση να τα εφαρμόσουμε. Με αυτή την προτροπή θα τα ξαναπούμε στις 23 Αυγούστου. Να περάσετε καλά και να προσέχετε.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Λίγο ψηλότερα

Μιχάλης Μάρδας

Αγνωστη λέξη!

Μιχάλης Μάρδας

Ποιος μιλάει;

Tinad

Χωρίς φιλότιμο…

Kon

Ιτε…

Kon

Εις χείρας θεού ζώντος…

Μιχάλης Μάρδας

Ηθος… μαϊμούς

Tinad

Αιδώς…

Tinad

Το «πακέτο» της δημιουργίας

Kon