Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καμπανάκι για το ασφαλιστικό

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, η μεταρρύθμιση του οποίου για το συνταξιοδοτικό το 2001 έμεινε στα χαρτιά, έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Οι δαπάνες για τις συντάξεις έχουν εκτιναχθεί από τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2001 στα 17 δισ. το 2018, που ισοδυναμούν με το 9,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η ελληνική οικονομία τα τελευταία 10 χρόνια σωρευτικά έχει σημειώσει κάμψη, ενώ η κατάσταση στην αγορά εργασίας αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος, πρόσφατη είναι η έρευνα σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στο μισό τα επόμενα 80 χρόνια, και τη μη βιώσιμη σχέση που έχει διαμορφωθεί σήμερα μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων, η «βόμβα», που απειλεί τα θεμέλια της οικονομίας, είναι ενεργοποιημένη.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, ακόμη και ο κ. Γιαννίτσης που το 2001 είχε προτείνει δραστικά μέτρα συναντώντας την οργή των συνδικάτων αλλά και μέρους του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, πλέον μιλά για την ανάγκη μία «δίκαιης μετάβασης» που θα έχει κόστος και σε ασφαλισμένους και σε συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει πριν είναι αργά αξιοποιώντας και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να τονώσει την παραγωγή και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων απαιτείται:

Πρώτον, πολιτική ενίσχυσης της οικογένειας. Τα πρώτα βήματα έγιναν με τη χορήγηση εφάπαξ ποσού για κάθε παιδί που γεννιέται από τις αρχές του έτους, πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια με μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων υπέρ της μητρότητας. Κάθε οικογένεια πρέπει να γνωρίζει τη βοήθεια που μπορεί να λάβει από το κράτος, από τη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού μέχρι τις κοινωνικές δομές πρόνοιας και τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Δεύτερον, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που συνδέονται με νέες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιμένει στην ανάγκη να περιορισθεί το ύψος των εισφορών στα επίπεδα του μέσου όρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία πρώτη μείωση των βαρών, μπορεί να διευρύνει τις ελαφρύνσεις ως μία κίνηση διαρθρωτικού χαρακτήρα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τρίτον, να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας. Οι υψηλές εισφορές πλήττουν κυρίως τους χαμηλόμισθους, που πολλές φορές καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία. Το «εργόσημο» φαίνεται ότι δεν δουλεύει, η μαύρη απασχόληση στην εκπαίδευση (με τα ιδιαίτερα μαθήματα), στον αγροτικό τομέα και στην παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με την κατοικία αποτελεί μία ανοικτή πληγή για το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια ταμεία. Απαιτείται μία γενναία πολιτική απόφαση για την ένταξη των επαγγελματιών αυτών στην επίσημη οικονομία με την παροχή σημαντικών φορολογικών κινήτρων για έκδοση αποδείξεων, όπως η έκπτωση των ποσών της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα.

Τέταρτον, να διευρυνθεί η παραγωγική βάση. Το ασφαλιστικό δεν θα εξομαλυνθεί εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων μέσω νέων επενδύσεων και κινήτρων για την επιστροφή των Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία 15 χρόνια. Ο αριθμός των συνταξιούχων έχει αυξηθεί από το 2000 σημαντικά, καθώς υπήρχαν ευνοϊκές διατάξεις πρόωρης εξόδου ακόμη και εν μέσω Μνημονίων. Η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί με τόνωση της αγοράς εργασίας, δεν είναι απλή διαδικασία, αλλά πολύχρονη, όμως εάν δεν ληφθούν μέτρα τώρα δεν θα δούμε θετικά αποτελέσματα ποτέ.

 

ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

Ενώ η διεθνής κοινότητα κατακεραύνωνε τον Ερντογάν για την απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, η Τουρκία βρήκε έναν υποστηρικτή.

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς συνεχάρη τον Ερντογάν για το άνοιγμα του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας, όπως μετέδωσε η τουρκική προεδρία.

Μάλιστα ο Αμπάς ευχήθηκε στην Αγκυρα η εξέλιξη αυτή να έχει ευνοϊκά αποτελέσματα για τον ισλαμικό κόσμο, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την Παλαιστίνη.

Η εξέλιξη αυτή δεν αιφνιδιάζει την ελληνική διπλωματία, οι Παλαιστίνιοι έχουν προσκολληθεί στο άρμα της Αγκυρας, μόνο κάτι συριζαίοι που κυκλοφορούσαν με τις επαναστατικές «μαντήλες» θα πρέπει να αισθάνονται άβολα με τις επιλογές τους.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Απόρρητη έκθεση του γερμανικού ΥΠΕΞ «σφάζει» την Τουρκία – Τι αναφέρει για ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη

Μιχάλης Μάρδας

Από τα «λεφτόδεντρα» στο «σπαταλήστε χρήματα»

Kon

Μέρκελ για Αν. Μεσόγειο: Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν ένα βήμα πριν τη σύγκρουση

Tinad

Νέα επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής

Μιχάλης Μάρδας

Αποκλειστικό: Τουρκικά παιχνίδια με την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ

Μιχάλης Μάρδας

Σαρλ Μισέλ για Τουρκία: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Ανδρέας Ντίνης

Πώς αποτιμά την επίσκεψη Πομπέο η Αθήνα – Το μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία

Ανδρέας Ντίνης

Αποφασισμένη η Τουρκία να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει «τα κατεχόμενα εδάφη του»

Ανδρέας Ντίνης

Απειλές πολέμου από τον Τσελίκ προς την Ελλάδα λόγω Πομπέο: Αν θέλουν να λύσουμε τα θέματα μας στο μέτωπο κι εκεί μπορούμε

Ανδρέας Ντίνης