Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εις χείρας θεού ζώντος…

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για το σόου του Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Newsroom eleftherostypos.gr

ΡΑΓΙΣΕ η καρδιά μας βλέποντας τα άγια των αγίων της Χριστιανοσύνης να είναι τζαμί. Ράγισε η καρδιά μας, αντί βυζαντινών ύμνων, ο Ερντογάν να διαβάζει Κοράνι. Ράγισε η καρδιά μας, εκεί που χτυπούσαν οι καμπάνες, οι μουεζίνηδες να καλούν σε προσευχή στον Αλλάχ.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Η Αγία Σοφία είναι μνημείο οικουμενικό, το αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, το κάλλος του αυτοκρατορικού Βυζαντίου. Είναι αυτά και χίλια άλλα. Αλλά για μας, τους ορθόδοξους Ελληνες, η Αγία Σοφία είναι η ψυχή μας. Η Αγία Σοφία είναι ο θεματοφύλακας της Ιστορία μας. Είναι ο τόπος όπου επιστρέφουμε ευλαβικά για να σταθούμε κάτω από τη σκέπη της Παναγίας. Ποιος χριστιανός προσκύνησε στην Αγία Σοφία και δεν ένιωσε συντετριμμένος, κοιτάζοντας ψηλά τον Παντοκράτορα Χριστό… Από χθες ο ναός της Χριστιανοσύνης περιέπεσε σε αιχμαλωσία και βεβήλωση.

Οι Ελληνες δεν εκφράζονται ενάντια στο Κοράνι. Ο χριστιανός δεν μισεί το Ισλάμ ούτε τον Θεό των γειτόνων μας. Δεν διδάσκει το Ευαγγέλιο ότι ο φόνος των μουσουλμάνων, ως απίστων, οδηγεί στον Παράδεισο με τα ουρί και τα πιλάφια. Δική τους η πλάνη. Οι Ελληνες δεν εμπόδισαν μουσουλμάνο να λατρεύει τον θεό του. Δεν μετέτρεψαν τα τζαμιά σε εκκλησιές. Τα έκαναν μουσεία και πολιτιστικούς χώρους. Πενήντα δύο εκατομμύρια ευρώ ξόδεψε το κράτος να τα αποκαταστήσει, να τα συντηρήσει. Τα σεβάστηκε ως πολιτιστική κληρονομιά του.

Ο Ερντογάν διάλεξε την 24η Ιουλίου «για να απελευθερώσει την Αγία Σοφία». Αλήθεια, από ποιον; Από τους Οθωμανούς που μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαΐου 1453 ή από τη Συνθήκη της Λωζάννης που υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923 για να εγγυηθεί τα δικαιώματα των χριστιανών στην Κωνσταντινούπολη και των μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη; Ανόητες και ανιστόρητες συγκρίσεις, από απαίδευτο ποδοσφαιριστή που κυβερνά με υβρίδιο Δημοκρατίας, καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, έκλεισε στις φυλακές του Μεσονυχτίου χιλιάδες αντίπαλες φωνές. Τρέμει μη χάσει τις εκλογές και απολογηθεί στη Δικαιοσύνη.

Στην Ελλάδα, με το που έγραψαν οι εφημερίδες τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης, με την υπογραφή Βενιζέλου, έγινε κλαυθμός και οδυρμός. Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στη χώρα απαιτώντας να μην ισχύσει η εφαρμογή της. Μάταιος κόπος και μεγαλύτερος ο πόνος. Η Συνθήκη αποδεχόταν την πραγματικότητα: Ενα εκατομμύριο Ελληνες που ευημερούσαν στα αρχαία ελληνικά παράλια της Μικράς Ασίας, για να γλιτώσουν τη ζωή τους, ξεπατώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους. Η Τουρκία δεν δέχθηκε την επιστροφή τους. Η ανταλλαγή ήταν μονόδρομος. Τουλάχιστον, ο Βενιζέλος έτσι διασφάλισε τα ελληνικά σύνορα με την αναγνώρισή τους από τον Κεμάλ και ταυτόχρονα επέτυχε την πληθυσμιακή μας ομοιογένεια.

Διαβάζοντας τα πολιτικά κείμενα του Βενιζέλου, ενός ιδιοφυούς πολιτικού, εκπλήσσομαι που δεν προέβλεψε πως η Τουρκία θα γύρευε αφορμή για να ξεπατώσει τους 100.000 Ελληνες χριστιανούς που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη. Στις 6, 7 Σεπτέμβρη 1955, στα «Σεπτεμβριανά», εξαπέλυσε τον τουρκικό όχλο κατά των Ελλήνων ορθοδόξων, αλλά και των Εβραίων και των Αρμενίων, ως «εκδίκηση» για την έκρηξη βόμβας στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Αποδείχθηκε τουρκική προβοκάτσια. Ο πρωθυπουργός Μεντερές, ο πρώιμος Ερντογάν που είχε σφάξει, το 1919, τριάντα ένα μικρούς προσκόπους, Ελληνες ορθόδοξους, στο Αϊδίνι, έστρεψε τον όχλο εναντίον της ευημερούσας ελληνικής κοινότητας. Αποτέλεσμα; Σήμερα, η κοινότητα συναριθμεί 2.000 ορθόδοξες ψυχές. Λίγα χρόνια αργότερα κρέμασαν τον Μεντερές ως ολετήρα της Δημοκρατίας. Οι Ελληνες μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης ευημερούν.

Εχει την παιδεία ο Ερντογάν να αναρωτηθεί γιατί το Βυζάντιο ζει από τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 330 ως σήμερα με τον πολιτισμό του, την Παιδεία του, τη θεολογική του υπόσταση, με τις τέχνες του, ενώ οι Τούρκοι στην Ιστορία καταγράφονται ως κατακτητές;

Το 1453 η Αγία Σοφία έγινε τζαμί. Το 1934 έγινε μουσείο. Το 2020 ο Ερντογάν την έκανε τζαμί. Το 2050 μπορεί να είναι μουσείο, το 2100 μπορεί και Εκκλησία. Γιατί, ό,τι κι αν κάνει ο Τούρκος, η Κωνσταντινούπολη είναι η Κωνσταντινούπολη. Η Αγία Σοφία είναι η του Θεού Αγία Σοφία. Ζει μαζί της το Βυζάντιο δεκαεπτά αιώνες, ως συνέχεια της Ελληνικής Ιστορίας. Θα ζει εις τους αιώνες. Ο δικός μας χρόνος είναι πεπερασμένος. Οχι του Θεού.

Αποκαλούν από χθες τον Ερντογάν «αντίχριστο». Ενας άνθρωπος μικρόψυχος, μικρόνους, αλαζών, υβριστής και πρόσκαιρος είναι που στάθηκε απέναντι στον Θεό να αναμετρηθεί μαζί του. Αλλά φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος…

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Φωτιά στα τόπια…

Kon

Λίφτινγκ…

Kon

Εννοιες ασύμβατες…

Kon

Η μόνη ανίκητη…

Kon

Ζητείται ωριμότητα…

Kon

Εν αμφικτιονία ομιλούντες…

Μιχάλης Μάρδας

Η άλλη μέρα…

Μιχάλης Μάρδας

Εκεί που μας χρωστούσανε…

Kon

Αυτογνωσία

Kon