Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το φως του ήλιου

Newsroom eleftherostypos.gr

Κανείς δεν μπορεί να υιοθετεί αβασάνιστα μία καταγγελία – ακόμα και όταν υποστηρίζεται από ηχητικό υλικό. Πόσω μάλλον όταν η καταγγελία αφορά τις ευθύνες για μία εθνική τραγωδία, όπως ήταν η 23η Ιουλίου του 2018.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ομως ο καθένας μπορεί να αναρωτιέται τι θα σήμαινε για την κοινωνία μας αν έστω και μέρος των όσων ακούγονται στη «συζήτηση» των δύο αξιωματικών είναι αληθινό…

Και προφανώς το σημαντικότερο δεν είναι τι είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής σε έναν αξιωματικό του Σώματος επιχειρώντας να μείνει ο ίδιος – και όποιοι άλλοι – έξω από τον χορό των ευθυνών.

Το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι ακούγεται στο ηχητικό υλικό να έχει εμπλέξει τις κρίσεις στην Πυροσβεστική με την πορεία κάποιων πυρκαγιών: αν αληθεύει ότι σε κάποιους «προγραμμένους» διοικητές δεν παρέχονταν εναέρια πυροσβεστικά μέσα προκειμένου να «κοπούν» στις κρίσεις, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διαρκές έγκλημα, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο. Και φυσικά, αν όλα αυτά είναι αλήθεια, οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να ξαναδούν το φως του ήλιου.

Στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι και οι καταστροφές είναι ακόμα ορατές. Σε χιλιάδες άλλες πυρκαγιές, πριν και μετά, περιουσίες χάθηκαν και το πράσινο μειώθηκε. Μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι κάποιοι στην Πυροσβεστική έπαιζαν κορώνα – γράμματα ζωές και περιουσίες για μία προαγωγή; Με βάση τα όσα δημοσιοποιήθηκαν, μπορεί – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του κρατικού μηχανισμού…

Οι συγκεκριμένες αναφορές πρέπει να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα: και είναι προφανές ότι η διερεύνηση δεν μπορεί να αφεθεί στην ίδια την Πυροσβεστική, από τη στιγμή που είναι σαφές ότι αν αληθεύουν όλα αυτά τα ανατριχιαστικά, τότε το πρόβλημα είναι δομικό, ξεκινάει από πολύ ψηλά και φτάνει αρκετά χαμηλά. Οπως πρέπει να διερευνηθεί και η πολιτική πλευρά της υπόθεσης – αν υπάρχει.

Διότι, βεβαίως, μόνον ο πρώην αρχηγός μπορεί να πει αν του μίλησε κάποιος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να παράσχει προστασία σε όσους κατηγορήθηκαν για την καταστροφή.

Οταν συνειδητοποιήσει ότι τα όσα είπε καταγράφηκαν, ποιος ξέρει; Μπορεί να ανασύρει πράγματα από τη μνήμη του. Κατά τα άλλα, κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Στην Ελλάδα ζούμε – και πλέον τα περιμένουμε όλα.

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κακοκαιρία «Ιανός»: 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις από την Πυροσβεστική

Ανδρέας Ντίνης

Κακοκαιρία «Ιανός»: Νεκρή ηλικιωμένη στα Φάρσαλα – Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα

Tinad

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon

Βούτυρο και κανόνια

Kon

Σε επιφυλακή οι Αρχές για την κακοκαιρία «Ιανός» – Έκτακτα μέτρα

Tinad

Πίσω από τη μάσκα

Kon

Δύσκολος διάλογος

Kon

Σε εξέλιξη φωτιά σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο

Tinad

Το στοίχημα της σύνταξης

Kon