Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «κουκούλωμα» ενός σκανδάλου

Νοβάρτις

Newsroom eleftherostypos.gr

Υπήρξε σκάνδαλο Νοβάρτις; Χωρίς αμφιβολία, ναι! Κουκουλώθηκε; Απολύτως! Οι αμερικανικές αρχές ήδη μετρούν στα ταμεία τους πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωσης για τις αθέμιτες πρακτικές που εφήρμοσε ο φαρμακευτικός κολοσσός στην Ελλάδα, το στοιχείο αυτό είναι απολύτως επαρκές για να αντιληφθούμε το φιάσκο των ερευνών στη χώρα μας.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Αυτή είναι η ουσία του σκανδάλου, το μεγάλο «κουκούλωμα» έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αντί να διερευνήσει τις παράνομες δράσεις ενός ιατρικού και φαρμακευτικού κυκλώματος που έδρασε σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των φορολογουμένων έστησε ένα γαϊτανάκι διώξεων κατά δύο πρώην πρωθυπουργών, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και άλλων πολιτικών στελεχών.

Αντί να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Νοβάρτις κατά το πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών, η προηγούμενη κυβέρνηση πίστεψε ότι θα μπορούσε να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία και να την καταστήσει όμηρο δικαστικών διώξεων με βάση κάποιους «προστατευόμενους μάρτυρες» που οι καταθέσεις τους κρίθηκαν τελικώς αναξιόπιστες και οι ίδιοι φέρονταν να είχαν εμπλοκή στο φαρμακευτικό σκάνδαλο.

Σε αυτό το επικίνδυνο όσο και αντιδημοκρατικό παιχνίδι, που είχε αναχθεί από ένα κλειστό σύστημα εξουσίας ως τελευταία ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί στην εξουσία «κλείνοντας κάποιους στη φυλακή», συμμετοχή είχαν δυστυχώς και ορισμένοι κρατικοί λειτουργοί που παραβίασαν βασικές αρχές του πολιτεύματος μαζί με τον όρκο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να κρεμάσει στα μανταλάκια τη φαρμακοβιομηχανία προτίμησε να βάλει σε αυτή τη θέση 10 πολιτικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη απαλλαγεί από κάθε ευθύνη.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αντί να χρησιμοποιήσει το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» για να διεκδικήσει τη «μεγαλύτερη αποζημίωση από συστάσεως» προτίμησε να στήσει μία πολιτικοδικαστική σκευωρία, με μιντιακές προεκτάσεις ως ένα εργαλείο εξολόθρευσης των αντιπάλων της.

Σε τέτοια δόλια σχέδια δεν χωρούν «συμψηφισμοί» ούτε αβρότητες. Οποιος παραβίασε το Σύνταγμα και τους νόμους θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Οποιος πίστεψε ότι είναι «παντοκράτορας» ελέγχοντας ή καθοδηγώντας επίορκους λειτουργούς θα πρέπει να δεχθεί τις ανάλογες κυρώσεις, όπως ισχύει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Κάθε άλλη σκέψη εκτός από περίεργη είναι και υπονομευτική για τη δημοκρατία, κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί ότι μπορεί να επαναλάβει τις ίδιες πρακτικές χειραγώγησης εξουσιών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγγείλει ότι θα πράξει αυτό που παραμέλησε σκανδαλωδώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε και η Ελλάδα να αποζημιωθεί για τις πρακτικές της Νοβάρτις, όπως συνέβη με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε για το σκάνδαλο να πληρώσουν αυτοί που επωφελήθηκαν και όχι όσοι βρίσκονταν σε λίστες πολιτικών προγραφών.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Οι επιτυχίες της «Μικρής Ελλάδας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon