Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Nορβηγία: Ο Xάρος σε καραντίνα

Κορωνοϊός: 407 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 4 νέοι θάνατοι

Newsroom eleftherostypos.gr

Στον πλανήτη Νορβηγία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από τον υπόλοιπο κόσμο, όπου επιστρέφουν καραντίνες, μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις, φόβος και προετοιμασία για τα χειρότερα. Αν ήταν Πρωταπριλιά θα λέγαμε ότι η είδηση που αναρτήθηκε στο The Local είναι fake – αλλά δεν είναι.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Τα γραφεία κηδειών της Νορβηγίας ξέμειναν από πελάτες και εκλιπαρούν για νέο πακέτο κρατικής βοήθειας για να μη χρεοκοπήσουν! Τα μέτρα της νορβηγικής κυβέρνησης ήταν τόσο αποτελεσματικά ώστε δεν μειώθηκαν μόνο οι θάνατοι ηλικιωμένων από κορονοϊό αλλά και από διαφορετικές ασθένειες, ενώ και οι συγγενείς αποφεύγουν τις τελετές για να μην κολλήσουν.

Μια ψαλμωδία, ένας λιτός αποχαιρετισμός στον μακαρίτη, κι έξω από την πόρτα της εκκλησίας. Κανονικά αυτά είναι νέα για πανηγυρισμούς, όχι για κατήφεια. Oμως και η συμπαθής τάξη των τελεταρχών πρέπει κάπως να ζήσει. Ενα γραφείο είπε ότι από 30 κηδείες το μήνα έπεσε στις 10, κι ένα άλλο ανέφερε πως το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Ερνα Σόλμπεργκ είναι να δώσει άλλο ένα 3χίλιαρο (σε ευρώ, σε κορόνες είναι 32.000) για να καλυφθεί το ενοίκιο και να μη γίνουν απολύσεις προσωπικού.

Είναι αδύνατον το μυαλό σας να μην πήγε στο αντίθετο παράδειγμα της γειτονικής Σουηδίας. Τόσο όμοιες χώρες, τόσο κοντινές κι εντούτοις τόσο διαφορετικές σε αυτή την ακραία συγκυρία. Στις 12 Μαρτίου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Οσλο εφάρμοσε ένα πολεμικό αντι-Covid 19 σχέδιο, κλείνοντας σχολεία, μπαρ κι αρκετούς δημόσιους χώρους, απαγορεύοντας τα σπορ, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και κλείνοντας τα σύνορα.

Εκτοτε σχεδόν όλα τα μέτρα έχουν αρθεί σταδιακά, καθώς η Νορβηγία περιόρισε αποτελεσματικά την επιδημία. Θρήνησε μόνο 253 νεκρούς -ελάχιστα περισσότερους από την Ελλάδα- κι αυτή την εβδομάδα δεν είχε ούτε έναν ασθενή σε ΜΕΘ και μόνο καμιά δεκαριά στα νοσοκομεία. Στη χώρα των Βίκινγκς ο κορονοϊός βρήκε πραγματικά τον μάστορή του.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Mην πυροβολείτε την ατομική ενέργεια

Kon

Σόρος-Ερντογάν: Σχέση αλά καρτ

Kon

Το Barbexit της «Mικράς Αγγλίας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

To γαρ πολύ της Ύβρεως

Kon

Covid και εγκλήματα που ζητούν ένοχο

Kon

H Λεπέν βγαίνει από… αριστερά στον Ζεμούρ

Kon

Επείγει και μια ελληνο-ελληνική συμφωνία

Kon

To τέλος του «Ιστορικού Συμβιβασμού»;

Kon

Aν Ινταλγκό, μια «ντεμοντέ» υποψηφιότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom