Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δικαίωση των 4 δισεκατομμυρίων

Newsroom eleftherostypos.gr

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί μια τεράστια δικαίωση για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Θα πάρουν πίσω ένα κομμάτι από τα χρήματα που έχασαν από τις μνημονιακές περικοπές. Και δεν πρόκειται για κάποιο μικρό ποσό, αλλά για 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η απόφαση του ΣτΕ, όμως, αποτελεί και μια τεράστια δικαίωση για τον Ελεύθερο Τύπο. Η εφημερίδα πρωτοστάτησε και στήριξε τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Με δεκάδες πρωτοσέλιδα θέματα και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του συναδέλφου Κώστα Κατίκου ενημέρωνε έγκυρα και έγκαιρα -εδώ και πέντε χρόνια- τους συνταξιούχους.

ΚΑΠΟΙΟΙ κύκλοι ισχυρίζονταν πως «αναδρομικά τέλος», πως οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ ή ακόμα πως ενώ δεν υπάρχουν λεφτά, γιατί να δοθούν τα αναδρομικά. Κάποιοι άλλοι απορούσαν για την επιμονή του Ελεύθερου Τύπου. Η πραγματικότητα δικαιώνει αυτή την επιμονή. Και το θέμα αποδείχθηκε τεράστιο. Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε δημοσιογραφικό θέμα που να αφορούσε σε επιστροφές 4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολίτες.

ΤΟ θέμα των αναδρομικών επανατοποθετεί και το ζήτημα της ενημέρωσης. Πολλοί αντιμετωπίζουν απαξιωτικά τις εφημερίδες. Το επιχείρημά τους είναι πως το χαρτί «πέθανε», πως ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Πως πια πουλάμε μπαγιάτικα νέα.

Η συζήτηση γύρω από την ενημέρωση και την ποιότητά της είναι μεγάλη και έχει πάρα πολλές παραμέτρους. Οι εφημερίδες, όμως, παγκοσμίως διατηρούν την ισχύ τους παρόλο που οι πωλήσεις τους έχουν συρρικνωθεί. Οπως οτιδήποτε «τζάμπα» στη ζωή, έτσι και η ενημέρωση στα social media δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους εξειδικευμένους ρεπόρτερ ειδησεογραφικών οργανισμών. Αποκαλύπτουν ειδήσεις που πιθανότατα θα έμεναν στο σκοτάδι. Σκάνδαλα και υποθέσεις που καθορίζουν αυτό που εννοούμε «πολιτική ατζέντα». Επίσης, παρουσιάζουν αναλύσεις – το πού πάει το πράγμα. Και όχι μόνο αυτό.

ΟΙ εφημερίδες έρχονται να ενημερώσουν τους πολίτες για σημαντικές αλλαγές που αφορούν στις ζωές και την τσέπη τους. Αυτό που χαρακτηρίζουμε στη δημοσιογραφική γλώσσα «χρηστικά θέματα». Ο Ελεύθερος Τύπος πρωτοστατεί πάντοτε στην πολιτική και κοινωνική ειδησεογραφία, παρουσιάζει αποκαλυπτικά ρεπορτάζ.

ΔΙΝΕΙ, όμως, μεγάλη βαρύτητα στην καθημερινότητα των πολιτών. Θέματα όπως η φορολογία, το ασφαλιστικό, τα αυθαίρετα, το κτηματολόγιο, τα δάνεια, τα ακίνητα «βασανίζουν» τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Οι διαρκείς αλλαγές στη νομοθεσία και το ρευστό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε δημιουργούν ένα πολυδαίδαλο λαβύρινθο για τους πολίτες. Ο Ελεύθερος Τύπος θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους πολίτες και να τους ενημερώνει διαρκώς και με έγκυρο τρόπο για όσα αφορούν τις ζωές και την τσέπη τους.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μεταρρυθμιστές του… γλυκού νερού

Tinad

Η παγκόσμια ύφεση, ο Μητσοτάκης και οι ψεκασμένοι

Μιχάλης Μάρδας

Το δίκαιο και το άδικο για τα αναδρομικά

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορονοϊός, η μάσκα και το μήνυμα

Tinad

Το εκπαιδευτικό σύστημα και μια ερώτηση… χιλιάδων ευρώ

Tinad

Η Επίδαυρος, ο Χανκς και ο αναξιοποίητος πολιτισμός

Kon

Ο Τσίπρας «κουράζει» και όσους τον ψήφισαν

Kon

Επανάκτηση εμπιστοσύνης

Tinad

H Μεταπολίτευση και η επόμενη ημέρα

Tinad