Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

To πείραμα της… νομισματικής Φιλαδέλφειας

Μόνο νεκρούς και οικονομικά ερείπια αφήνει πίσω του το πιο παρανοϊκό πείραμα «νομισματικής μηχανικής», που εφαρμόζει στην Ινδία ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Το βράδυ που βγήκε ο Τραμπ στις ΗΠΑ (8 Νοεμβρίου), ο Ινδός ηγέτης ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα αποσύρονται όλα τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών (περίπου 7 και 14 ευρώ αντίστοιχα) για να καταπολεμηθεί η -όντως- εκτεταμένη διαφθορά και το μαύρο χρήμα. «Είναι μια θυσία που αξίζει να κάνουμε», είπε στους συμπατριώτες του.

Με μια μονοκοντυλιά ο Μόντι διέγραψε το 85% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ινδία, αξίας 23 δισεκατομμυρίων ρουπιών. Ως τις 31 Δεκεμβρίου οι κάτοχοί τους μπορούν να κάνουν πληρωμές στο Δημόσιο και να τα ανταλλάξουν στις τράπεζες, κυρίως με χαρτονομίσματα των 100 (1,4 ευρώ) και των 2.000 ρουπιών (28 ευρώ), που ήδη σπανίζουν αγορά!

Δεδομένου ότι 600 εκατομμύρια Ινδοί δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, 300 εκατομμύρια δεν έχουν ταυτότητα και μόλις το 2% των συναλλαγών στη χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου ψυχών διεξάγονται με πλαστικό χρήμα, η συνέχεια ήταν εφιαλτική. Χιλιάδες πεθαίνουν από την ταλαιπωρία ή από τη ζέστη στις ουρές των τραπεζών, σάκοι σκουπιδιών με λεφτά κυκλοφορούν στους δρόμους και στα νερά του Γάγγη, ενώ πολλοί υποκύπτουν στην πείνα.

 «Ο Κέινς έλεγε ότι μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί, αλλά ο Μόντι βάλθηκε να τους ξαποστείλει όλους», έγραψαν οι «New York Times», καλώντας την κυβέρνηση να επαναφέρει το χαρτονόμισμα των 500 ρουπιών.

Στο μεταξύ, η μαύρη αγορά οργιάζει, γάμοι ματαιώνονται και το χρηματιστήριο του Μουμπάι κοντεύει να κατεβάσει ρολά. Δικαίως λοιπόν το «Forbes» έκρινε πως «η θεραπεία είναι χειρότερη από την αρρώστια» και στελέχη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας εξετάζουν τη δίωξη του πρωθυπουργού για «γενοκτονία» των φτωχών στην ύπαιθρο και στις πόλεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

HΠΑ-Ρωσία και ο… Τούρκος φοροσυλλέκτης στη λιβυκή σκακιέρα

Μιχάλης Μάρδας

Λεπέν: Η δεύτερη χαμένη των δημοτικών εκλογών

Kon

«Πολιτισμένες διαπραγματεύσεις» manu militari

Μιχάλης Μάρδας

Κροκοδείλια δάκρυα για το Κονγκό

Kon

HΠΑ-Γερμανία: Μια κόντρα με μέλλον

Kon

Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Λιχτενστάιν

Kon

ΟΗΕ ετών 75: Το μαραμένο Ρόδο της Ειρήνης

Kon

«2024: Ο κόσμος μετά τον Τραμπ»

Μιχάλης Μάρδας

Οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται (πια) τους ειδικούς

Kon