Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Φοβερόν το εμπεσείν…

Ανάλυση: Συνεχίζει την πολεμική ρητορική η Άγκυρα – Σε πρώτο πλάνο η «Γαλάζια Πατρίδα»

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα δύο τελευταία χρόνια τακτικά αποδίδουμε στον Τούρκο πρόεδρο –στα ελληνικά αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ- τον χαρακτηρισμό του απρόβλεπτου.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Δεν νομίζω ότι είναι ορθός ο χαρακτηρισμός. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι προβλέψιμος. Αν συγκρίνουμε την πολιτική συμπεριφορά του με εκείνες που θεωρούμε ως πρότυπες των ηγετών του Δυτικού Κόσμου, δηλαδή στα πλαίσια των διεθνών κανόνων και πρακτικών, το συμπέρασμα είναι ότι όχι μόνο δεν προσιδιάζει αλλά σταθερά χρόνο με τον χρόνο εμφανίζει όλο και μεγαλύτερη απόκλιση.

Φέρεται ως απροσάρμοστος προς τη διπλωματική πρακτική και αγενώς ακόμη και σε προσκεκλημένους του, με κορυφαίο παράδειγμα τη συμπεριφορά του απέναντι στην καγκελάριο Μέρκελ. Για να μην αναφερθώ στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και στον διάλογό του με τον τέως πρωθυπουργό, στην επίσημη επίσκεψή του. Ηταν φανερό ότι είχε έρθει στην Ελλάδα για να πουλήσει τσαμπουκά, χωρίς να ενδιαφέρεται να κρατήσει τους τύπους. Η αγωγή που επιδεικνύει σε διεθνή fora προσιδιάζει σε πολιτικό εκφοβισμό παρά σε λογική προσέγγιση των θεμάτων που ανακύπτουν. Θυμηθείτε τι είπε εναντίον του Ισραήλ, στο Νταβός, που υπέκρυπτε και τον αντισημιτισμό του.

Εχει ξεσπάσματα με τα οποία βρίσκεται απέναντι ακόμη και σε κράτη που σε προηγούμενες δηλώσεις του τα περιλαμβάνει στα φιλικώς διακείμενα προς τη χώρα του. Η διεθνής παρουσία της Τουρκίας από το 2003 που ανέλαβε ως πρωθυπουργός εμφανίζεται ως μια τεθλασμένη γραμμή με περιόδους εξάρσεων και επιθετικότητας. Από το 2014, που εξελέγη, μετά από τον Γκιουλ, στις προεδρικές εκλογές, η πολιτική αγωγή του είναι απολυταρχική, έχοντας ουσιαστικά καταλύσει τους πυλώνες της Δημοκρατίας στην Τουρκία, σβήνοντας και τον χάρτη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Είναι λάθος να εκλάβουμε την ισλαμοποίηση του συμβόλου της Χριστιανοσύνης ότι έχει ως αποδέκτη μόνο την Ελλάδα. Μας προσβάλλει ως Ελληνες γιατί ο περικαλλής αυτός ναός, το απαύγασμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, είναι η έκφραση της ευγνωμοσύνης στον Θεό του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και της αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Η περίοδος του Βυζαντίου είναι η συνέχεια της Ιστορίας μας.

Ομως η Αγία Σοφία είναι η Εκκλησία – σύμβολο της παγκόσμιας Χριστιανοσύνης. Είναι η Μεγάλη Εκκλησία στην οποία αναφέρονται όλα τα χριστιανικά δόγματα. Με την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος ο πρόεδρος Ερντογάν έστησε τους χριστιανούς απέναντί του. Μόνον τους χριστιανούς; Από την Παρασκευή το απόγευμα που ανέβασε στα social media την υπογεγραμμένη απόφασή του για τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αυτό το ιδιόμελον έρχεται συνεχώς στον νου μου:

Φοβερόν τὸ ἐμπεσεῖν, εἰς χεῖρας Θεοῦ ζῶντος, οὗτος Κριτὴς ἐστιν, ἐνθυμήσεων καὶ ἐννοιῶν καρδίας, μηδεὶς εἰσέλθῃ πειράζων…

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

2020: Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Kon

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Ερντογάν και Μισέλ πριν το κρίσιμο ραντεβού στις Βρυξέλλες

Δημήτρης Ντόγκας

Σαν λευκό χαρτί…

Kon

Δεν έχει ελπίδα πια καμιά..

Μιχάλης Μάρδας

Οι μάσκες έπεσαν

Kon

Φωτιά στα τόπια…

Kon

Παραλογισμός Ερντογάν: Λέει ναι σε συνάντηση με Μητσοτάκη γκριζάροντας το Καστελλόριζο

Tinad

Νέα «πυρά» Ερντογάν σε Μακρόν: Είναι ανίκανος φιλόδοξος

Tinad

Λίφτινγκ…

Kon