Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ερντογάν τα έβαλε με την Αγία Σοφία και θα συντριβεί

Newsroom eleftherostypos.gr

Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί δεν είναι δείγμα ισχύος, όπως μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι, αλλά κίνηση απόγνωσης την οποία θα πληρώσει ακριβά.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το τελευταίο διάστημα τίποτα δεν πάει καλά για τον Τούρκο πρόεδρο. Οι μεγαλοϊδεατισμοί του με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Λιβύη, τα σχέδια κατάληψης της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του ψευδομνημονίου με την Τρίπολη και την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας με εργαλείο το μεταναστευτικό, έχουν αποτύχει ή βαλτώσει, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται στο εσωτερικό της χώρας του, με την οικονομία να βυθίζεται στην ακρίβεια και στην ανεργία.

Τώρα αποφάσισε να τα βάλει με την Αγία Σοφία, μόνο που και πάλι δεν υπολόγισε τη δύναμη και το μέγεθος ενός θρησκευτικού μνημείου που συγκινεί και μπορεί να κινητοποιήσει την οικουμένη.

Στον Εβρο υπέστη βαριά ήττα και το ηγετικό του προφίλ τσαλακώθηκε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες των Τούρκων που έβλεπαν την επιχείρηση του Ερντογάν να παραβιάσει τα ελληνικά σύνορα στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες να αποτυγχάνει σε απευθείας μετάδοση. Η Ελλάδα κράτησε γερά στον Εβρο και είχε στο πλευρό της την Ευρώπη, όπως φάνηκε από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στα σύνορα μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με την Αγία Σοφία ο Τούρκος πρόεδρος, που παριστάνει τον «γιαλαντζί πολιορκητή», προχωρά σε ένα βήμα που στρέφει τη διεθνή κοινότητα εναντίον της χώρας του. Εάν με την κρίση στον Εβρο όλοι κατάλαβαν ότι η χώρα μας είναι ο ακρίτας των ευρωπαϊκών συνόρων, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι ο τελευταίος προμαχώνας της Δύσης, η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αξίες του πολιτισμού, τις αρχές και τους κανόνες μιας σύγχρονης δημοκρατίας.

Τα έβαλε με ένα σύμβολο της Χριστιανοσύνης και θα συντριβεί, όσο και αν αισθάνεται τώρα νικητής, ακούγοντας τους πανηγυρισμούς των φανατικών μουσουλμάνων έξω από την εκκλησία. Η διεθνής κατακραυγή που δέχεται από τον Τζο Μπάιντεν, που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον αλλοπρόσαλλο Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μέχρι τον απλό χριστιανό που βλέπει ένα σύμβολό του να βεβηλώνεται, θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από την τουρκική κοινωνία, που απομονώνεται από τον υπόλοιπο κόσμο.

Αλλά και η Ευρώπη, που κινητοποιήθηκε στην υπόθεση του Εβρου, πρέπει να αποκρούσει την επίθεση Ερντογάν στον θεμέλιο λίθο της χριστιανοσύνης, πάνω στον οποίο χτίσθηκε το ευρωπαϊκό όραμα. Η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει θέση στην Ευρώπη, κάθε ενταξιακή διαδικασία θα πρέπει να τερματισθεί και ταυτόχρονα να επιβληθούν κυρώσεις σε μία χώρα που δεν σέβεται τον πολιτισμό και το θρησκευτικό συναίσθημα των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη γειτονική χώρα, η πλειοψηφία των Τούρκων πιστεύει ότι η απόφαση για μετατροπή του συμβόλου της Χριστιανοσύνης σε τέμενος υπαγορεύθηκε από την έκρηξη των οικονομικών προβλημάτων και την αποτυχημένη διαχείριση του κορονοϊού από το τουρκικό κράτος. Η πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν ανήκει πια στο παρελθόν, νέοι πολιτικοί όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης που είχε αντιδράσει στην αλλαγή ταυτότητας της Αγιάς Σοφιάς έχουν βγει στο προσκήνιο, ενώ η δυσαρέσκεια των φτωχότερων στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας διογκώνεται όσο η τιμή του ψωμιού αυξάνεται καθημερινώς.

Για αυτό τώρα ο Τούρκος πρόεδρος είναι επικίνδυνος. «Παίζει τα ρέστα του» χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες των αποφάσεών του. Δεν θα διστάσει να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις του, να θέσει σε περιπέτειες τη χώρα του με πολεμικά σχέδια προκειμένου να μη χάσει στις εκλογές που αρκετοί εκτιμούν ότι θα γίνουν μέχρι τα μέσα του 2021. Η Ελλάδα ξέρει να αντιμετωπίζει απειλές, έχει χτίσει γερές συμμαχίες στη Δύση και στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ διαθέτει στο πλευρό της έναν μεγάλο υποστηρικτή: τη δύναμη της Αγιάς Σοφιάς που μπορεί να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για να αποτρέψει τους βέβηλους σχεδιασμούς ενός ηγέτη που βρίσκεται σε τροχιά πτώσης.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Το «μαστίγιο» δεν πρέπει να φύγει από το τραπέζι της Ε.Ε.

Kon

Έκαναν τη ζημιά, ζητούν και τα ρέστα

Kon

Παραλογισμός Ερντογάν: Λέει ναι σε συνάντηση με Μητσοτάκη γκριζάροντας το Καστελλόριζο

Tinad

Νέα «πυρά» Ερντογάν σε Μακρόν: Είναι ανίκανος φιλόδοξος

Tinad

Αθόρυβη δουλειά στο μεταναστευτικό

Kon

Μέση Ανατολή: Γιατί οι συμφωνίες του Ισραήλ με αραβικές χώρες εκνευρίζουν τον Ερντογάν

Δημήτρης Ντόγκας

Το περιτύλιγμα και το περιεχόμενο

Kon

Ο Αμερικανός αναλυτής που έστριψε το Ορούτς Ρέις

Kon

Ο Ερντογάν και ο «ζωτικός χώρος»

Tinad