Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Tο «white house» έψαχνε λεφτά για τον Kαλογρίτσα

Νέες δηλώσεις – «φωτιά» Καλογρίτσα: Έχω στοιχεία για το πού κατέληξαν τα 3 εκατ. ευρώ

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι αποκαλύψεις για τις διαπλεκόμενες σχέσεις του «White House» με τον Καλογρίτσα συνεχίζονται και η αφωνία της ηγεσίας του ΣYΡIZA, και ιδίως του βασικού πρωταγωνιστή Νίκου Παππά, είναι πλέον εκκωφαντική.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε να «φτιάξει» το δικό της σύστημα διαπλοκής. Για το λόγο αυτό έστησε έναν διαγωνισμό για μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, επικαλούμενη ένα ψευδοπόρισμα «συντρόφων» αγωνιστών της Φλωρεντίας ενώ προσέγγισε τους επίδοξους καναλάρχες. Παράλληλα, επιχείρησε το μεγάλο κόλπο χρίζοντας ως επικεφαλής του εγχειρήματος «ΣΥΡΙΖΑ TV» τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα, φίλο του Νίκου Παππά και με στενές σχέσεις γύρω από το σύστημα εξουσίας που είχε διαμορφωθεί το 2015.

Η εταιρία «Τοξότης» του ομίλου Καλογρίτσα εκμεταλλεύθηκε πλήρως την απόφαση Σπίρτζη να «σπάσει» το έργο του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου και κέρδιζε όλα τα τμήματα προσφέροντας εξωφρενικές εκπτώσεις, τις οποίες ποτέ δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μην έχει ξεκινήσει η παραμικρή εργασία και η εταιρία να έχει αποβληθεί από τα εργοτάξια.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καλογρίτσας είχε προνομιακή επιχείρηση από την Τράπεζα Αττικής, η οποία την περίοδο 2015-2016 είχε εκτινάξει στα ύψη τις χορηγήσεις δανείων προς την «Τοξότης» χωρίς εγγυήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τράπεζα εργάζονταν μέχρι το 2015 πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων είχε ως μέτοχος το ΤΣΜΕΔΕ και το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπου επί σειρά ετών πρόεδρος ήταν ο κ. Σπίρτζης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε τον Καλογρίτσα για να αποκτήσει τη δική του τηλεοπτική άδεια. Ο εργολάβος δεν είχε αντίρρηση, αρκεί κάποιος να του έδινε τα χρήματα προκειμένου να αναλάβει δράση καναλάρχη. Οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν ότι το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πάντα προκειμένου να βρει τα χρήματα ο Καλογρίτσας. Ο ίδιος δηλώνει ότι τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις άδειες τα πήρε από τη λιβανέζικη εταιρία CCC μετά από εντολή του «White House» και του Νίκου Παππά. Εκτός από τα 3 εκατομμύρια της προκαταβολής, η συμφωνία προέβλεπε άλλα 22 εκατομμύρια για την άδεια, αλλά παραμένει άγνωστο γιατί δεν τηρήθηκε πλήρως. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος κινητοποιήθηκε μετά τη διαπίστωση ότι η «Αττικής» δανειοδοτούσε αθρόα τον Καλογρίτσα χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις και διέκοψε τις χορηγήσεις που προορίζονταν για μέσα ενημέρωσης.

Μετά την παρέμβαση Στουρνάρα, ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με καταγγελίες του Βαγγέλη Μαρινάκη, είχε ζητήσει από τον ίδιο να «διευκολύνει» τον Καλογρίτσα πληρώνοντας το τίμημα της άδειας. Οταν ο εφοπλιστής αρνήθηκε το σύστημα του «White House» βρέθηκε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ο Καλογρίτσας να μην καταφέρει να αποκτήσει την άδεια ενός διαγωνισμού που δύο μήνες αργότερα θα κατέρρεε λόγω της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Υπάρχουν ακόμη πολλά σκοτεινά σημεία, που θα διερευνηθούν, όπως σε ποιον ανήκει ο κυπριακός λογαριασμός που προθυμοποιήθηκαν να ενεργοποιήσουν οι Λιβανέζοι για να διοχετεύσουν τα χρήματα στον Καλογρίτσα χωρίς να αφήσουν ίχνη, όπως επίσης και σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα ποσά.

Οι δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για «αστική διαφορά» δύο επιχειρηματικών ομίλων είναι αστείες όταν ο πρόκειται για εργολάβο που έπαιρνε δημόσια έργα και ως συνοδοιπόρος του «συντρόφου Παππά» θα έπαιρνε τηλεοπτική άδεια με χρήματα τρίτων και με δάνεια από την «Αττικής».

Το «White House» έδρασε προκειμένου να χτίσει το δικό του κύκλωμα μέσων ενημέρωσης σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου καταλύοντας βασικές αρχές της δημοκρατίας. Οι έρευνες συνεχίζονται και η σιωπή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Έκαναν τη ζημιά, ζητούν και τα ρέστα

Kon

Αθόρυβη δουλειά στο μεταναστευτικό

Kon

Το περιτύλιγμα και το περιεχόμενο

Kon

Ο Αμερικανός αναλυτής που έστριψε το Ορούτς Ρέις

Kon

Ο Μητσοτάκης επενδύει στην επόμενη ημέρα

Kon

Δημιουργική αντεπίθεση

Μιχάλης Μάρδας

Oι δυσκολίες στην οικονομία και τι περιμένουν οι πολίτες

Μιχάλης Μάρδας

Ορισμός της «μυστικής διπλωματίας» είναι η συμφωνία των Πρεσπών

Kon

Μετά τον Έβρο, παιχνίδια αποσταθεροποίησης στα νησιά

Kon