Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Μήνυμα Μητσοτάκη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί

Newsroom eleftherostypos.gr

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα «Tάσεις» της MRB είναι ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία και στη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, όμως, οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί ο Τσίπρας και σύμφωνα με την οποία «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης» δεν έχει απήχηση στην κοινωνία. Το προβάδισμα του πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συντριπτικό, πάνω από τις 20 μονάδες, ενώ και η Νέα Δημοκρατία έχει διευρύνει τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 μονάδες, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν στις 12.

Ενώ, δηλαδή, επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα και στις πρώτες θέσεις της κλίμακας των προβλημάτων παραμένει η ανεργία, με την αγωνία των πολιτών για τα εισοδήματα να κορυφώνεται, οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε αποτελεσματικά τόσο το μεταναστευτικό όσο και το υγειονομικό σκέλος του κορονοϊού ενώ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός είναι καταλληλότερος έναντι του κ. Τσίπρα για να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα της ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για την οικονομική πολιτική, ο Μητσοτάκης λαμβάνει 43% έναντι 24% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Aντίστοιχα είναι τα ποσοστά για την ανάπτυξη, στην εξωτερική πολιτική η διαφορά διευρύνεται στις 25 μονάδες ενώ στην κοινωνική πολιτική ο πρωθυπουργός υπερέχει με ποσοστό 40% έναντι 30% του κ. Τσίπρα.

Παράλληλα, η λέξη «φόβος» είναι η πρώτη που εκφράζει τον μέσο Ελληνα, με δεύτερη την ελπίδα και αυτό είναι απότοκο της ανησυχίας για την οικονομία. Μέχρι το ξέσπασμα του κορονοϊού ένα σημαντικό τμήμα των ερωτηθέντων πίστευε ότι τα δύσκολα για την οικονομία είχαν περάσει, τώρα υπάρχει αγωνία για την αγορά εργασίας, αν και πάλι οι δείκτες αισιοδοξίας είναι υψηλότεροι από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στέλνουν μηνύματα και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα αλλά καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα ζητήματα της οικονομίας αλλά και τα εθνικά θέματα, όπου η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί κινδύνους.

Ταυτόχρονα όμως ζητούν από τον Τσίπρα να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση θέτοντας στο περιθώριο κραυγές και δημαγωγίες. Όταν, για παράδειγμα, η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στους ξένους επισκέπτες με υποδειγματικό τρόπο, δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι «ο Μητσοτάκης φταίει για το μπάχαλο στον τουρισμό», όπως δήλωσε χθες από την Κέρκυρα.

Συνολικά, η Ελλάδα επιχειρεί να ανασυνταχθεί από το σοκ της πανδημίας και η αγορά κάνει τα πρώτα της βήματα μετά την περίοδο της καραντίνας. Σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε διαχειριστεί καλύτερα το υγειονομικό σκέλος του κορονοϊού και αυτή η επιτυχία είναι βάση για την ανάκαμψη.

Το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο και εκεί θα κριθούν οι πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης που συνδέεται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, που πρέπει να εγκαταλείψει το λαϊκισμό και να αντιληφθεί ότι η κοινωνία ζητάει απαντήσεις για το αύριο και όχι επανάληψη της αντιμνημονιακής περιόδου, απόπειρα που παραπέμπει σε φάρσα.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματική αντεπίθεση και στρατιωτική ετοιμότητα

Tinad

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για την τουρκική προκλητικότητα

Tinad

Ο Ερντογάν απειλεί, αλλά χάνει θέσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα

Kon

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς: Επιδίωξη η συνεννόηση

Ανδρέας Ντίνης

Τσίπρας: Το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας

Ανδρέας Ντίνης

Στο Μαξίμου ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος – Συναντήθηκε με Μητσοτάκη

Ανδρέας Ντίνης

O Μητσοτάκης ενημέρωσε την Σακελλαροπούλου για το Oruc Reis

Ανδρέας Ντίνης

Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη προς Τουρκία: «Καμία πρόκληση δεν θα περάσει»

Kon

Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

Tinad