Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόλεμο στο… δολάριο κήρυξε ο Ερντογάν

Εθνικιστική παράκρουση έχουν πάθει τράπεζες, εμπορικές ενώσεις, επαγγελματίες και απλοί πολίτες στην Τουρκία, μετά τη σαββατιάτικη έκκληση του Ερντογάν «να βγάλει ο κόσμος από τα στρώματα» δολάρια και ευρώ και να τα μετατρέψει σε τουρκικές λίρες ή χρυσό.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Υπακούοντας στο κέλευσμα του σουλτάνου, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετέτρεψε πάραυτα τα συναλλαγματικά του αποθέματα σε εθνικό νόμισμα, όπως επίσης η Ομοσπονδία Ετοιμου Ενδύματος και η Ενωση Εξαγωγέων Ζαχαροπλαστικής. Το υπουργείο Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι στο εξής τα προσκυνήματα στη Μέκκα θα χρεώνονται σε τουρκικές λίρες. Ιδιοκτήτες λεωφορείων χαρίζουν δωρεάν εισιτήρια σε όσους αποδείξουν ότι ακολούθησαν την προτροπή του προέδρου. Οι σουβλατζήδες τάζουν δωρεάν κεμπάμ και αϊράνι (ξινόγαλα), ενώ ένας πατριώτης από την Προύσα υποσχέθηκε… δωρεάν τάφους σε όποιον του φέρει παραστατικό ότι ξεφορτώθηκε τα δολάριά του.

Μπορεί όλα αυτά να μας φαίνονται τρελά, αλλά με τη μεγαλομανή πορεία που έχει χαράξει ο σουλτάνος δεν είχε άλλη επιλογή. Τα γεγονότα που συγκλόνισαν φέτος την Τουρκία (πραξικόπημα το καλοκαίρι, πογκρόμ του Ερντογάν κατά πάντων, φυλάκιση Κούρδων βουλευτών και δημοσιογράφων) καταβαράθρωσαν την τουρκική οικονομία κι έστειλαν τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό 1 προς 3,15 έναντι του δολαρίου. Στη Hurriyet διαβάσαμε ότι πολλά καλά ξενοδοχεία της Πόλης βάζουν λουκέτο το χειμώνα, λόγω έλλειψης πελατών. Ο τουρισμός της γείτονος πηγαίνει κυριολεκτικά κατά διαβόλου, την ώρα που οι επενδυτές την εγκαταλείπουν μαζικά, προκαλώντας της συναλλαγματική ασφυξία.

Εφόσον λοιπόν ο Ερντογάν αποφάσισε να ξεκόψει από την Ευρώπη και τη Δύση, δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντάται στο Κρεμλίνο με Πούτιν-Μεντβέντεφ. Στόχος των Τούρκων να «εξορίσουν» το δολάριο από τις συναλλαγές με τη Ρωσία, διεξάγοντας επιπλέον το εμπόριό τους με Κίνα-Ιράν στα εθνικά νομίσματα. Προφανώς οι Ευρωπαίοι είναι ανίκανοι να αντιδράσουν, αλλά οι Αμερικανοί;

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ελληνική ήττα στη Λιβύη

Kon

O «αντιρατσισμός» των αμερικανικών επιχειρήσεων

Kon

Σε τι Θεό πιστεύει ο Τραμπ;

Kon

«Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία θα μας κλέψουν τουρίστες»

Kon

Η Αμερική σε χρονοκάψουλα

Kon

Η Άλωση και οι κύκλοι της Ιστορίας

Kon

Δεν υπάρχουν πολλοί… Τσιόδρες

Kon

Ο Ερντογάν στο… «νησί της Δημοκρατίας»

Kon

Φιλιππίνες: Του… «Αγίου Εμβολίου» επιστροφή στα θρανία

Ανδρέας Ντίνης