Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ευθύνες και οι συνέπειες

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι σχεδόν βέβαιο πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακούσουμε από τον κ. Παππά πολλές ακόμα διαφορετικές εκδοχές για τα «μαγαζιά» και τα «παραμάγαζα» του Μαξίμου.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΜΠΡΟΣΤΑ στους συντρόφους του, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησε μια νέα υπερασπιστική γραμμή: Eλεγε ό,τι έλεγε στη συνομιλία του με τον κ. Μιωνή, γιατί ο επιχειρηματίας βρισκόταν σε παραλήρημα. Αρα, του έλεγε ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι του για να τον ηρεμήσει.

ΠΩΣ τη λένε την ατάκα στις αμερικανικές ταινίες; Εχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός, αλλιώς ό,τι πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Ο κ. Παππάς προφανώς και βλέπει ταινίες. Αλλά μέσα στον πανικό του ξέχασε τον Νο1 κανόνα για όσους εμπλέκονται σε ύποπτες υποθέσεις. Τη σιωπή. Μέχρι να καταλήξουν στην υπερασπιστική γραμμή τους.

Ο κ. Παππάς σχεδόν κάθε μέρα λέει και κάτι διαφορετικό για την επίμαχη συνομιλία. Και κάθε φορά που μιλάει βγαίνει και πιο εκτεθειμένος. Ας υποθέσουμε πως ο κ. Μιωνή βρισκόταν εκείνη την εποχή σε παραλήρημα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παππάς. Τότε, γιατί ο κ. Παππάς τον είχε καλέσει στο Μαξίμου; Και γιατί μέσα στο Μαξίμου -παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου και άλλων εμπλεκομένων- ζήτησαν από τον κ. Μιωνή να πληρώσει «δικαστικά έξοδα» για να σταματήσουν οι κρατικές υπηρεσίες να κάνουν οικονομικούς ελέγχους; Στην ουσία κάποιοι φέρονται να ζήτησαν μίζα ώστε μέσω ενός παραδικαστικού κυκλώματος να «λήξουν» τις όποιες υποθέσεις του επιχειρηματία.

ΑΡΑ, τι συνέβη; Ο κ. Παππάς φώναξε τον κ. Μιωνή και στο Μαξίμου, γιατί τον λυπήθηκε επειδή βρισκόταν σε «παραλήρημα»;

ΚΑΙ τι σημαίνει «αναλαμβάνω την ευθύνη και κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας μου που είδαν το φως της δημοσιότητας»;

«ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ την ευθύνη και κάνω την αυτοκριτική μου» χωρίς να παραιτηθεί κάποιος πολιτικός και χωρίς να εξηγήσει στις δικαστικές αρχές και στους πολίτες τι εννοούσε με όσα έλεγε, απλά δεν υφίσταται ως λογική.

Ο κ. Παππάς δεν έκανε κάποια γκάφα. Ούτε κάποιο σαρδάμ. Δεν είπε κάποια χαζομάρα, ούτε προσέβαλε κάποιον. Δεν υλοποίησε κάποια λάθος οικονομική ή κοινωνική πολιτική. Δεν απέτυχε ως υπουργός. Ο κ. Παππάς είπε καθαρά και ξάστερα πως κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά, πως αυτό δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί μόνο αυτοί οι κάποιοι που βγάζουν πολλά λεφτά να μην έχουν την προσωπική τους ατζέντα η οποία να πηγαίνει κόντρα στην ατζέντα του μαγαζιού.

Η πλάκα και η κοροϊδία έχουν τα όριά τους. Οταν ένας εν ενεργεία υπουργός Επικρατείας λέει σε κάποιον επιχειρηματία πως υπάρχουν «μαγαζιά» και «παραμάγαζα» στο Μαξίμου και πως βγαίνουν πολλά λεφτά, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν πρόκειται για μια απλή παρεξήγηση, του στιλ «είπα και μια κουβέντα παραπάνω».

ΑΡΑ η κατάσταση δεν μαζεύεται με ένα απλό «αναλαμβάνω την ευθύνη» και συνεχίζω να πολιτεύομαι σαν να μη συνέβη τίποτα. Ο κ. Παππάς αν είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη θα πρέπει να «αναλάβει» και τις συνέπειες…

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οι μπουλντόζες γκρεμίζουν ιδεοληψίες και λαϊκισμό

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για Ελληνικό: Συνεχίζετε να πολεμάτε την επένδυση με fake news

Tinad

Ο τουρισμός, οι ξένοι συνταξιούχοι και η… βιομηχανία

Kon

Το άλλο εμβόλιο

Kon

Τζάμπα μάγκας…

Kon

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ – Πού έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Evanthia Karra

Οι διαδηλώσεις και οι κανόνες  

Μιχάλης Μάρδας

Το Ελληνικό είναι η Ελλάδα

Kon