Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ελληνοϊταλική συμφωνία και το επόμενο βήμα με Αίγυπτο

«Κλείδωσε» ο καθορισμός ΑΟΖ με Ιταλία - Συνάντηση Δένδια με Ντι Μάιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Η χθεσινή υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Αθήνας και Ρώμης, αλλά και έναν ακόμη κρίκο στην προσπάθεια της Ελλάδας να καθορίσει την ΑΟΖ της με τις γείτονες χώρες ως προϋπόθεση περιφερειακής ασφάλειας και ενεργειακής πολιτικής, σε μια περίοδο κρίσιμη για τη γεωπολιτική ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο.

Γράφει ο Δρ Ευάγγελος Βενέτης*

Εκτιμάται ότι η τακτοποίηση της εκκρεμότητας συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, με την επίλυση ιδίως των διμερών ζητημάτων αλιείας και ενέργειας που χρόνιζαν μέχρι χθες στο χώρο του Ιονίου.

Παράλληλα, στέλλει ξεκάθαρο μήνυμα γεωπολιτικής σταθερότητας προς την Αλβανία για την τακτοποίηση της ΑΟΖ με την Αθήνα σε μια μελλοντική εξέλιξη μεσοπρόθεσμη. Ωστόσο, η περίπτωση της Αλβανίας αναμένεται να είναι πιο περίπλοκη, λόγω της εμπλοκής τρίτων χωρών στις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις.

Μια άλλη παράμετρος είναι το ενδεχόμενο η Αθήνα να επιδιώξει σύντομα να υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ως το επόμενο βήμα για να ανακόψει την όποια δυναμική έχει δημιουργήσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Είναι προφανές ότι μια ενδεχόμενη υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας – Καΐρου θα δημιουργούσε διπλωματικά αντίρροπη κίνηση και δυναμική στον ευαίσθητο χώρο του Λιβυκού Πελάγους και όχι μόνο, επηρεάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προοπτική συμφωνίας ΑΟΖ Αθήνας και Αγκυρας στο μέλλον.

*Ο Ευάγγελος Βενέτης είναι Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής.