ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι Κασσάνδρες του αμερικανικού χρέους

Newsroom eleftherostypos.gr

Πριν από λίγες μέρες διακομματική ομάδα 60 Αμερικανών βουλευτών εξέφρασε, με επιστολή προς το Κογκρέσο, έντονη ανησυχία για την αύξηση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων των ΗΠΑ λόγω των τεράστιων πακέτων στήριξης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος 

Μιλάμε για τουλάχιστον 2-4 τρισ. δολάρια, που μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για τη στήριξη των ανέργων, των επιχειρήσεων και την αναθέρμανση της οικονομίας.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πιεστικό ζήτημα του δημόσιου χρέους», αντέτειναν οι ανησυχούντες Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές, προειδοποιώντας για «ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα» αν δεν σταματήσει ο πακτωλός «δωρεάν» χρήματος προς αυτούς που το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Οι 60 Αμερικανοί δεν πολυδιαφέρουν από τους πέντε «Ευρωπαιους Σκρουτζ» της σχολής Σόιμπλε (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), οι οποίοι αντιδρούν ακόμη και τώρα στο «δωρεάν» πακέτο χρηματοδότησης 750 δισ. ευρώ των Μέρκελ-Μακρόν για την «αποθεραπεία» της Γηραιάς Ηπείρου.

Η αρθρογράφος των «New York Times» και καθηγήτρια Οικονομικών, Στέφανι Κέλτον, απαντά ως καλή κεϋνσιανή, ότι οι κραυγές των 60 δεν έχουν καμία βάση από δημοσιονομικής απόψεως, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κατέχουν τις ρίζες, την τσάπα και το ποτιστήρι του «λεφτόδεντρου».

«Σε αντίθεση με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, που αδυνατούν να αυξήσουν τις δαπάνες τους χωρίς αύξηση φόρων ή δανεισμό από άλλες χώρες ή επενδυτές, η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ μπορούν να κόψουν χρήμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν απεριόριστο όριο δαπανών, αλλά ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν “πού θα βρουν τα λεφτά”, όπως δηλώνουν διάφοροι πολιτικοί μας», τόνισε η Αμερικανίδα οικονομολόγος. Οι μόνοι οικονομικοί περιορισμοί των κρατών με… δικό τους νομισματοκοπείο είναι ο πληθωρισμός και η διαθεσιμότητα εργασίας και άλλων υλικών πόρων της πραγματικής οικονομίας.

Ολα τα υπόλοιπα περί χρέους είναι αέρας κοπανιστός – που τρέφει τις λεγόμενες «αγορές» με τις σάρκες της πραγματικής οικονομίας…

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

«Το καζίνο μου για ένα εμβόλιο»

Kon

Η Ρωσία ενέκρινε την παράταση της συνθήκης New START με τις ΗΠΑ

Tinad

Κορωνοϊός- ΗΠΑ: Φαρμακοποιός αφαιρούσε εμβόλια από την κατάψυξη επίτηδες γιατί τα θεωρούσε επικίνδυνα

Μαρίνα Μπενέκου

Παραπομπή Τραμπ: Ακύρωση της διαδικασίας ζητούν τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι

Tinad

Space X: Το νέο… διαστημικό ρεκόρ για τον Ελον Μασκ

Δημήτρης Ντόγκας

Ολα για το πρώτο τηλεφώνημα

Kon

Κορωνοϊός: Σκυλιά που εντοπίζουν κρούσματα διά της όσφρησης επιστρατεύονται και στις ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Έφηβος σκότωσε την οικογένεια του επειδή του φώναξε ο πατέρας του [βίντεο]

Tinad

ΗΠΑ: Με εντολή Μπάιντεν παρατείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις – Και η Ελλάδα ανάμεσα στις 16 χώρες της Ευρώπης

Μιχάλης Μάρδας