Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πανηγύρια με μέτρο στους «αντίποδες»

Newsroom eleftherostypos.gr

Σήμα «να αρχίσουν οι χοροί» έδωσε στους συμπατριώτες της η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζέσικα Αρντερν.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος 

Ακριβώς 101 μέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού, η χώρα, που βρίσκεται στους αντίποδες της Ελλάδας, κήρυξε τη νίκη κατά του Covid-19, παραμένοντας σε συγκρατημένη επιφυλακή (επίπεδο συναγερμού 1).

Με κανένα νέο κρούσμα εδώ και 17 μέρες, μηδέν ασθενείς και ελάχιστες απώλειες στη διάρκεια της μάχης (22 θάνατοι συνολικά, επί 1.504 βεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων), η Αρντερν είχε κάθε λόγο να χορέψει αυθόρμητα με την λίγων μηνών κορούλα της στο άκουσμα της επιστημονικής εισήγησης. Καραντίνα τέλος, κοινωνική απόσταση τέλος, απαγόρευση σε αγκαλιές και φιλιά τέλος. Τα πάντα ξαναλειτουργούν όπως πριν και μόνο τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας θα αργήσουν να ανοίξουν, με εξαίρεση τους γείτονες Αυστραλούς.

Μία και μοναδική χάρη ζήτησαν οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας από τους 5 εκατομμύρια πολίτες. Να καταγράφουν προσεκτικά τις καθημερινές κινήσεις τους εν είδει ημερολογίου, ώστε αν -ο μη γενοιτο- το κακό επιστρέψει, να γίνει ιχνηλάτηση στο άψε-σβήσε. Αλλωστε οι πανηγυρισμοί στη χώρα της Ωκεανίας έκρυβαν έναν μεγάλο αστερίσκο.

«Βγήκαμε νικητές – μέχρι στιγμής…».

Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αυτοανακηρύσσεται «ελεύθερη κορονοϊού» (coronavirus free). Προηγήθηκαν άλλες οκτώ, όχι οι πιο αναμενόμενες. Το Μαυροβούνιο είχε το τελευταίο κρούσμα στις 24 Μαΐου και την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε τα σύνορα με όλους τους Βαλκάνιους γείτονες.

Η φτωχή Ερυθραία, στην Αφρική, θεωρεί εαυτήν «καθαρή» από τις 15 Μαΐου, όπως και η εξωτική Παπούα Γουινέα, που κλειδώθηκε εντός και εκτός. Το ίδιο και το γειτονικό Ανατολικό Τιμόρ, ενώ απαλλαγμένοι κορονοϊού δηλώνουν από τα μέσα Μαΐου οι Σεϋχέλλες, στον Ινδικό, τα Φίτζι στον Ειρηνικό και τα νησιά Σεντ Κιτς & Νέβις, στην Καραϊβική. Στη λίστα προστέθηκε από προχθές το κράτος του Βατικανού, που είχε συνολικά 12 κρούσματα.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

To γαρ πολύ της Ύβρεως

Kon

Covid και εγκλήματα που ζητούν ένοχο

Kon

Νέα Ζηλανδία: 4χρονος κάλεσε την αστυνομία για να δει τα..παιχνίδια του

Μαρίνα Μπενέκου

H Λεπέν βγαίνει από… αριστερά στον Ζεμούρ

Kon

Επείγει και μια ελληνο-ελληνική συμφωνία

Kon

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Αριθμός ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

To τέλος του «Ιστορικού Συμβιβασμού»;

Kon

Aν Ινταλγκό, μια «ντεμοντέ» υποψηφιότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμογεννήτριες παντού, στην αμερικανική ΑΟΖ

Kon