Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τον εαυτό του

Newsroom eleftherostypos.gr

Προσπαθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση αλλά βρίσκει διαρκώς μπροστά του τα όσα είχε κάνει ως πρωθυπουργός.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Προχθές πήγε στην Καισαριανή και μίλησε με τους εστιάτορες της περιοχής για να ακούσει τα προβλήματά τους. Ο ίδιος πρότεινε σειρά μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου όπως τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και την περαιτέρω αποκλιμάκωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 6% από 13%.

Ενας εστιάτορας θα μπορούσε να πει στον κ. Τσίπρα ότι οι προτάσεις του είναι καλές αλλά γιατί ως πρωθυπουργός έπραξε τα αντίθετα επιβαρύνοντας τον κλάδο; Για παράδειγμα το 2014 η προκαταβολή φόρου ήταν στο 50% και επί κυβέρνησης της Αριστεράς ανέβηκε στο 75% το 2016 και στο 100% το 2017!

Τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μειωθεί στο 50%, εκεί δηλαδή που είχε βρει την προκαταβολή. Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στον ΦΠΑ της εστίασης. Επί «Σαμαροβενιζέλων» ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 13% από 23% αλλά με το τρίτο μνημόνιο της Αριστεράς η εστίαση επιβαρύνθηκε με ΦΠΑ 24% ενώ όλα τα βασικά τρόφιμα πέρασαν από τον μεσαίο συντελεστή 13% στον υψηλό σε βάρος των οικονομικών των επιχειρήσεων αλλά και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, ιδίως των φτωχότερων.

Ακόμη και ο καφές δεν ξέφυγε από τη φορομπηχτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, επιβλήθηκε ειδικό τέλος που επιβάρυνε όλες τις εταιρίες. Το ίδιο συνέβη με το κρασί, χαρατσώθηκε με νέο φόρο, αλλά χθες ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε οινοπαραγωγούς και εξέφρασε τη στήριξή του απέναντι στα «νεοφιλελεύθερα» σχέδια του Μητσοτάκη.

Το ωραίο είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των φόρων που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι επειδή το προτείνει ο Τσίπρας, αλλά γιατί η πολιτική αυτή βρίσκεται στο κέντρο της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Η προκαταβολή φόρου θα μειωθεί από το 100% που βρίσκεται σήμερα κοντά στο 70% ενώ ο ΦΠΑ στην εστίαση επανήλθε για τον καφέ στο 13% από το 24% που ήταν επί Τσίπρα.

Εάν πραγματικά ενδιαφερόταν για τους μικρομεσαίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε προχωρήσει στη φορολογική εξόντωσή τους. Οι εστιάτορες της Καισαριανής είναι ευγενικοί άνθρωποι, θα μπορούσαν να πουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «καλά τα λέει τώρα, αλλά όταν ήταν στα πράγματα είχε φορτώσει τα πάντα με φόρους. Από τα μακαρόνια και τον εσπρέσο μέχρι το κρασάκι και το επιδόρπιο».

Ο κ. Τσίπρας στο μέτωπο της οικονομίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιβαρύνσεις της διακυβέρνησής του και αυτό δεν μπορεί να το ξεπεράσει ούτε με ευχολόγια ούτε με πλειοδοσία ελαφρύνσεων τις οποίες δεν πίστευε ως πρωθυπουργός. Στις 12 Ιουνίου θα συζητηθεί στη Βουλή η ερώτησή του προς τον κ. Μητσοτάκη σχετικά με το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» που είχε προτείνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκεί θα είναι μία ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει γιατί στα 4,5 χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία επιβάρυνε τους μικρομεσαίους (περιλαμβανομένων και των καταστηματαρχών της Καισαριανής) με φόρους που μέχρι το 2015 ήταν αχρείαστοι, γιατί δημιούργησε τη γενιά των εργαζομένων των 350 ευρώ και πώς κατάφερε να βυθίσει την Ελλάδα σε ύφεση όταν η υπόλοιπη Ευρώπη πετύχαινε αναπτυξιακά άλματα.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τζάμπα μάγκας…

Kon

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Ο Τσίπρας μνημόνια ονειρεύεται

Μιχάλης Μάρδας

Η «χαριστική βολή»

Kon

«Όταν το κόμμα γίνεται ανώνυμη εταιρία»

Kon

Τι άνθρωπος είναι αυτός τελικά;

Kon

Το γαρ πολύ της… απώλειας

Kon

Που θα πάνε τα 32 δισ. ευρώ

Kon

«Μας λένε ψεύτες, όχι… κλέφτες», έλεγε κάποτε ο κ. Τσίπρας

Kon