Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παράξενο καλοκαίρι

Newsroom eleftherostypos.gr

O καθηγητής Τσιόδρας μάς αποχαιρέτησε με ένα «αντίο» – μία λέξη που έχει την έννοια της μονιμότητας. Πρακτικά, το αντίο περιγράφει μία κατάσταση που τελειώνει οριστικά – καμία σχέση με ένα «εις το επανιδείν».

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Προφανώς ο καθηγητής δεν θα μπορούσε να πει «θα τα ξαναπούμε σύντομα» – μιας και κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι απολάμβανε την τακτική ενημέρωση μπροστά στις κάμερες, αλλά και ότι ο ιός οπωσδήποτε θα χτυπούσε δύο φορές. Ομως η ελληνική κοινωνία άκουσε αυτό που ήθελε να ακούσει – το αντίο του καθηγητή σήμανε το τέλος των προφυλάξεων.

Οι εικόνες έρχονται από σχεδόν όλη την Ελλάδα – σε πλατείες, πάρκα και μπαρ οι πάντες συνωστίζονται πολύ… ευλαβικά, σαν να μην πέρασε η χώρα την καραντίνα της άνοιξης. Σαν να θέλουν όλοι να καλύψουν τον χαμένο χρόνο.

Θα το πληρώσουμε αυτό μέσα στο καλοκαίρι; Οι ειδικοί λένε ότι ο ιός εξασθενεί με τη ζέστη, ότι οι μεγάλες θερμοκρασίες δεν ευνοούν τη μετάδοση – και όλα τα σχετικά, τα οποία οι πάντες έχουμε εμπεδώσει. Ωστόσο μία αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι αιτία απόλυτης καταστροφής της εικόνας της χώρας, η οποία φιλοτεχνήθηκε μέσα στην πανδημία – με ό,τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για την ελληνική οικονομία.

Μπορεί οι εντατικές να αδειάζουν, μπορεί οι θάνατοι να ελαχιστοποιούνται, αλλά τα κρούσματα δεν έχουν μηδενιστεί – πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του μεγάλου συνωστισμού – τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ξεκινήσει καν το (όποιο) τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό.

Η διατήρηση της θετικής εικόνας της χώρας εναπόκειται σε όλους – και δεν έχει να κάνει με τις καλές κουβέντες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Είναι ζεστό χρήμα αυτή η εικόνα, που προδιαθέτει κάποια εκατομμύρια ανθρώπων να σκέφτονται την Ελλάδα ως τον προορισμό των φετινών διακοπών τους.

Αν ο καθηγητής Τσιόδρας αναγκαστεί να επιστρέψει στις οθόνες μας, η ζημιά που θα έχει συντελεστεί θα είναι πολύ μεγάλη – και θα είναι πρωτίστως οικονομική και όχι υγειονομική. Είναι δεδομένο ότι το «μένουμε σπίτι» τελείωσε – αλλά το «μένουμε σε απόσταση» είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει οικονομικά τη χώρα αυτό το παράξενο καλοκαίρι…

 

Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Το ξέφωτο δεν είναι μακριά…

Μιχάλης Μάρδας

Η αδυναμία της συνήθειας

Kon

Ενταση από το μέλλον

Kon

Συνωστισμός ατομικής ευθύνης

Kon

Ελαφρά Ταξιαρχία

Kon

Η επόμενη μέρα μίας αποτυχίας

Kon

Οταν μιλά το παρελθόν

Μιχάλης Μάρδας

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon

Βούτυρο και κανόνια

Kon