Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντί για μνημόνιο, ενισχύσεις 32 δισ. ευρώ

Newsroom eleftherostypos.gr

Μέσα σε λίγα 24ωρα η κατάσταση στη χώρα άλλαξε άρδην. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ έτριβαν τα χέρια τους, πίστευαν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού θα δημιουργούσαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση, ο Τσίπρας μιλούσε ήδη για νέα Μνημόνια πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί το σκηνικό του 2014 και ξιφουλκούσε κατά του Μητσοτάκη ότι δεν διεκδικεί τίποτα από την Ευρώπη.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ήρθαν οι ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Κομισιόν και η καταστροφολογία κατέρρευσε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ απέκτησε μία «χρυσή ευκαιρία» με ένα πακέτο ενισχύσεων που μπορεί να φτάσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 22 είναι «δωρεάν» επιχορηγήσεις που δεν θα επιβαρύνουν το χρέος ενώ τα υπόλοιπα 9,5 δισ. χαμηλότοκα δάνεια.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ο κ. Τσίπρας στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη μίλησε για «θετικά βήματα για τις χώρες του Νότου» λες και κατοικεί στη Σιγκαπούρη ενώ οι ευρωβουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, που δεν συμβαδίζει με τη βούληση της κοινωνίας να προχωρήσει μπροστά.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τους αναλυτές της Oxford Economics, η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη κερδισμένη στην κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής καθώς σε ετήσια βάση το ευρωπαϊκό πακέτο ενίσχυσης θα επιδρά θετικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με τις Ιταλία και Ισπανία. Το Δημόσιο θωρακίζεται ταμειακά, ενώ με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η χώρα μας αποκτά φθηνή πρόσβαση στις αγορές για την κάλυψη δανειακών αναγκών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ της Κομισιόν αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και, εφόσον εγκριθεί, καθώς ακόμη διατυπώνονται διαφωνίες από Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, οι εκταμιεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν από το προσεχές φθινόπωρο. Κάθε χρόνο η ελληνική οικονομία θα ενισχύεται κατά 8 δισ. ευρώ και το βασικό ζήτημα πλέον είναι το πώς θα διατεθούν ώστε να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και όχι αθροιστικά. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατέστησε σαφές ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν, συμπεριφορές «νεόπλουτων» δεν έχουν θέση όταν βασική προτεραιότητα της χώρας είναι ο μετασχηματισμός της παραγωγικής δομής.

Η ΕΛΛΑΔΑ απέφυγε τις υγειονομικές τραγωδίες που βιώνει η υπόλοιπη Ευρώπη χάρη στη συνεργασία πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων αλλά και στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και τώρα αποκτά τις βάσεις προκειμένου να διαμορφώσει το αναπτυξιακό μοντέλο της νέας εποχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πολιτική ισχύ αλλά και τη στήριξη της Ευρώπης για να οδηγήσει την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης παρουσιάζοντας το σχέδιό τους στους πολίτες. Με ειλικρίνεια, όπως έπραξε και στο υγειονομικό σκέλος του κορονοϊού, για τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς, που μπορεί τελικά να είναι παροδικές, ώστε με την ενεργοποίηση του πακέτου ενισχύσεων να επιτευχθεί το αναγκαίο αναπτυξιακό άλμα το 2021, με δημιουργία θέσεων εργασίας για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η πανδημία.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Από τα «λεφτόδεντρα» στο «σπαταλήστε χρήματα»

Kon

Tελικά είχε δίκιο ο Τσακαλώτος για τον Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

Αντιπολίτευση της ηττοπάθειας

Kon

Αναμένοντας το κεντρικό σχέδιο

Μιχάλης Μάρδας

Από το «ηθικό πλεονέκτημα» στον… μπροστινό του White House

Kon

Ο Τσακαλώτος έδειξε ποιο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ο Ερντογάν βρήκε τοίχο

Kon

Ώρα για ανασυγκρότηση με σχέδιο και καθαρές αποφάσεις

Kon

«Πανέτοιμος» να κυβερνήσει, ανέτοιμος να αντιπολιτευθεί

Kon