Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τσίπρας υπόσχεται να μειώσει τους φόρους που ο ίδιος είχε αυξήσει

Newsroom eleftherostypos.gr

Από το Ζάππειο Μέγαρο, με όλες τις επισημότητες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, με τίτλο «Μένουμε όρθιοι».

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει μειώσεις φόρων και πλήρη κάλυψη των αποδοχών των εργαζομένων από το κράτος. «Λεφτά υπάρχουν», σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποτέ δεν κολλούσε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αλλωστε, όπως είχε πει λίγο πριν κερδίσει την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, «θα παρακαλούν να μας δανείσουν». Το ωραίο είναι ότι πράγματι οι δανειστές παρακαλούσαν την Ελλάδα για να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους, αλλά επί Μητσοτάκη, όταν τα επιτόκια για έντοκα γραμμάτια πέρασαν σε αρνητικό επίπεδο.

Το ακόμη πιο ωραίο είναι ότι ο Τσίπρας θα υποσχεθεί πως θα μειώσει τους φόρους, τους οποίους ο ίδιος είχε ανεβάσει στα ύψη! Σαν τον Χότζα, που έβαλε στο σπίτι του χωρικού όλα τα ζωντανά και μόλις έβγαλε ένα πρόβατο τον ρώτησε εάν τώρα θα αισθάνεται πιο άνετα στον οντά του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προτείνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες από το 100% στο 80%. Ο ίδιος είχε βρει το συντελεστή του άδικου αυτού φόρου στο 50%, τον ανέβασε στο 75% το 2015 και από το 2016 εκτίναξε την προκαταβολή στο 100% με αποτέλεσμα μικρομεσαίοι και επαγγελματίες να πληρώνουν διπλάσιο φόρο για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρήσης και της τρέχουσας. Τώρα ο γαλαντόμος Τσίπρας καλεί τον πρωθυπουργό να μειώσει την προκαταβολή στο 80%, όταν ο ίδιος την είχε ανεβάσει στο 100%. Χότζας κανονικός.

Αλλη μεγάλη «πρωτοβουλία» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρόταση να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%. Εδώ αρχίζουν τα αστεία. Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον ΦΠΑ της εστίασης στο 13% (το είχε μειώσει ο Σαμαράς το καλοκαίρι του 2013 από το 23% του Παπανδρέου-Ραγκούση) και με το τρίτο Μνημόνιο ανέβασε το συντελεστή στο 24%. Και δεν έμεινε μόνο εκεί, προχώρησε στη μετάταξη όλων των τυποποιημένων τροφίμων στον ΦΠΑ 24%, από τα ταπεινά μακαρόνια μέχρι τα όσπρια, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και ιδίως τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Τώρα θα διαμηνύσει στον Μητσοτάκη με αυστηρό τόνο ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω στο 6%. Επί 4,5 χρόνια οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τον αυξημένο ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση επειδή τα «παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ» στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έπαιζαν με την τύχη της χώρας και τώρα εμφανίζονται ως οι θεωρητικοί των ελαφρύνσεων.

Ο σπεσιαλίστας στις επιβαρύνσεις τώρα θέλει να εμφανισθεί ως ο πολιτικός που θα μειώσει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ας άφηνε τουλάχιστον τους φόρους στα επίπεδα που τα είχε βρει το 2015 για να επιχειρήσει τώρα να πείσει τους πολίτες ότι θα μπορούσε και να μειώσει τους συντελεστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε τιμωρητική πολιτική για τους επαγγελματίες και για τα μεσαία εισοδήματα και αυτό δεν πείθει.

Οσο για την πλήρη κάλυψη των εισοδημάτων από το κράτος, που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι το κόστος είναι υπέρογκο για τα δημόσια ταμεία ενώ καλό θα είναι γίνει μια αυτοκριτική από την Κουμουνδούρου για το πώς η μερική απασχόληση κυριάρχησε στα χρόνια της Αριστεράς…

Η οικονομία απαιτεί σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Ο Τσίπρας είχε τις ευκαιρίες του στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας για να δείξει ότι μπορεί να κουμαντάρει το καράβι της χώρας. Οταν ο υπόλοιπος κόσμος πραγματοποιούσε αναπτυξιακά άλματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριχνε την οικονομία στα βράχια της ύφεσης. Πολύ απλά δεν τα κατάφερε, όταν στις αγορές και στην υπόλοιπη Ευρώπη έβρεχε χρήματα και ανάπτυξη. Θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες; Την απάντηση τη δίνουν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon