Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενας φιλελεύθερος «παίρνει» τον Κέυνς από τον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΗ σε αναβολή πάει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ενδέχεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα και μάλιστα στο Ζάππειο. Εκεί που ο Α. Τσίπρας φόρεσε για πρώτη και τελευταία φορά γραβάτα πανηγυρίζοντας για τη δήθεν μείωση του χρέους. Κι έτσι εκτός της πρώτης αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ», που χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη απλούστευση «μείωση μισθών κατά 20%», το οποίο δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα των «μαθηματικών Παππά», ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να περιφέρει την πολιτική αμηχανία του. Γιατί βλέπει ότι για πρώτη φορά στη χώρα επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία. Και ενισχύονται εμπράκτως (φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ που σημαίνει π.χ. φθηνότερα εισιτήρια, προστασία των κόκκινων δανείων κ.λπ.) τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Κάτι που φέρνει τα πάνω-κάτω και αποσταθεροποιεί τον πυρήνα της πολιτικής του ύπαρξης, ότι είναι δήθεν ο «υπερασπιστής των αδυνάτων».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΟΣΟ ΚΑΙ να το «επεξεργαστεί» αυτό οποιαδήποτε «μονταζιέρα», το σαφές συμπέρασμα παραμένει το ίδιο: Ο Κ. Μητσοτάκης του πήρε την «κοινωνική ατζέντα» και του βγήκε από τα «αριστερά». Καθώς το πακέτο των 24 δισ. προστατεύει πρωτίστως και κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και τους πιο χαμηλόμισθους. Αντιθέτως, οι υψηλόμισθοι κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα χρήματα. Ο εργαζόμενος με τον βασικό μισθό ή και χαμηλότερο μισθό, που θα μπει στο καθεστώς της «μισής δουλειάς», δεν χάνει ούτε ευρώ. Ο εργαζόμενος των 1.000 θα χάσει 200 ευρώ. Και θα αμειφθεί για τη μισή δουλειά -λόγω της κρατικής επιδότησης- με 800 και όχι με 500 ευρώ που αντιστοιχούν κανονικά στον μισθό του. Ταυτοχρόνως θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του και ΔΕΝ θα είναι άνεργος. Μέσω της ίδιας διαδικασίας ο εργαζόμενος των 3.000 ευρώ θα χάσει 600 ευρώ, διατηρώντας κι αυτός τη δουλειά του. Είναι ίδιας αξίας τα 200 ευρώ που μπορεί να χάσει ο αμειβόμενος με 1.000 ευρώ με τα 600 κάποιου ο οποίος παίρνει 3.000; Οχι, τα 200 υποκειμενικά είναι «περισσότερα», αλλά αντικειμενικά περισσότερα. Ποιον ακριβώς υπερασπίζεται λοιπόν ο «αριστερός ΣΥΡΙΖΑ»; Η αντίφαση είναι θεμελιώδης, έως αυτοακυρωτική.

ΤΗΝ ΩΡΑ που ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί αμήχανος την κυβέρνηση να του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, ο Κ. Μητσοτάκης το κάνει… χειρότερο. Μιλώντας προχθές σε τηλεδιάσκεψη την οποία παρακολούθησαν περίπου 1.000 διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι επιχειρήσεων από 100 χώρες του κόσμου, είπε: «Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν πιστεύω ότι οι αγορές έχουν πάντα τη λύση. Πιστεύω ότι το κράτος έχει ρόλο να παίξει, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Κι αυτό κάναμε, παρεμβήκαμε, για να αντιμετωπίσουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Υποστηρίξαμε το ΕΣΥ(…). Αυτοί είναι καιροί που ευνοούν μια πιο κεϋνσιανή προσέγγιση». Το «αριστερό όραμα» του ΣΥΡΙΖΑ που «στηριζόταν» σε «λεφτόδεντρα» και σε «ελικόπτερα που πετάνε τα 500άρικα με τους τόνους» κατέρρευσε μαζί την κατάρρευση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είχε απομείνει στον «σοσιαλδημοκράτη» πλέον Α. Τσίπρα; Να πουλήσει κεϋνσιανισμό. Πιο παρεμβατικό κράτος. Το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ» του πήρε τον κεϋνσιανισμό μέσα από τα χέρια.

ΤΙ ΤΟΥ απομένει πια; Θα το μάθουμε όταν ανακοινωθεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμά του. Ωστόσο από την έως τώρα επίσημη κριτική του αχνοφαίνεται ήδη αποτύπωση της γνωστής αντίληψης του: Πλειοδοσία και ένα νέο είδος λεφτόδεντρων. Και πιθανώς ένα νέο «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», το οποίο -δείχνοντας πλήρη αμεριμνησία για το αύριο- οδηγεί σε νέα χρεοκοπία και νέες ακόμα χειρότερες περιπέτειες απ’ αυτές που έζησε η χώρα από το 2010.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ αναμένεται να «φορεθεί» πολύ το «μαξιλαράκι» των 20 δισ. που «άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και η άμεση εξάντλησή του, ίσως είναι στιγμή να τονιστούν δύο πράγματα: 1. Αυτά τα χρήματα ΔΕΝ είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι του ελληνικού κράτους και 2. Προήλθαν από την άγρια υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, που οδήγησε στον αφανισμό της μεσαίας τάξης.

ΥΓ. Είναι ικανοποιητικός ο βασικός μισθός; Αρκούν τα χρήματα για να ζήσουν οικογένειες; Προφανώς όχι. Αλλά για να μπορέσει να αυξηθεί, μαζί με τους μεγαλύτερους μισθούς, χρειάζεται ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ. Τα λεφτόδεντρα ξεράθηκαν.

ΙΧΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Καθώς πράγματι ο τουρισμός φέτος ξεκινάει από το απόλυτο μηδέν, είναι προφανές ότι όσο καλύτερα πάει -δηλαδή όσο μικρότερη θα είναι η ζημιά- τόσο πιο «ρηχή» θα είναι η ύφεση. Δυο χθεσινά γεγονότα ήρθαν να δικαιολογήσουν το μικρό χαμόγελο που αρχίζει να φαίνεται. Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε 2η παγκοσμίως στις «γαλάζιες σημαίες» και φαίνεται πως κλείνει συμφωνία με 19 χώρες, οι οποίες από τις 15 Ιουνίου θα μπορούν να φέρουν το πρώτο κύμα τουριστών στη χώρα.

Μεταξύ αυτών είναι η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και όλες οι Βαλκανικές χώρες. Κι αυτό είναι μια καλή «μαγιά» για το δεύτερο κύμα που θα ακολουθήσει και από άλλες χώρες από την 1η Ιουλίου. Ομως η παγκόσμια διάκριση με τις «γαλάζιες σημαίες» αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφήμιση για τη χώρα. Ούτε μια πολύ δαπανηρή διαφημιστική καμπάνια θα μπορούσε να είχε τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει αυτή η διάκριση.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται -επίσης παγκοσμίως-ως «θετικό παράδειγμα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προκύπτει προστιθέμενη αξία. Ενας πανέμορφος, υψηλού επιπέδου και ασφαλής προορισμός για διακοπές γίνεται ένας εξαιρετικός συνδυασμός, ο οποίος δικαιολογεί και το μικρό χαμόγελο. Αρκεί να μην ξεχνά κανείς ότι ο στόχος για φέτος είναι ο «έλεγχος της ζημιάς» και όχι η πρωτογενής αύξηση…

Η απόφαση για τα Δημοτικά

Η πλάστιγγα, σύμφωνα με πληροφορίες, «γέρνει» ήδη υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η οριστική απόφαση θα παρθεί τη Δευτέρα κι αφότου η επιστημονική επιτροπή αξιολογήσει τα επιδημιολογικά αποτελέσματα και της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται στο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην αρχή του επόμενου μήνα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την ανησυχία της κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο άνοιγμα και των κατώτερων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Προφανώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αποδείξει ότι ασκεί πραγματική ηγεσία και δεν άγεται και φέρεται από δημοσκοπήσεις και επικοινωνιακούς ελιγμούς…

Και «σπρωξιές» στην Προανακριτική

Ο διάλογος μεταξύ του εξεταζόμενου μάρτυρα Π. Πολάκη και του μέλους της προανακριτικής Κ. Κυρανάκη ήταν ιδιαίτερα έντονος. Χωρίς να λείπουν και οι «χοντρές κουβέντες», όπως το «είσαι κότα λυράτη» ή «εγώ δεν απαντάω σε αυτόν».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν πολύ, ώστε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλιας να αναγνωρίσει στον εαυτό του το «δικαίωμα» να σηκωθεί από τη θέση του και να σπρώξει τον Κ. Κυρανάκη.

Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αποφεύχθηκαν τα ακόμα χειρότερα και μετά από λίγη ώρα, αφού δόθηκαν εξηγήσεις ένθεν κακείθεν, ηρέμησαν τα σώματα και τα πνεύματα. Ωστόσο η «χειροδικία» κατεγράφη ως «μέσον πολιτικής αντιπαράθεσης»…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Η αξιολόγηση μπορεί να τελειώσει και τον συνδικαλιστικό αναχρονισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

Η «γαλοπούλα» που βάζει και αυτογκόλ

Kon

Ούτε αυτό;

Kon

Αλλαγή δόγματος – τέλος το χάδι στους αρνητές

Kon