Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μειώνοντας τους φόρους του Τσίπρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εξυπηρετεί έναν βασικό σκοπό. Να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη χρονιά και να ξεπεράσουν την καταιγίδα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Oλοι αντιλαμβάνονται, πλην των προπαγανδιστών του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι η κρίση είναι δημιούργημα του Μητσοτάκη, πως φέτος η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση. Κάθε εβδομάδα οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την εξέλιξή της επιδεινώνονται δραματικά.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η Ελλάδα έχει να διαχειρισθεί ένα πρόσθετο τριπλό πρόβλημα. Το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, επομένως δεν μπορούν να γίνουν δημοσιονομικές «τρέλες», η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη και ο τουρισμός, που φέτος υποφέρει, συνδέεται με το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η κυβέρνηση επέλεξε να επιδοτήσει την εργασία κατά 60% για το μισθό που θα χαθεί στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις μειώσουν το ωράριο των εργαζομένων, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά κόρον στην εστίαση και στις τουριστικές μονάδες λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη δυναμικότητά τους.

Οσοι απασχολούνται με τον κατώτατο μισθό δεν θα χάσουν ούτε ευρώ, το κράτος θα καλύψει τη διαφορά μέχρι τα 650 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ένας χαμηλόμισθος που θα έχει ωράριο τεσσάρων ωρών αντί για οκτώ θα λάβει πλήρες ημερομίσθιο.

Οι εργαζόμενοι με υψηλότερα εισοδήματα που θα μπουν σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου θα επιδοτηθούν με το 60% των αμοιβών των χαμένων ωρών, αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει μια μείωση αποδοχών έως 20% για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά η φετινή θερινή περίοδος είναι προβληματική, ξεκινά με ναδίρ κρατήσεων στον τουρισμό και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μηδέν εισοδήματα και όχι με μείωση 20%. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σημαντική μείωση της έμμεσης φορολογίας, που ευνοεί τα χαμηλότερα εισοδήματα. Μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές-συγκοινωνίες από το 24% στο 13%. Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε τον ΦΠΑ στο 13% γι’ αυτές τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και τον ανέβασε στο 24% επιβαρύνοντας τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο Μητσοτάκης επαναφέρει τη φορολογία στα προ Τσίπρα επίπεδα και αυτό είναι μια ανακούφιση για τα νοικοκυριά. Για παράδειγμα, η τιμή του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών μπορεί να μειωθεί από 1,40 σε 1,20 ευρώ και η διαφορά αυτή δεν είναι αμελητέα σε πολύμηνη βάση. Θυμίζουμε ότι όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2011 είχε αυξήσει τα εισιτήρια στο 1,40 από 1,20€ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι μόνο από αυτή την ανατίμηση οι εργαζόμενοι θα χάσουν ένα μηνιάτικο. Το ωραίο είναι ότι επί Σαμαρά το εισιτήριο διαμορφώθηκε ξανά στο 1,20 για να έρθει η κυβέρνηση της Αριστεράς και να το αυξήσει ξανά στο 1,40€, σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων. Ο κορονοϊός βυθίζει την παγκόσμια οικονομία σε ένα χαμηλότερο σημείο ισορροπίας γιατί χτυπά ταυτόχρονα το σκέλος της ζήτησης και της προσφοράς. Τα ποσοστά ανεργίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι πρωτοφανή, μέσα σε λίγες εβδομάδες δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τις θέσεις τους.

Ο Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία χωρίς να βάλει σε κίνδυνο τη χώρα με άκρατους δανεισμούς και δημοσιονομικές παραφροσύνες. Εάν η Ελλάδα τα καταφέρει φέτος, το σημείο ισορροπίας σταδιακά θα ανέβει και το χαμένο έδαφος θα αποκατασταθεί.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν με διθυραμβικούς τόνους τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από τις 15 Ιουνίου. Η φήμη της χώρας μας μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας μπορεί να μετατραπεί σε πελατεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η δωρεάν διαφήμιση που γίνεται για την Ελλάδα από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι ανεκτίμητης αξίας για την οικονομία μας. Οι διακοπές είναι μια «ιερή» διαδικασία για τους Βόρειους και η χώρα μας προβάλλει πλέον ως ιδανικός προορισμός. Για παράδειγμα, η αεροπορική εταιρία Condor, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Γερμανίας μετά τη Lufthansa, ανακοίνωσε το πρόγραμμα των θερινών της πτήσεων και από τους 28 διεθνείς προορισμούς, οι 14 είναι ελληνικά αεροδρόμια.

Η παγκόσμια τουριστική αγορά φέτος θα είναι πολύ μικρότερη αλλά η Ελλάδα χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση του ιού μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο ώστε να μετριάσει τις απώλειες, όταν μάλιστα βασικές χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία, θρηνούν χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το μεγάλο κέρδος της ελληνικής κοινωνίας

Tinad

Αντοχές για την οικονομία, ελπίδες από τις εξαγωγές

Kon

Το νερό το είχε ιδιωτικοποιήσει ο Τσίπρας

Kon

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τον εαυτό του

Kon

Οι απειλές Ερντογάν προδίδουν αδυναμία

Kon

Η διαφορά μεταξύ λαϊκισμού και μεταρρύθμισης σε ένα εισιτήριο

Kon

Αντί για μνημόνιο, ενισχύσεις 32 δισ. ευρώ

Kon

Οι επιλογές του Τσίπρα δεν απασχολούν την κοινωνία

Kon

Ο Μητσοτάκης μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση

Kon