Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν είναι ένα απλό στοίχημα, κρίνεται το μέλλον

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε δυο-τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε τι… συνέβη αυτές τις ημέρες. Μέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες σπάσαμε την καραντίνα. Περάσαμε πολύ γρήγορα, με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι περιμέναμε, τα στάδια προσγείωσης στη νέα κανονικότητα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΟΛΟ αυτό το άλμα συνέβη επειδή επί δύο μήνες είχαμε τηρήσει όλους τους πρωτόγνωρους κανόνες των περιοριστικών μέτρων. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας. Βγαίναμε μόνο για συναλλαγές πρώτης ανάγκης. Το θυμόμαστε ή το ξεχάσαμε κιόλας;

ΕΚΕΙ, λοιπόν, που για πολλά χρόνια ήμασταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, ξαφνικά γίναμε χώρα-υπόδειγμα. Θυμάται κανείς πόσες δεκαετίες έχουν να γραφτούν και να ακουστούν τόσο θερμά λόγια για τον αγώνα μας και τη συμπεριφορά μας; Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Το πετύχαμε με πολύ κόπο. Με πολλές θυσίες. Η κυβέρνηση έδειξε το δρόμο. Αποφάσισε τη λήψη αυστηρών μέτρων όταν αυτά δεν ήταν αυτονόητα. Σπάνιο φαινόμενο. Αντί να θρηνούμε, αποφύγαμε μια καταστροφή.

Η ευκαιρία είναι τεράστια. Η μικρή Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε φάρο υγειονομικής -και όχι μόνο- σταθερότητας στην Ευρώπη. Ξαφνικά από όλες τις χώρες υπάρχει η πρόθεση να στείλουν τουρίστες εδώ.

ΤΑ πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα. Υστερα από δύο μήνες υποδειγματικής συμπεριφοράς είναι κρίμα να τα πετάξουμε όλα στα σκουπίδια.

ΑΠΟ τη μια πλευρά βρίσκονται ψεκασμένοι διαφόρων κατηγοριών. Αυτοί που πιστεύουν πως όλα αποτελούν μέρος μιας τεράστιας συνωμοσίας.

ΑΠΟ την άλλη, υπάρχουν ψεκασμένοι επαναστάτες. Αντιεξουσιαστές του κοκτέιλ. Κάνουν αντίσταση πίνοντας ποτάκι σε πλατείες. Ε, κάπου εκεί σκάνε και μπαχαλάκηδες και πετάνε καμιά μολότοφ.

ΤΙ θα συμβεί; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Αν πάντως, ύστερα από όλα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρξει αναζωπύρωση στη διάδοση κρουσμάτων, τότε προφανώς και η πανδημία έχει «σβήσει» στη χώρα μας λόγω των επιτυχημένων περιοριστικών μέτρων. Αν πάλι υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, τότε το σοκ θα είναι μεγάλο. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θα αναπαράγουν την είδηση και ο τουρισμός θα επιστρέψει στο σημείο μηδέν. Εκεί που τον τοποθετούσαν οι προβλέψεις στις αρχές Απριλίου.

ΠΛΕΟΝ, η τύχη της χώρας επαφίεται στον πατριωτισμό των πολιτών της. Αν κρατήσουμε αποστάσεις, αν χρησιμοποιούμε μάσκες και αντισηπτικό, τότε μπορεί και να κερδίσουμε όχι μόνο τις μάχες αλλά και τον πόλεμο κατά του κορονοϊού.

ΔΕΝ έχει κριθεί τίποτα οριστικά. Ας αφήσουμε τους εξυπνακισμούς, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες. Ας είναι πιο προσεκτικά τα κυβερνητικά στελέχη σε όσα λένε. Και η αξιωματική αντιπολίτευση ας ενηλικιωθεί επιτέλους. Δεν γίνεται να κλείνει το μάτι στους συνωστισμούς στις πλατείες και να θεωρεί «έγκλημα» το άνοιγμα των σχολείων. Ας σοβαρευτούμε.

ΕΔΩ δεν παίζεται το μέλλον των κομμάτων. Ούτε το ποιος θα αποδειχθεί πως είχε τελικά δίκαιο. Δεν πρόκειται για ένα απλό στοίχημα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Εδώ κρίνεται το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων. Κρίνεται το μέλλον εκατομμυρίων εργαζομένων. Κρίνεται το μέλλον της χώρας.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon