Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Eνα μέρος για να ζεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Τώρα που ολοκληρώθηκε το -θαυμάσιο- έργο της ανάπλασης της Ομόνοιας, ένα πράγμα έγινε σαφές σε όλους: τόσα χρόνια το πρόβλημα δεν ήταν μόνον η πλατεία, αλλά και τα πέριξ. Απλώς, οι συνεχείς αλλαγές στην όψη της Ομόνοιας υπογράμμιζαν τα αδιέξοδα της περιοχής, πρώτα τα αισθητικά και στη συνέχεια τα κοινωνικά.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ακόμα και οι νεότεροι -που ασφαλώς δεν έχουν τα βιώματα της δεκαετίας του ’60 και του ’70- μπορούν με χίλιους τρόπους να δουν τι συνέβαινε τότε και πως η Ομόνοια ήταν το κέντρο μιας Αθήνας που μεταμορφωνόταν σε μεγαλούπολη, με νέους κατοίκους που συνέρρεαν εκεί, μέσω της εσωτερικής μετανάστευσης. Ηταν ένα σημείο ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο – όμως εδώ και πολλά χρόνια είναι η πρωτεύουσα του αθηναϊκού περιθωρίου.

Το «εμπορικό κέντρο» στις ταινίες του ’50 και του ’60, παρά τη σχεδόν γενικευμένη φτώχεια, που έδιωξε χιλιάδες Ελληνες και Ελληνίδες στο εξωτερικό, ήταν ένα μέρος για να ζεις.

Σήμερα, η πλατεία είναι πια μια παραφωνία ανάμεσα στα «γύρω» – τα περισσότερα κτίρια είναι κατασκευάσματα της εποχής της χούντας, όταν η συγκεκριμένη «αρχιτεκτονική» θριάμβευε εξαλείφοντας τη νεοκλασική κληρονομιά του κέντρου, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την ανάπλαση της περιοχής είναι μεγαλεπήβολο – και ασφαλώς θα δώσει στην περιοχή κάτι από τη θαλπωρή του παρελθόντος. Ομως, πρέπει να συνοδευτεί από ένα ακόμα πιο μεγαλεπήβολο πλάνο για την απόλυτη ανάπλαση του κέντρου – ένα έργο εθνικό, που ξεφεύγει από τις δυνατότητες του δήμου.

Μέσα στα χρόνια, έχουν γίνει προσπάθειες από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και από ιδιωτικά κεφάλαια, που απέδωσαν κάποιες μικρές γειτονιές-θαύματα στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, ακόμα και στο Γκάζι.

Ομως, πρόκειται για εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα της χουντικής αισθητικής, η οποία στοιχειώνει το κέντρο της Αθήνας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ναι, χρειάζονται πολλά χρήματα για μια συνολική ανάπλαση και η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή: ο κορονοϊός φέρνει μεγάλη ύφεση και τα χρήματα θα χρειαστούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Μα, ένα τέτοιο έργο θα στήριζε χιλιάδες επιχειρήσεις – και φυσικά η απόσβεση θα ήταν πολύ γρήγορη σε μία «νέα Αθήνα», που θα συνέδεε τον εαυτό της με το παρελθόν της.

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καύσωνας: Στους 45 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Αναλυτική πρόγνωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο έλεος του καύσωνα η Αθήνα – Οι απίστευτες θερμοκρασίες, η Ακρόπολη και η Ομόνοια [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Η Ομόνοια… αλλιώς: Επιχείρηση καθαριότητας και σήμερα από τον δήμο Αθηναίων

Ομόνοια: Μικροένταση στη συγκέντρωση υπέρ του Κουφοντίνα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσοχή: Κλειστός ο σταθμός του μετρό «Ομόνοια»

Evanthia Karra

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει καρέ καρέ την επίθεση [σκληρές εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΛ.ΑΣ: Πολύ κοντά στη σύλληψη των δύο ατόμων που επιτέθηκαν στον σταθμάρχη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom