Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη, «κίτρινη κάρτα» σε Τσίπρα

Newsroom eleftherostypos.gr

ΝAI, είναι επιβλητική η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό. Η χθεσινή δημοσκόπηση της «Opinion Poll», όπως και όλα τα γκάλοπ το τελευταίο δίμηνο, αποτυπώνουν τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών στις αποφάσεις και στα μέτρα της κυβέρνησης στη μάχη κατά της πανδημίας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, κάποια ευρήματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τη συνολική στάση του πρωθυπουργού. Και «κοιτάζοντας» στο εκλογικό ακροατήριο του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα πρέπει να προκαλούν κρύο ιδρώτα στο επιτελείο της Κουμουνδούρου.

ΟΙ ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 20% βλέπουν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά 65% θεωρούν ότι πρέπει να επιβάλλεται η τάξη στους μπαχαλάκηδες των πλατειών, το 30% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, το 33% βλέπει θετικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και σχεδόν το 65% είναι θετικό στην παραχώρηση έξτρα χώρου σε καταστήματα εστίασης, στα κυβερνητικά προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Την ίδια ώρα που το 40% των ψηφοφόρων του Αλέξη Τσίπρα κρίνει αρνητικά την απόφασή του να απουσιάσει από την εκδήλωση μνήμης προς τα θύματα της Marfin.

ΤΑ ευρήματα είναι σοκαριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες που είχαν ψηφίσει πέρσι το καλοκαίρι τον κ. Τσίπρα και τους συντρόφους του κρίνει θετικά όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης και δύο στους τρεις επικροτούν τις πιο σημαντικές αποφάσεις. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του κ. Τσίπρα με φόντο την επόμενη ημέρα. Το σκληρό ροκ που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες δεν συνάδει με τα «πιστεύω» των ψηφοφόρων του, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να σταθεροποιείται γύρω στο 20% στην πρόθεση ψήφου.

ΓΙΑ την κυβέρνηση η δημοσκόπηση είναι άκρως θετική. Αλλά οι πολίτες χτυπούν ηχηρά καμπανάκια. Το 40% είναι απαισιόδοξο για το αν θα συνεχίσει να είναι επιτυχημένη η αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Το 47% θεωρεί πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη οικονομική κρίση, αλλά το 50% έχει αντίθετη άποψη. Κάτι που δείχνει και την τεράστια αγωνία της πλειονότητας των πολιτών για τη δημοσιονομική ύφεση και την προσωπική του οικονομική κατάσταση.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ οι πολίτες διατυπώνουν με σαφήνεια την άρνησή τους για την -υπό συζήτηση- επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων. Το 77% είναι αρνητικό και, μάλιστα, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κομματική προτίμηση.

ΤΑ ποιοτικά ευρήματα της έρευνα της «Opinion Poll» δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης από τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Οι πολίτες, όμως, επιζητούν να συνεχιστεί η επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά συγχρόνως να επανεκκινηθεί η οικονομία με τις κατάλληλες αποφάσεις και τη στήριξη της κυβέρνησης. Αυτό είναι και το κρίσιμο διπλό στοίχημα για τον πρωθυπουργό, η έκβαση του οποίου θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon