Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανοίγω το ημερολόγιό μου: «Τετάρτη 5 Μαΐου 2010. Ημέρα ηλιόλουστη. Θερμοκρασία από 14 ως 24 Κελσίου, στις 3 το μεσημέρι. Γενική απεργία».

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Δεν δουλεύαμε ούτε οι δημοσιογράφοι. Πρωτάκουστο; Συνηθίζεται. Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Λες και δεν είναι δουλειά μας να καλύπτουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις. Η ενημέρωση αφήνεται στον διαδικτυακό τύπο και φυσικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κορυβαντιούν. Στο Facebook έδιναν ρέστα οι «αγανακτισμένοι». Σταχυολογώ: «Λαϊκό δικαστήριο τώρα, Παπαδήμο δήμιο που χρειάζεσαι, Ανοίχτε το Γουδή, πού είσαι Κουφοντίνα… Η Ελλάδα στο σφυρί»: Επιλογή που αποτύπωνε το κλίμα της ημέρας. Εξαρση πρωτοφανούς μίσους, κρυπτόμενη στην ανωνυμία.

Το Σύνταγμα είχε κατακλυστεί από χιλιάδες διαμαρτυρόμενους για το πρώτο μνημόνιο. Τα συνθήματα κατά του Παπαδήμου, που τον είχαν αγγαρέψει για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ήταν από εχθρικά έως χυδαία. Το κόμμα του 3%, ο ΣΥΡΙΖΑ, έδινε δυναμικά το «παρών» του, συνοδοιπορώντας με την άγνωστη -για τους πολλούς- ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η πορεία ανέβαινε τη Σταδίου. «Ηταν στο ύψος του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ» είχε μεταδώσει ο 9,84 στο δελτίο των 2.

Μιλούσα με τους συνεργάτες μου για την εκπομπή μας της Πέμπτης, όταν στις 2.54 -το έχω σημειώσει- συνάδελφος-φίλη στην Κομισιόν με παίρνει στο τηλέφωνο να με ρωτήσει «τι γίνεται στη Σταδίου». «Τι γίνεται στη Σταδίου; Περνούσε προ ολίγου η διαδήλωση», απαντώ εγώ. «Κάηκαν άνθρωποι», μου λέει εκείνη. Την κλείνω και παίρνω τον αστυνομικό μας συντάκτη. Μου εξηγεί ότι ήταν στη Μεγάλη Βρετανία κι έτρεξε προς τον ΙΑΝΟ. Είδε από το ύψος της Παλαιάς Βουλής να καίγεται όλη η δεξιά πλευρά από Κλαυθμώνος ως COSTA BODA αλλά η Αστυνομία δεν άφηνε να περάσουν προς τα κάτω. «Πυρoσβεστικές; Μάλλον καθυστερημένες. Πώς να περάσουν από το πλήθος… Ακουσε στην κονσόλα ότι υπάρχουν θύματα».

Δηλαδή, εμείς στην Αθήνα μάθαμε από τις Βρυξέλλες ότι στη Σταδίου-σε μαγαζί είπε η φίλη μου συμπεραίνοντας, στο COSTA BODA, κάηκαν δύο άνθρωποι. Οι άνθρωποι ήταν τρεις. Ηταν τρεις νέοι άνθρωποι. Η Αγγελική περίμενε το δεύτερο μωρό της. Βρέθηκε λίγα εκατοστά από την μπαλκονόπορτα του πρώτου ορόφου. Αγγελική Παπαθανασοπούλου. Ετών 32. Παρασκευή Ζούλια ετών 35. Επαμεινώνδας Τσάκαλης ετών 36. Οταν το βράδυ πήγαμε από κει κάπνιζαν ακόμη τα ερείπια. Δέκα χρόνια μετά η Σταδίου ακόμη τόπος αποκάλυψης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκαναν αυτό που απαιτούσε η συλλογική μας συνείδηση. «Είναι το ελάχιστο αυτό που έγινε, είναι αυτό που οφείλουμε όλοι», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνος, σαν κλέφτης, πήγε πρωί πρωί κι έβαλε ένα στεφάνι. Τυπική η διαδικασία και χώθηκε στο αυτοκίνητο. Πέντε λεπτά προχτές. Ούτε ένα πραγματικό «λυπάμαι» δέκα χρόνια πριν. Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ουαί υμίν…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Είναι σοβαροί;

Kon

Μέμνησο βοσκοτοπίων…

Kon

Πολύς δρόμος…

Kon

Ο μικρός Αλέξης…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Και υπέρ… Λεξοτανίλ

Το ΜΟΝΟ…

Kon

Αυτοβούλως…

Kon