Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας

Newsroom eleftherostypos.gr

H συνεχής αύξηση των θετικών στον κορονοϊό πολιτών επιτείνει την αβεβαιότητα εν όψει του φθινοπώρου. Η στρατηγική της κυβέρνησης τείνει να ανατραπεί: το σήμα της πλήρους επανεκκίνησης της οικονομίας, που σχεδίαζε να δώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, μοιάζει αδύναμο…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί δεν αιφνιδιάστηκαν από αυτή την εξέλιξη – άλλωστε, οι προειδοποιήσεις προς τους πολίτες ήταν πάρα πολλές, σε όλη τη διάρκεια του Ιουλίου. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος πρέπει να ειπωθεί ότι οι εκκλήσεις των αρμοδίων δεν έπιασαν τόπο και βεβαίως δεν έχει κανένα νόημα να επιρρίψει κανείς τις ευθύνες στους ίδιους τους πολίτες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρόνος παρουσίας της πανδημίας είναι πλέον μακρύς και είναι προφανές ότι για μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας το βασικό συναίσθημα είναι η ψυχολογική κούραση, που οδηγεί σε μικρή ή και ελάχιστη συμμόρφωση με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί. Παράλληλα, για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, κάθε ημέρα που περνά επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα, το οποίο τείνει να γίνει αξεπέραστο για πολλούς.

Η κυβέρνηση κέρδισε πολύ καθαρά με τη διαχείριση της πρώτης φάσης της επιδημίας, σε όλα τα επίπεδα: τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό, παρά τις όποιες αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν. Ωστόσο, καθώς ο ιός επιμένει, γίνεται όλο και σαφέστερο ότι το φθινόπωρο θα είναι μία εξίσου δύσκολη περίοδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση της κατάστασης.

Αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σύντομα και πολύ δραστικά στο πεδίο της ιατρικής αντιμετώπισης της επιδημίας, τότε είναι μάλλον προφανές ότι θα χρειαστεί ένας νέος γύρος στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέσα στο φθινόπωρο. Για τις μεγάλες τουριστικές περιοχές η σεζόν χάθηκε και τα οικονομικά προβλήματα θα είναι τεράστια για έναν πολύ μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων.

Βεβαίως, τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι μία πολύ μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία, αλλά τώρα διαφαίνεται ότι θα υπάρξει ένα σημαντικό χρονικό κενό ανάμεσα στη σύνταξη του σχεδίου για την απορρόφησή τους και στην υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων. Το κενό αυτό καλείται να καλύψει η κυβέρνηση, εν μέσω της νέας έξαρσης της επιδημίας: ισορροπία χωρίς δίχτυ ασφαλείας πάνω από έναν γκρεμό…

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φως στο γκρίζο

Kon

Η αδυναμία της συνήθειας

Kon

TUI: Η Ελλάδα ο πιο δημοφιλής προορισμός- Επέκταση της τουριστικής σεζόν

Δημήτρης Ντόγκας

Ενταση από το μέλλον

Kon

Συνωστισμός ατομικής ευθύνης

Kon

 ΤτΕ: Τα στοιχεία περιγράφουν το ναυάγιο στον τουρισμό

Δημήτρης Ντόγκας

Ελαφρά Ταξιαρχία

Kon

Η επόμενη μέρα μίας αποτυχίας

Kon

Οταν μιλά το παρελθόν

Μιχάλης Μάρδας