Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δύσκολο manual του αυτοπεριορισμού

Newsroom eleftherostypos.gr

Oι οδηγίες χρήσης έχουν σημασία. Το manual όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε εδώ και δεκαετίες σε άπταιστα… ελληνικά. Το manual της πρώτης φάσης των περιοριστικών μέτρων ήταν απλό. Δύσκολο στην εφαρμογή του, αλλά πολύ εύκολο στην κατανόηση.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΔΥΟ πράγματα είχαμε να κάνουμε όλοι οι πολίτες. Να μένουμε σπίτι και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στις άκρως απαραίτητες. Η εντυπωσιακή πυγμή και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τον φόβο από όσα γίνονταν στις γειτονικές χώρες έφεραν άμεσα αποτελέσματα. Το manual εκτελέστηκε κατά γράμμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμφώνησε με τα περιοριστικά μέτρα και τα τήρησε.

ΑΠΟ την ερχόμενη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση των περιοριστικών μέτρων. Το manual τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο στην κατανόηση και ακόμα πιο δύσκολο στην εφαρμογή.

ΤΩΡΑ πια έχει ελαττωθεί ο φόβος. Συνηθίσαμε τους εκατοντάδες θανάτους καθημερινά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ ακόμα και τα κράτη που χτυπήθηκαν ανελέητα από την πανδημία μπαίνουν και εκείνα στη διαδικασία άρσης μέτρων. Ο φόβος ελαττώθηκε και για όσα συμβαίνουν εδώ. Εχουμε περιορίσει σαν χώρα τις ανθρώπινες απώλειες, ενώ η διασπορά των κρουσμάτων είναι μικρή.

ΣΕ όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την ψυχολογική κούραση όλων μας. Υστερα από πενήντα ημέρες στο σπίτι και με το θερμόμετρο να πλησιάζει τους 30 βαθμούς δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να μπεις σε μια νέα διαδικασία αυτοπεριορισμού.

ΓΙΑΤΙ το manual της δεύτερης φάσης αυτό ακριβώς είναι. Από τα μέτρα περιορισμού περνάμε στα μέτρα αυτοπεριορισμού. Πλέον δεν υπάρχει ούτε ο φόβος για πρόστιμα. Η έκβαση του «πολέμου» κατά της πανδημίας επαφίεται -σχεδόν εξ ολοκλήρου- στον πατριωτισμό της ατομικής ευθύνης.

ΘΑ πρέπει να τηρούμε αποστάσεις. Να φοράμε μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Να φοράμε και γάντια. Να χρησιμοποιούμε διαρκώς αντισηπτικό. Να τηρούμε ευλαβικά τις ουρές που θα δημιουργηθούν σε καταστήματα και υπηρεσίες. Να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως ακριβώς θα προβλέπει το πρωτόκολλο. Να καταλάβουν οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να πάνε στο καφενείο ούτε να αγκαλιάζουν τα εγγόνια τους.

ΚΑΙ ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα που θα ανοίξουν τα καφέ, οι ταβέρνες και τα ξενοδοχεία. Τότε η άσκηση θα γίνει ακόμα πιο ζόρικη.

ΔΕΝ χρειάζεται να τρομοκρατηθούμε. Ούτε να πάθουμε κατάθλιψη. Αν κατανοήσουμε από την πρώτη ημέρα πως η εφαρμογή του νέου manual θα σώσει τις ζωές μας, τις ζωές όσων αγαπάμε, τις ζωές των συμπολιτών μας, αλλά και την οικονομική «ζωή» του τόπου τότε όλα θα πάνε καλά.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να αφήσουμε και πάλι στην «ντουλάπα» τον απείθαρχο εαυτό μας και να συνεχίσουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση να τηρούμε τους κανόνες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ετσι και διακοπές θα κάνουμε τελικά. Και η οικονομία θα επανεκκινηθεί. Και ο Σεπτέμβριος θα βρει τη χώρα και τους πολίτες θωρακισμένους απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα νέας κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon