Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Νίκη στο τελικό αποτέλεσμα

Newsroom eleftherostypos.gr

Πέρασαν εξήντα ημέρες από εκείνη την Πέμπτη το απόγευμα όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε πως ακυρώθηκαν τα καρναβάλια. Ας παραδεχθούμε την αλήθεια. Ηταν κανένας που δεν παραξενεύτηκε εκείνη τη στιγμή; Μα, καλά, τα καρναβάλια;

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΗΤΑΝ προχωρημένη η κίνηση της κυβέρνησης. Ηταν, όμως, αυτό που χρειάζονταν η χώρα και οι πολίτες. Το πρώτο σοκ.

ΟΤΑΝ ανατρέπεται κάτι που θεωρείς δεδομένο, τότε μόνο μπαίνεις στη διαδικασία να ψάξεις να βρεις τι γίνεται. Τότε αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πως κάτι σοβαρό συμβαίνει.

ΜΕ το σοκ των καρναβαλιών, λοιπόν, έγινε η «εισαγωγή» του θέματος. Υστερα ήρθε το κλείσιμο των σχολείων και το γενικό lockdown για να κατανοήσουμε όλοι πως δεν επρόκειτο για… παιχνίδι.

ΤΩΡΑ φαίνεται εύκολο, απλοϊκό, απόλυτα λογικό. Τότε, όμως, δεν ήταν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο διάγγελμά του μίλησε για τις μάχες που κερδίσαμε και για την αρχή του τέλους στην οποία πλησιάζουμε.

ΕΙΝΑΙ πρωτόγνωρα για την Ελλάδα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα. Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση πρόλαβε μια καταστροφή. Είμαστε συνηθισμένοι να θρηνούμε πάνω από θύματα και ερείπια. Για πρώτη φορά το κράτος προστάτεψε τους πολίτες. Δεν είναι λίγο. Αντιθέτως, πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα. Ας σκεφτούμε τους εαυτούς μας. Πόσες φορές κραυγάζουμε, καταγγέλλουμε, απαξιώνουμε αυτό το κράτος.

ΣΤΗΝ πραγματικότητα ποτέ κανείς δεν μας είχε προειδοποιήσει πως κινδυνεύουμε. Και να που έγινε. Το καταλάβαμε για τα καλά. Θυσιάσαμε την καθημερινότητά μας. Θυσιάσαμε τις δουλειές μας. Για να σώσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας και τους συμπολίτες μας. Δεν ήταν εύκολο. Αντέξαμε. Και πετύχαμε.

ΣΤΟ πρώτο ημίχρονο θριαμβεύσαμε. Το δεύτερο ημίχρονο τώρα αρχίζει. Μπορεί να μη φαντάζει τόσο δύσκολο όσο το πρώτο. Αλλά, μάλλον, είναι πιο ζόρικο. Στο πρώτο ημίχρονο το ματς είχε απλούς κανόνες. Μένουμε σπίτι, άντε πάμε και κάποιον περίπατο να ξεσκάσουμε.

ΣΤΟ δεύτερο ημίχρονο το ματς είναι πιο σύνθετο. Πρέπει να τηρήσουμε αυστηρούς κανόνες, ενώ στην πραγματικότητα θα είμαστε ελεύθεροι. Είναι πιο δύσκολη δοκιμασία. Μπορεί η καραντίνα στο σπίτι να φαινόταν σαν «βουνό». Τώρα, όμως, θα αποδειχθεί αν και πόσο αντέχουμε. Τώρα που θα φτάσει το θερμόμετρο στους 30  βαθμούς. Τώρα που θα μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε, αλλά τηρώντας αποστάσεις, φορώντας μάσκες και γάντια. Χωρίς στην πραγματικότητα να φοβόμαστε πια μήπως και μας ρίξουν κάποιο πρόστιμο.

ΤΩΡΑ, θα αναμετρηθούμε στην πραγματικότητα με την ατομική μας ευθύνη, που θα φέρει και τη νίκη στο τελικό αποτέλεσμα σε αυτό το ματς ζωής και θανάτου με την πανδημία. Και μην ξεχνιόμαστε. Κανείς δεν θυμάται το σκορ του ημιχρόνου. Ολοι θυμούνται μόνο το τελικό αποτέλεσμα.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon