Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο μακρύς δρόμος για το φθινόπωρο

Τροπολογία για να ενημερώνεται η ΓΓΠΠ με τα ΑΜΚΑ όσων νοσούν από τον κορωνοϊό

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι δημοσκοπήσεις λένε πάντοτε την αλήθεια της κοινής γνώμης – αλλά υπάρχουν και κάποιες ιδιαίτερες στιγμές που οι διαθέσεις των πολιτών δεν υποδηλώνουν κάτι για το μέλλον, ακόμα και το κοντινό.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας αποφέρουν «σοβιετικά» νούμερα αποδοχής στις μετρήσεις – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι τα ίδια.

Οπως είναι φανερό, σε αυτή τη συγκυρία οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για την υγεία τους – και όχι μόνον την προσωπική, αλλά και των οικογενειών τους, των φίλων, του κοινωνικού περίγυρου και κατ’ επέκταση των πάντων.

Ωστόσο, αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα: όπως και να λήξει η πανδημία -ή ο πρώτος της γύρος-, το ζήτημα της οικονομίας θα γίνει κυρίαρχο. Και για πάρα πολλούς το μοναδικό ζήτημα θα είναι η επιβίωση σε μια αγορά που θα έχει υποστεί μετάλλαξη όπως ένας ιός.

Ειδικά για τη χώρα μας, που είναι μια κοινωνία παροχής υπηρεσιών λόγω του κυρίαρχου ρόλου του τουρισμού στο ΑΕΠ, οι προοπτικές είναι από απαισιόδοξες έως εφιαλτικές: ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα σημαίνει η σταδιακή άρση τού «μένουμε σπίτι» για τις διακοπές εκατομμυρίων Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών, Αμερικανών – όλων εκείνων που αποτελούν το εθνικό μας πελατολόγιο.

Θα είναι οι συνθήκες τέτοιες που -έστω σε ένα ποσοστό- κάποιοι θα αποτολμήσουν να μπουν σε αεροπλάνο για να έλθουν στην Ελλάδα; Ουδείς γνωρίζει – αλλά αν δεν έχει ανακαλυφθεί μέσα σε έναν ή δύο μήνες ένα φάρμακο που θα καταπολεμά τον συγκεκριμένο ιό, πολύ δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο αυτό το καλοκαίρι.

Παράλληλα, το αναγκαστικό κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων λιανεμπορίου -που έχει ως αποτέλεσμα να περιμένουν τα 800 ευρώ του Δημοσίου οι υπάλληλοι για να επιβιώσουν- φέρνει μια ξαφνική έκρηξη στις πωλήσεις εξ αποστάσεως. Ακόμα και το Δημόσιο αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να επιταχύνει την ψηφιοποίησή του – αλλά όλα αυτά θα δημιουργήσουν έναν «λογαριασμό» στην αγορά εργασίας, ιδιωτική και δημόσια, μετά τη λήξη του συναγερμού.

Εν ολίγοις, οι παράγοντες απροσδιοριστίας είναι πάρα πολλοί αυτή τη στιγμή για να μπορεί κάποιος να κάνει σχέδια – είτε για την υγεία του είτε για την οικονομία ή την πολιτική. Και το φθινόπωρο φαντάζει να είναι πολλά χρόνια μακριά…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η γραμμή Σόιμπλε

Kon

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, διαχρονικό θέμα

Ανδρέας Ντίνης

Προς επερχόμενη Αποκάλυψη; – Την «Μεγάλη» πανδημία δεν την ζήσαμε ακόμα

Ανδρέας Ντίνης

Aφωνοι σύμμαχοι

Kon

Πάμε διακοπές

Kon

Κάλπη-κες προβλέψεις

Kon

Παλιές αναλύσεις

Kon

Εμείς και το κράτος

Kon

Ο ιός της αντίφασης

Kon