Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση πέτυχε γιατί έχει σύμμαχο την κοινωνία

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Η τεράστια αποδοχή των αποφάσεων του πρωθυπουργού δεν δικαιολογείται μόνο από τον γενικό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο σε περιόδους κρίσης ο λαός στοιχίζεται πίσω από τον αρχηγό. Αυτές τις εβδομάδες συντελείται κάτι πιο σημαντικό, συνδέεται με τη σχέση της πολιτικής ηγεσίας με την κοινωνία.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο Μητσοτάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών γιατί κινείται με ειλικρίνεια ακούγοντας τις προτάσεις των ειδικών, αυτών που λοιδωρούσε η κυβέρνηση Τσίπρα και ακόμη δεν μπορούν να δεχθούν οι Συριζαίοι. Δεν είναι τυχαίο ότι 90% αποδοχή δεν έχει μόνο ο πρωθυπουργός αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δέχεται επιθέσεις από μέλη του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, που περιφέρουν την άγνοιά τους στα κοινωνικά δίκτυα και ενίοτε μπερδεύουν τις εκατόμβες με τις κατακόμβες. Για γέλια, δηλαδή, που θα ήταν για κλάματα εάν αυτή την περίοδο ήταν στα πράγματα όσοι σήμερα αμφισβητούν τις ανακοινώσεις Τσιόδρα και μιλούν για «χούντες» επειδή αποφασίσθηκαν εγκαίρως αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις.

Ο Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό ρεκόρ 53% στο κριτήριο της καταλληλότητας επειδή στηρίζει τις πολιτικές του στη συμμετοχή των πολιτών χωρίς κομματικές διακρίσεις και διχαστικά κηρύγματα. Δεν επιτίθεται στην αντιπολίτευση, δεν ανέχεται «τσαμπουκάδες» τύπου «θα λογαριαστούμε μετά» που διακινούν κάποιοι ανόητοι και θέλει τους πολίτες πλήρως ενήμερους για τις δυσκολίες ώστε να καταστούν συμμέτοχοι στην εθνική προσπάθεια.

Ο Τσίπρας μοιάζει έξω από τα νερά του, οι αποτυχίες που είχε ως πρωθυπουργός στη διαχείριση κρίσεων τον βαραίνουν και δεν είναι παράλογο που χάνει με πάνω από 30% από τον Μητσοτάκη στην καταλληλότητα. Ο λαϊκισμός πληρώνεται ακριβά, αυτό το έχουν μάθει πολίτες από το πρόσφατο παρελθόν και προτάσσουν τον ορθολογισμό και την ειλικρίνεια.

Η κυβέρνηση πριν από λίγες εβδομάδες διαχειρίσθηκε άριστα την κρίση του μεταναστευτικού με την ακαριαία αντίδραση που επέδειξαν Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας όταν η Τουρκία σχεδίαζε την κατάλυση των συνόρων μας στον Εβρο. Τώρα η Ελλάδα θεωρείται μία από τις χώρες που έχουν αντιδράσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ολα αυτά τα στοιχεία συνιστούν τεράστια εθνικά οφέλη για την επόμενη ημέρα, γιατί η επιτυχία καθοδηγείται μεν από τον Μητσοτάκη αλλά υποστηρίζεται από την κοινωνία.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΥ

Στις αρχές του έτους ο Ερντογάν είχε θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της «Μεγάλης Τουρκίας» προχωρώντας σε προκλητικές και παράνομες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τρεις μήνες μετά, ο «μεγαλοϊδεατισμός» της Αγκυρας έχει καταρρεύσει σαν «φούσκα» ενώ ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μία διπλή κρίση.

Στην οικονομία τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα έχουν στερέψει, η τουρκική λίρα υποτιμάται διαρκώς και οι εξαγωγές σε χώρες – κλειδιά όπως το Ιράν και η Ρωσία έχουν παραλύσει λόγω των απαγορεύσεων στις αερομεταφορές. Ο Ερντογάν αντέδρασε με καθυστέρηση και στην επιδημία του κορονοϊού με αποτέλεσμα τα θύματα να πολλαπλασιάζονται σε καθημερινή βάση και το σύστημα υγείας να έχει διαλυθεί.

Στον Εβρο η ελληνική κυβέρνηση εξουδετέρωσε το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Τουρκίας και οι μετανάστες που είχαν χρησιμοποιηθεί από το βαθύ κράτος της Αγκυρας ως «πολιορκητικοί κριοί» απομακρύνθηκαν από τα σύνορα για την ενδοχώρα. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Λιβύης, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου καθιστά ασύμφορα τα φαραωνικά πλάνα του Ερντογάν για την ενέργεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος κινήθηκε με ανευθυνότητα και χωρίς να λογαριάζει τη σθεναρή αντίδραση της Αθήνας, που πέτυχε μεγάλη διπλωματική νίκη. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ανέπτυξε τις παρανομίες της Αγκυρας προκαλώντας την οργή του Τούρκου ομολόγου του, που έφυγε από την αίθουσα. Η Τουρκία μπαίνει σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως συμβαίνει πάντα όταν η ηγεσία της δεν μπορεί να μετρήσει σωστά το μπόι της.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό κέντρο

Kon

Εστίες του κορωνοϊού και σε νοσοκομεία – Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές

Kon

Έξαρση ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Kon

Ατομική ευθύνη: Αναζητείται…

Kon

Όταν έχεις υπογράψει μνημόνιο δεν μιλάς για νεοφιλελευθερισμό

Kon

Αργήσαμε, αλλά ακόμα… προλαβαίνουμε

Kon

Προτιμήστε τους επαγγελματίες που τηρούν τα μέτρα ασφαλείας

Kon

Στον Γράμμο και στο Βίτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί το αύριο

Tinad

Δύσκολοι καιροί, κρίσιμες αποφάσεις

Μιχάλης Μάρδας