Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Προσοχή» στα μέτρα στήριξης

Δημοσκόπηση MRB για κορωνοϊό: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Στα ύψη Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

Newsroom eleftherostypos.gr

Πέρσι τέτοιο καιρό η χώρα ζούσε στους προεκλογικούς ρυθμούς της ευρωκάλπης και των δημοτικών εκλογών που θα διεξάγονταν τον Μάιο. Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του βρίσκονταν στον «κόσμο» τους. Θεωρούσαν πως ήταν «άχαστοι» και πίστευαν πως με κάποια τρικ και παροχές θα έκαναν ντέρμπι της εκλογές.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε έτσι κι αλλιώς τις κάλπες. Αυτό αποδείχθηκε και από τις 10 μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές, αλλά και στην ανυπαρξία στελεχών της Κουμουνδούρου στην αυτοδιοίκηση.

ΥΠΗΡΞΕ, όμως, ένα κομβικό σημείο. Τότε η μισή Ελλάδα εξοργίστηκε και η άλλη μισή γέλαγε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός βγήκε και εξήγγειλε προεκλογικό μέρισμα 500 ευρώ μεσοσταθμικά σε όλους τους συνταξιούχους. Η παροχή ήταν εξαιρετικό δώρο για σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Ελα, όμως, που τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Το πεντακοσάρικο δεν ήταν «καθαρό», αλλά το μεικτό ποσό. Και έτσι, ανάλογα και με το ύψος της σύνταξης που λάμβαναν, οι απόμαχοι της εργασίας βρέθηκαν τελικά να παίρνουν κάποιοι 200, κάποιοι 300 και ελάχιστοι 500 και άνω ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων αισθάνθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να τους κοροϊδέψει. Η υπόλοιπη Ελλάδα γελούσε με το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μια προεκλογική παροχή γύρισε μπούμερανγκ και από εκεί που περίμεναν την «αποθέωση» από τους συνταξιούχους, τελικά και τα χρήματα έδωσαν και εκείνοι τους έριξαν «μαύρο» στην κάλπη.

ΠΩΣ και γιατί θυμήθηκα αυτό το περσινό περιστατικό; Γιατί πολλές φορές ως γνωστόν η ιστορία επαναλαμβάνεται! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε και δεσμεύτηκε για άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδέχθηκε θετικά τα μέτρα.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, όμως, προσοχή από τα κυβερνητικά στελέχη. Γιατί αν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι διαπιστώσουν πως όσα ανακοινώθηκαν αναλυτικά από το οικονομικό επιτελείο τελικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τότε θα υπάρξει δυσφορία. Τα μέτρα στήριξης θα φανούν στο «ταμείο». Στο πόσοι θα είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι και πότε θα λάβουν τα χρήματα. Γιατί, αν εκδίδονται «κρυφές» εγκύκλιοι – κόφτες των δικαιούχων, τότε ο κόσμος θα αρχίσει να μιλάει για κοροϊδία.

ΚΑΙ θα είναι κρίμα να γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση όλη αυτή η προσπάθεια και ο σχεδιασμός. Το ζήτημα είναι να στηριχθεί η οικονομία και να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Αν αρχίσουν οι «εκπτώσεις» στα μέτρα στήριξης, τότε και τα λουκέτα θα πέφτουν βροχή και απολύσεις θα γίνουν και απληρωσιά θα υπάρξει. Υπάρχει ακόμα ο καιρός οι υπουργοί να διορθώσουν κάποιες αστοχίες που έγιναν ήδη και να μην κάνουν κάποιες που ήδη… προετοιμάζονται.

 

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση GPO: Συντριπτικό προβάδισμα ΝΔ με 22 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Η αφωνία του και όχι τα ΜΜΕ «φιμώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ο Μητσοτάκης μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση

Kon

Αποκάλυψη-βόμβα: Ο ΣΥΡΙΖΑ «έκρυβε» 14.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ανδρέας Ντίνης

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Μαθήματα διαπραγμάτευσης

Kon

«Μένουμε απογοητευμένοι 2» και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Γκρίνια για το Ζάππειο

Ανδρέας Ντίνης