Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κοινωνική βόμβα στον ιταλικό Νότο

Newsroom eleftherostypos.gr

Συγκρατήστε τον αριθμό 3.700.000. Τόσοι είναι, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (Istat), οι αδήλωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στη σκληρά δοκιμαζόμενη γειτονική χώρα. Το 80% εξ αυτών βρίσκεται στον Νότο και αποτελεί το ⅓ του εργατικού δυναμικού κάτω από τη Ρώμη, βάσει εκτιμήσεων του συνδικάτου CGIL.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Αν οι άνθρωποι τα έβγαζαν πέρα δύσκολα προ κορονοϊού, τώρα πολλοί από αυτούς βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης κι έχουν αρχίσει να καταφεύγουν σε ακραίες συμπεριφορές. Το «μαύρο πρεκαριάτο» του ιταλικού Νότου (σερβιτόροι, εργάτες, ακόμη και μικροκακοποιοί) δεν καλύπτεται από τα έκτακτα επιδόματα της κυβέρνησης Κόντε και δεν έχει πολλές επιλογές.

Το «Κοσμοθεωρείο» δεν συνοδεύεται από φωτογραφίες ούτε βιντεάκια -η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει τόσο. Γι’ αυτό δείτε με τη φαντασία σας το βιντεάκι της Corriere della Sera, από πραγματικό περιστατικό σε σούπερ μάρκετ της Νάπολης: Ενας πελάτης φτάνει στο ταμείο με ελάχιστα τρόφιμα, κυρίως ζυμαρικά. Λέει ειλικρινά ότι δεν έχει να πληρώσει και o επόμενος σπεύδει αυθόρμητα να τον υπερασπιστεί: «Δεν αγόρασε σαμπάνια και βλέπετε ότι δεν έχει λεφτά. Τι πρέπει να κάνουμε; Φωνάξτε αν θέλετε την αστυνομία!», λέει στον αμήχανο ταμία και στους υπευθύνους του καταστήματος.

Το περιστατικό είναι από τα πιο «λάιτ», καθώς στη Σικελία (Παλέρμο), την Καμπανία (Νάπολη) και την Απουλία (Λέτσε) έχουν πληθύνει τα κρούσματα κλοπής έξω από σούπερ μάρκετ, οι διαρρήξεις φαρμακείων, ακόμη και τα οργανωμένα ψώνια με άρνηση πληρωμής από ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης του Facebook.

Aπόρρητη έκθεση της ιταλικής κυβέρνησης, που βγήκε στην La Stampa, διαβλέπει κίνδυνο κοινωνικών εξεγέρσεων και ταραχών ιδίως στον Νότο, όπου κυριαρχούν η μαύρη εργασία και το οργανωμένο έγκλημα. Γι’ αυτό η υφυπουργός Οικονομικών, Λάουρα Καστέλι, ανακοίνωσε ασθμαίνοντας την επέκταση του Εισοδήματος του Πολίτη (σ.σ. το δικό μας κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης) σε όλους πρακτικά τους πενόμενους Ιταλούς, όσο διαρκεί η κρίση.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Ερντογάν στο… «νησί της Δημοκρατίας»

Kon

Φιλιππίνες: Του… «Αγίου Εμβολίου» επιστροφή στα θρανία

Ανδρέας Ντίνης

Προς επερχόμενη Αποκάλυψη; – Την «Μεγάλη» πανδημία δεν την ζήσαμε ακόμα

Ανδρέας Ντίνης

Διχάζουν την Ιταλία οι «χωροφύλακες της πανδημίας»

Kon

Θρησκευτικός «πόλεμος» για τις εκκλησίες στην Αμερική

Kon

Κορωνοϊός: Μείωση των ημερήσιων θανάτων και αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία

Evanthia Karra

Άφεση στους φονιάδες του πατέρα του

Kon

Οι «ρέμπελοι» του Βορρά

Kon

Κορωνοϊός – Η ελπίδα επιστρέφει στην Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων και των νεκρών

Tinad