Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οταν έρθει η «επόμενη μέρα», να μην ξεχάσουμε το «σήμερα»

Εκτάκτως σήμερα ενημέρωση από Τσιόδρα και Χαρδαλιά - Τι συνέβη

Newsroom eleftherostypos.gr

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες ακούμε τους ειδικούς. Δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία πολλά χρόνια. Ισως και ποτέ στο παρελθόν. Γι’ αυτό για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε -τουλάχιστον έως τώρα- μια κρίση πολύ πιο γρήγορα και με πολύ πιο σωστό τρόπο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΔΕΝ αρκεί βέβαια η γνώμη των ειδικών. Γιατί απαιτούνται ανοιχτά αυτιά για να ακούσουν. Και κυρίως ανοιχτά μυαλά για να κατανοήσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε και κατανόησε τους ειδικούς, έδειξε την απαραίτητη τόλμη και πυγμή για να λάβει αποφάσεις οι οποίες πριν από λίγες εβδομάδες δεν φαίνονταν και τόσο αυτονόητες.

ΣΕ κάποιους μάλιστα είχαν προκαλέσει έκπληξη, ακόμα και αντιδράσεις. Να θυμηθούμε πως η πρώτη αντίδραση για το κλείσιμο των σχολείων ήταν «τι θα κάνουμε τα παιδιά τώρα;», χωρίς να έχει κατανοήσει η πλειοψηφία των γονέων πως δεν επρόκειτο για «διακοπές» αλλά για καραντίνα στην οποία θα έπρεπε να συμμετέχουν και οι ίδιοι.

ΑΥΤΟ το πιστώνεται ο πρωθυπουργός, όπως και τα κυβερνητικά στελέχη. Οπως πρέπει να το πιστωθούμε και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ακολουθούμε τις οδηγίες και τηρούμε τους αυστηρούς κανόνες αυτής της ιδιόμορφης νέας καθημερινότητας της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα τεράστιο κέρδος που πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί. Πρέπει να αξιοποιηθεί στην επόμενη μέρα. Οταν θα έχει τελειώσει η καραντίνα. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα συμβαίνουν τώρα.

ΕΙΝΑΙ μια τεράστια ευκαιρία να αλλάξουμε. Να αντιμετωπίζουμε τα όσα θα συμβαίνουν και στο μέλλον με ρεαλισμό, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με τήρηση της λογικής και των κανόνων που επιβάλλουν οι καταστάσεις. Οχι με λαϊκισμό, όχι με μικροκομματικές σκοπιμότητες, όχι με μαγικές λύσεις ψηφοθηρίας.

ΟΤΑΝ και όποτε έρθει αυτή η επόμενη μέρα τα πράγματα θα είναι δύσκολα στην οικονομία. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον πλανήτη. Ισως θα είναι τόσο δύσκολα που η μνημονιακή δεκαετία μπορεί και να φαντάζει ως «παιδική χαρά». Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε την ψυχραιμία να ακούμε και τότε τους ειδικούς για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από τη νέα κρίση!

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολές στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Μιχάλης Μάρδας

Η σοβαρότητα της κατάστασης γελοιοποιεί όσους… κραυγάζουν

Kon

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου σε Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Το σημείο καμπής για τον Τραμπ

Kon

«Την αποχαιρετώ με συγκίνηση»: Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου

Evanthia Karra

Προτεραιότητα στην πραγματική οικονομία

Kon

Του είπαν ότι μιλά με τον πρωθυπουργό και… λιποθύμησε – Επική η αντίδραση μαθητή στην παρουσία Μητσοτάκη

Μιχάλης Μάρδας

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την υγειονομική κάλυψη των νησιών

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας: Ήταν δύσκολη εξίσωση η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά όλοι μαζί τη λύσαμε

Ανδρέας Ντίνης