Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «σύνδρομο Χούκστρα» επικίνδυνο για την Ευρώπη

Newsroom eleftherostypos.gr

Τις τελευταίες ημέρες μάθαμε και τον Βόπκε Χούκστρα. Μικρή σημασία έχει ως προσωπικότητα, κι αυτό είναι εύκολα αντιληπτό αν κανείς ακούσει τις απόψεις του. Εχουν μεγάλη σημασία, όμως, οι απόψεις που μεταφέρει ως «βαποράκι», γιατί εκφράζουν την παράλογη φιλοσοφία των πλούσιων χωρών της Ευρώπης. Το «σύνδρομο Χούκστρα» μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνο και από τον κορονοϊό. Και να οδηγήσει σε διάλυση την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΙ είπε, λοιπόν, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών; Πως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερη οικονομία τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορούν να απορροφήσουν το κόστος της πανδημίας. Πρότεινε, μάλιστα, να γίνει και έρευνα προκειμένου να γίνει κατανοητό για ποιο λόγο ορισμένα μέλη της Ε.Ε. δεν διαθέτουν το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση.

ΒΡΕ, τον μπαγάσα τον Χούκστρα. Πού τον έκρυβαν οι Ολλανδοί τόσα χρόνια; Αν και όταν συζητάμε για το μέλλον καλό είναι να μην ανατρέχουμε διαρκώς στο παρελθόν, ο κάθε απίθανος και επικίνδυνος Χούκστρα θα έπρεπε να απαντήσει σε μια πολύ απλή ερώτηση: Τι θα είχε συμβεί πριν από 76 χρόνια αν οι συμμαχικές δυνάμεις δεν βοηθούσαν στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τους ναζί; Τι θα έπρεπε να είχαν πει τότε Αμερικανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Αυστραλοί και όλες οι υπόλοιπες συμμαχικές χώρες στους Ολλανδούς; Πως θα έπρεπε να έχουν ισχυρό στρατό ώστε να μην καταλάβουν τη χώρα τους οι Γερμανοί; Γιατί με τη «λογική Χούκστρα» κανείς δεν πρέπει να δείχνει αλληλεγγύη στον άλλον. Ο,τι καταφέρνει μόνος του ο καθένας. Και αν δεν μπορεί… bad luck. Ας ψοφήσουν και η οικονομία και οι πολίτες των χωρών που δεν διαθέτουν «δημοσιονομικό περιθώριο».

ΒΕΒΑΙΑ, πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Δεν φταίει ο Χούκστρα για τον παραλογισμό της Γερμανίας και άλλων πλούσιων χωρών της Ευρώπης. Αυτός ο γελοίος και αποκρουστικός τύπος παίζει προφανώς το ρόλο της «μασκότ» της Μέρκελ. Αν η καγκελάριος συνεχίσει στην ίδια ρότα, τότε δεν θα υπάρχει Ευρώπη την επόμενη ημέρα.

ΑΣ σκεφτούμε. Τι θα βγει να πει ο Κόντε στο λαό του; Πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί και τώρα πρέπει να υπογράψουμε και ένα δεκαετές Μνημόνιο; Πλάκα κάνουμε; Ή θα πουν το ίδιο ο Κυριάκος, ο Μακρόν, ο Σάντσεθ και άλλοι ηγέτες; Την ίδια στιγμή, το 99% των Ιταλών, Γάλλων, Ισπανών, Ελλήνων και άλλων πολιτών θα είναι υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε.

ΤΟ «παιχνίδι» δεν είναι το ίδιο όπως τη δεκαετία του 2010. Η Γερμανία μπορεί να παραμένει ακόμα η κυβερνώσα δύναμη στην Ε.Ε., αλλά έχουν αλλάξει εντελώς οι συνθήκες. Τώρα η κρίση δεν οφείλεται σε απείθαρχες οικονομικά χώρες, αλλά σε μια υγειονομική βόμβα που ανάλογη δεν έχει ζήσει ο πλανήτης τουλάχιστον τα τελευταία εκατό χρόνια.

ΑΝ η Μέρκελ μαζί με τους δορυφόρους της και τα τσιράκια τύπου Χούκστρα αποφασίσουν να στυλώσουν τα πόδια και να μη συμφωνήσουν σε έκδοση ευρωομολόγου ή κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση της οικονομικής ζημίας του κορονοϊού, τότε η Ε.Ε. θα μπει σε ταχύτατη διαδικασία αποσύνθεσης με απρόβλεπτο μέλλον και ακαθόριστες συνέπειες για όλη τη Γηραιά Ηπειρο.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Προς επερχόμενη Αποκάλυψη; – Την «Μεγάλη» πανδημία δεν την ζήσαμε ακόμα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon