Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Νικητές, αλλά ηττημένοι

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Μια χαρά τα έγραψε στην Aνγκελα Μέρκελ ο πιο διάσημος πρώην της Γερμανίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος, που χαρακτήρισε «ντροπή» την εγκατάλειψη της Ιταλίας και της Ισπανίας από το Βερολίνο εν μέσω κορονοϊού.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ας μην σπεύσει κανείς να παρατηρήσει ότι δεν υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα – είναι απλώς θέμα μεγέθους. Ο σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ δεν λέει τίποτε διαφορετικό από αυτό που είπαν οι 9 πρωθυπουργοί -μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- όταν ζήτησαν από την Ενωμένη Ευρώπη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να ξεπεραστούν οι κίνδυνοι για μια οικονομική καταστροφή λόγω της παραγωγικής ακινησίας που επέφερε η πανδημία.

Βεβαίως, οι πρώην δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά – ως γνωστόν, δεν αποφασίζουν αυτοί, αλλά οι νυν. Και ο Μάριο Ντράγκι έγραψε επακριβώς τι πρέπει να γίνει, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτραπεί στα μέλη της Ενωσης να αναλάβουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην μετατραπεί η πανδημία σε οικονομικό κραχ, αλλά δεν είναι πια εκείνος στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρόβλημα με τους «σκληρούς» του Βερολίνου είναι ότι αντιμετωπίζουν την πανδημία σαν μια συνηθισμένη κρίση δημοσίου χρέους, για την οποία είναι υπεύθυνα τα κράτη που δεν είχαν κατορθώσει να δημιουργήσουν θηριώδη υπερπλεονάσματα, ώστε να τα ρίξουν τώρα στην αγορά. Αυτή η βασική σκέψη τους οδηγεί στην επιδίωξη της θέσπισης μνημονιακών κανόνων για κάθε ευρώ που θα πάρουν οι «φτωχοί»  της Ενωσης.

Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά: Οταν επιβλήθηκε αυτό ακριβώς στη χώρα μας, το 2010, οι εταίροι μας γνώριζαν πολύ καλά το μικρό μέγεθος της οικονομίας μας  και παρ΄ όλα αυτά πήραν σειρά μέτρων για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. Τι θα συμβεί τώρα αν ανάλογες περικοπές επιβληθούν σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική;

Η αλληλεξάρτηση των οικονομιών είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όταν τα μεγέθη ξεφεύγουν από τα ελληνικά, δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος: στο τέλος των Μνημονίων, όλοι -και οι «σκληροί» του Βερολίνου- θα είναι χαμένοι και οι αγορές θα έχουν στραφεί στις ΗΠΑ, που δεν διστάζουν να πλημμυρίσουν την επικράτειά τους με δολάρια…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Γερμανία: Έθαψαν τις στάχτες νεοναζί στον τάφο Εβραίου μουσικού- «Τρομερό λάθος»

Μαρίνα Μπενέκου

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα νοίκια στο Βερολίνο

Kon

Κατασκοπευτικό θρίλερ στο Βερολίνο – Η νέα δοκιμασία στις σχέσεις Μέρκελ-Πούτιν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πυροβολισμοί στο Βερολίνο – Τέσσερις τραυματίες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Μέρκελ και Μακρόν «μολύνονται» από τον κορωνοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lockdown – Γερμανία: «Λουκέτο» σε όλη τη χώρα μελετά η Μέρκελ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορωνοϊός: 25 ηγέτες κρατών και ο διευθυντής του ΠΟΥ συνυπογράφουν επιστολή για την πανδημία, με μελλοντικές δεσμεύσεις

Μαρίνα Μπενέκου