ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο τοξικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις 20 μονάδες διαφορά

Με νέο λογότυπο η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2019

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν χρειάζεται σπουδαία ανάλυση των δημοσκοπήσεων για να φανεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης επικροτεί τις κινήσεις του Μητσοτάκη στο μέτωπο του κορονοϊού και επιβραβεύει την προνοητικότητα που επέδειξε, σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της θανατηφόρου νόσου.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το ίδιο είχε συμβεί ένα μήνα νωρίτερα, όταν ο Μητσοτάκης εξουδετέρωσε τον εκβιασμό του Ερντογάν με τους χιλιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες στον Εβρο κρατώντας τα σύνορα όρθια και πετυχαίνοντας την πλήρη υποστήριξη της χώρας μας από την Ευρώπη στην πράξη. Χθες οι Τούρκοι έκαψαν τις τέντες των καταυλισμών στα σύνορα και μετέφεραν τους μετανάστες στην ενδοχώρα, το σχέδιό τους απέτυχε πλήρως.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο μεγάλα μέτωπα έχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll τα ποσοστά εμπιστοσύνης στις κινήσεις Μητσοτάκη παραπέμπουν σε ομοθυμία. Το 95,7% συμφωνεί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το 90% συμφωνεί με το κλείσιμο των εκκλησιών, ενώ το 93% δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της κατάστασης από τον κ. Τσιόδρα.

Επιπλέον, το 75% θεωρεί θετικό το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού και το 52,5% συμφωνεί με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 30% διαφωνεί. Συνολικά, το 85% των πολιτών δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού (ακόμη και το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ίδια γνώμη) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Τσίπρα είναι μόλις στο 41%.

Με βάση αυτά τα ευρήματα δεν υπάρχει καμία απορία για τις 20 μονάδες διαφορά που έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (40% έναντι 20,2%) και για τις 31 μονάδες υπεροχής του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα στην καταλληλότητα (51% ο πρωθυπουργός και 20% ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τη διολίσθησή του στον διχαστικό λόγο και στην τοξικότητα ενώ οι πολίτες συγκρίνουν το πώς διαχειρίζεται μία κρίση η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με εκείνη της περιόδου Τσίπρα.

Αντιπολίτευση δεν γίνεται με ύβρεις και απειλές, ούτε με ανεδαφικές προτάσεις. Οταν οι Συριζαίοι προειδοποιούν ότι «θα λογαριαστούμε μετά» μάλλον θα πρέπει να διαβάσουν τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβουν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει ούτε για το κόμμα τους ούτε για τον αρχηγό τους. Οι πολίτες, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες ανησυχίας και φόβου, θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται ορθά στο μέτωπο της δημόσιας υγείας ενώ αναγνωρίζει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην οικονομία.

ΤΟ QE ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 24ωρα και ο βασικός λόγος της εξέλιξης αυτής είναι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euro2day.gr, η ΕΚΤ παρενέβη αγοράζοντας ελληνικά και ιταλικά ομόλογα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αγορές ελληνικών τίτλων ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να έχει μειωθεί κοντά στο 1,5% για τα δεκαετή ομόλογα. Πρόκειται για μια σημαντική ανάσα για την ελληνική οικονομία ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι αγορές δεν γίνονται με ποσόστωση σε όλους τους ευρωπαϊκούς τίτλους αλλά εκεί που πραγματικά χρειάζεται αποκλιμάκωση επιτοκίων. Η κυβέρνηση έχει πετύχει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δημιουργώντας ασπίδα σε κερδοσκοπικές κινήσεις.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τα στοιχεία δείχνουν αυστηρότερο lockdown

Tinad

Κορωνοϊός και εμβόλια: Εντολή Μητσοτάκη στους υπουργούς για επίσπευση των διαδικασιών – Το σχέδιο

Tinad

Κορωνοϊός: Στο επίκεντρο το σχέδιο των εμβολιασμών – Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου

Tinad

Μητσοτάκης: Δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες

Ανδρέας Ντίνης

Οι σύμμαχοι του «Ψεκανιστάν»

Kon

Έξι στους δέκα πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πήγαινε χειρότερα στην πανδημία

Kon

Με επιστολή στον Μητσοτάκη καλλιτέχνες και άνθρωποι των ΜΜΕ ζητούν νομοσχέδιο από το ΥΠΕΣ για τα ζώα συντροφιάς

Μιχάλης Μάρδας

Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μιχάλης Μάρδας

Η ιστορία της Μαρίνας με κινητικά προβλήματα – Η ανάρτηση που συγκίνησε τον Μητσοτάκη

Evanthia Karra