Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο τοξικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις 20 μονάδες διαφορά

Με νέο λογότυπο η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2019

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν χρειάζεται σπουδαία ανάλυση των δημοσκοπήσεων για να φανεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης επικροτεί τις κινήσεις του Μητσοτάκη στο μέτωπο του κορονοϊού και επιβραβεύει την προνοητικότητα που επέδειξε, σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της θανατηφόρου νόσου.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το ίδιο είχε συμβεί ένα μήνα νωρίτερα, όταν ο Μητσοτάκης εξουδετέρωσε τον εκβιασμό του Ερντογάν με τους χιλιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες στον Εβρο κρατώντας τα σύνορα όρθια και πετυχαίνοντας την πλήρη υποστήριξη της χώρας μας από την Ευρώπη στην πράξη. Χθες οι Τούρκοι έκαψαν τις τέντες των καταυλισμών στα σύνορα και μετέφεραν τους μετανάστες στην ενδοχώρα, το σχέδιό τους απέτυχε πλήρως.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο μεγάλα μέτωπα έχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll τα ποσοστά εμπιστοσύνης στις κινήσεις Μητσοτάκη παραπέμπουν σε ομοθυμία. Το 95,7% συμφωνεί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το 90% συμφωνεί με το κλείσιμο των εκκλησιών, ενώ το 93% δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της κατάστασης από τον κ. Τσιόδρα.

Επιπλέον, το 75% θεωρεί θετικό το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού και το 52,5% συμφωνεί με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 30% διαφωνεί. Συνολικά, το 85% των πολιτών δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού (ακόμη και το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ίδια γνώμη) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Τσίπρα είναι μόλις στο 41%.

Με βάση αυτά τα ευρήματα δεν υπάρχει καμία απορία για τις 20 μονάδες διαφορά που έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (40% έναντι 20,2%) και για τις 31 μονάδες υπεροχής του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα στην καταλληλότητα (51% ο πρωθυπουργός και 20% ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τη διολίσθησή του στον διχαστικό λόγο και στην τοξικότητα ενώ οι πολίτες συγκρίνουν το πώς διαχειρίζεται μία κρίση η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με εκείνη της περιόδου Τσίπρα.

Αντιπολίτευση δεν γίνεται με ύβρεις και απειλές, ούτε με ανεδαφικές προτάσεις. Οταν οι Συριζαίοι προειδοποιούν ότι «θα λογαριαστούμε μετά» μάλλον θα πρέπει να διαβάσουν τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβουν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει ούτε για το κόμμα τους ούτε για τον αρχηγό τους. Οι πολίτες, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες ανησυχίας και φόβου, θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται ορθά στο μέτωπο της δημόσιας υγείας ενώ αναγνωρίζει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην οικονομία.

ΤΟ QE ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 24ωρα και ο βασικός λόγος της εξέλιξης αυτής είναι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euro2day.gr, η ΕΚΤ παρενέβη αγοράζοντας ελληνικά και ιταλικά ομόλογα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αγορές ελληνικών τίτλων ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να έχει μειωθεί κοντά στο 1,5% για τα δεκαετή ομόλογα. Πρόκειται για μια σημαντική ανάσα για την ελληνική οικονομία ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι αγορές δεν γίνονται με ποσόστωση σε όλους τους ευρωπαϊκούς τίτλους αλλά εκεί που πραγματικά χρειάζεται αποκλιμάκωση επιτοκίων. Η κυβέρνηση έχει πετύχει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δημιουργώντας ασπίδα σε κερδοσκοπικές κινήσεις.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Opinion Poll: «Λουκέτο» ή απολύσεις βλέπει 1 στους 4 επαγγελματίες – Το 81% υπέστη ζημιές εν μέσω καραντίνας

Tinad

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – αλ Σίσι

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης στο Star: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές – Τι είπε για lockdown, Έβρο, Τσιόδρα και οικονομία

Μιχάλης Μάρδας

Στον Πειραιά ο Μητσοτάκης με αφορμή τη επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης

Ανδρέας Ντίνης

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR

Evanthia Karra

Ο Τσίπρας υπόσχεται να μειώσει τους φόρους που ο ίδιος είχε αυξήσει

Kon

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση αντί για επιδόματα ανεργίας επιλέγει την ενίσχυση της εργασίας – Η Πολιτεία έκανε το καθήκον της

Ανδρέας Ντίνης

Ευτυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μας ξανασώσει

Kon

Ο Μητσοτάκης κοιτάει την οικονομία, όχι τις… κάλπες!

Μιχάλης Μάρδας